Застаряването на населението отдавна е сериозен проблем в Япония. Освен

...
Застаряването на населението отдавна е сериозен проблем в Япония. Освен
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ще следи възрастните шофьори в Япония

Застаряването на популацията от дълго време е сериозен проблем в Япония. Освен всичко друго, това утежнява сигурността на пътя. Ситуацията може да се усъвършенства освен посредством въвеждане на автопилот, само че и посредством наблюдаване на способността на възрастните хора да ръководят транспортни средства благодарение на системи с изкуствен интелект.

Японската компания NTT Data създава невронна мрежа, която посредством наблюдаване на държанието на лидера, ще прави оценка скоростта на шофиране, ускорението и забавянето, а също по този начин ще обработва други данни, с цел да открие в точния момент влошената дарба на човек да ръководи безвредно автомобил, заради промени, свързани с възрастта.

В рамките на опит NTT Data ще събира статистика в един от таксиметровите паркове в Токио измежду коли, ръководени от водачи на възраст над 65 години, като тази информация ще се натрупва от януари до юни тази година, заяви Nikkei Asian Review. Такситата ще бъдат оборудвани с подобаващи датчици и GPS устройства, както и с модеми за предаване на телеметрия към облачната система NTT Data, която ще обработва насъбраната статистика.

Особено внимание ще се обръща на случаите на ненадейно прекъсване или ускорение. Аномалиите ще бъдат разпознати посредством основания профил на всеки лидер, като се вземе поради естественото му държание при шофиране.

След няколко години NTT Data възнамерява да стартира комерсиална употреба на съответната облачна услуга; таксиметровите компании и логистичните компании, които се грижат за сигурността на превоза, ще могат да станат нейни клиенти. С течение на времето и елементарните водачи ще могат да се свържат с тази услуга.

Компанията възнамерява да си сътрудничи със застрахователите, с цел да интегрират услугата в своята екосистема. Предполага се, че статистиката, насъбрана за няколко дни, ще бъде задоволителна за разбор на когнитивните функционалности на съответен водач.

В допълнение към това други разработчици ще употребяват технологии за гласово различаване и разбор на изражението на лицето, както и на придвижванията на зениците, с цел да оценят професионалната склонност на по-възрастните водачи.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР