Заснемането на изборите през април може да е с камери,

...
Заснемането на изборите през април може да е с камери,
Коментари Харесай

Заснемането на изборите през април може да е с камери, таблети или телефони


Заснемането на изборите през април може да е с камери, таблети или телефони, разгласи пред bTV министърът на електронното ръководство. Ще се търси вид, в който устройствата да са идентични за цялата страна.

От през днешния ден стартира и подаването на листите с кандидат-депутати за новия парламент.

Днес е имало среща, на която са били представители на ЦИК и трите министерства, които са ангажирани с изборите - вътрешно, външно и на електронното ръководство.

Резултатът - разисква се броенето и съставянето на протоколите да се снимат с някое от следните устройства - камера, телефон, таблет или фотоапарат.

Решението евентуално ще е ясно идната сряда. Училищните камери не могат да се употребяват, тъй като не записват тон, съобщи министърът на електронното ръководство, а и задачата е във всички секции устройствата да са идентични.

Разработваме всевъзможни разновидности за устройствата, с които ще снимаме броенето, разгласи министър Георги Тодоров.

„ Може да са камери, може да са телефони, може да е даже таблет. Важното е да може да записва тон и картина. Софтуерът ще е подобен, че да няма опция за хакерска офанзива “, сподели Георги Тодоров, министър на електронното ръководство.

Затова стриймването няма да е на страницата на ЦИК, с цел да не е изложена на риск и тя. Ангажиментът за устройствата е на Министерски съвет, само че - е пределегиран на Информационно обслужване. Те бяха сбити:

„ За доставка на техническите средства за обезпечаване на видеонаблюдение и видеозаснемане, компанията ще разгласи социална поръчка по Закона за публичните поръчки “, показват в позиция от „ Информационно обслужване “.

А специалистите са безапелационни - наблюдението ще е тестване.

„ Всяка нова технология крие опасности при нейното внедряване за първи път, а самият телефон, в случай че излъчва 4-5 часа, не се знае дали няма да изключи, да прекъсне самото лъчение “, съобщи Мирослав Стефанов, специалист по кибурсигурност.

Проблем е и къде ще е устройството - в случай че е доста близо, може да се подмятат бумаги отвън кадър. Ако е надалеч - няма да се вижда какво става.

„ Ще отделим извънредно внимание на тези избори, тъй като чакаме доста по-голяма интензивност при пазаруването на гласове този път “, означи Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи.

Изборите ще са тематика и на национално заседание на Министерство на вътрешните работи на 22 февруари.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР