Застанахме зад България преди 6 месеца. Ние подкрепяме България, Европейският

...
Застанахме зад България преди 6 месеца. Ние подкрепяме България, Европейският
Коментари Харесай

Брюксел към България за бежанците: Подкрепяме ви, но това не е шведска маса и санкции трябва да има

" Застанахме зад България преди 6 месеца. Ние поддържаме България, Европейският съюз е зад вас ". Това съобщи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос на семинар в Брюксел, отдаден на справедливото систематизиране на бежанците на Стария континент и основаване на обща система за леговище, написа Вести бг . На него взеха присъединяване над 130 публицисти. Той повтори, че страната ни е подложена на напън и схваща задачата за отбрана на границите. С смяна на Дъблинския правилник за банкет на бежанци ще се постанова и глоба на страните,

които не се преценяват с квотите. Обмисля се да им се стопират пари от структурните фондове - това е концепция на докладчика на Екологичен потенциал по смяната на документа Сесилия Викстрьом от АЛДЕ. " Ще стартираме с процедура за налагане на наказания за нарушаване. Аз би трябвало да пазя договорите. Политически морално обвързване е на страните-членки да ползват това, което сме решили дружно ", уточни Аврамопулос за новата европейска политика за бежанците. Солидарността ще е главният й принцип,

и макар че предложенията за промени да търпят рецензии, докладчикът й Сесилия Викстрьом чака да влезе за гласоподаване от Европейския парламент след лятото.

Много държави-членки поясняват по друг метод солидарността и би трябвало да се постави завършек на това, сплотиха се представители на Екологичен потенциал.

Викстрьом съпостави сегашната обстановка с шведска маса,

от която всяка страна членка поставя в чинията си единствено това, което й харесва.

Шведският евродепутат уточни, че за приемането на тази промяна за изменение на регламента от Дъблин не е нужно единодушие, а квалифицирано болшинство. Така се заобикаля моментът с несъгласието на Вишеградската четворка. Чехия, Унгария, Словакия и Полша изрично отхвърлиха да одобряват проекта на Европейски Съюз за преразпределение на мигрантите. Става въпрос за преместването на 160 000 бежанци от Гърция и Италия.

Предложението включва преразпределението на бежанци да бъде автоматизирано - това важи изключително доста за Гърция и Италия - външните граници на Европейски Съюз. Двете страни регистрират нараствания от по над 30 000 нови кандидатури за леговище сред 2015 и 2016 година. В отчета на Викстрьом се включва и наложителна регистрация на идващите в Европейски Съюз.

" Текущата система не работи. Тя се срина и се провали още при теста от 2015 година ", уточни Викстрьом.

В разгара на миграционната рецесия през 2015 г.

държавите-членки одобриха да дават леговище на 160 000 мигранти, достигнали крайбрежията на Италия и Гърция. До момента са преместени малко повече от 18 000 души, а крайният период изтича през септември 2017 година Тогава другите страни в Европейски Съюз дадоха обещание, че ще поемат отговорността за част от търсещите леговище в израз на взаимност към страните, които ги посрещат първи.

Сред предлагането е и това, в случай че мигрантът има връзки с дадена страна

- знае езика или околните му са там, да може да съобщи предпочитание да отиде там. Търсещите леговище нямат право да избират в коя държава-членка да отидат, само че може да изразят желание.

Реформата включва и 5-годишен временен период

за въвеждането на квота за систематизиране. Например - първата година да се усвоят 20% от квотата, втората година 40% и така нататък В началото тази квота би трябвало да се основава на броя на молбите за леговище.

По думите на Викстрьом съглашението с Турция е станало факт точно тъй като не действа европейската политика.

Според Евростат броят на кандидатстващите за първи път за леговище в Европейски Съюз е бил 1,26 милина души през 2015 година и 1,2 милиона през 2016 година.
Досега е имало над 1000 оферти по отчета.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР