Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и

...
Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и
Коментари Харесай

Горанов: Ако приемем еврото, цените няма да се повишат!

Заслужаваме да сме част от еврозоната, веселя се, че и това е преобладаващото мнение в българското общество ", съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на "Панорама ".
ЕВРО В БЪЛГАРИЯ - КОГА?

Той изрази вяра това да стане допустимо по-бързо.

"Стандартният отговор е - когато сме подготвени, само че ние би трябвало да настояваме да ни позволен или да дадат точни причини за какво не е време за това ", разяснява Горанов пред Българска национална телевизия и добави, че е уведомил европейските сътрудници, че е добре да влезем в чакалнята на еврозоната през първата половина на тази година, а по-късно има най-малко двугодишен интервал за цялостното привършване на процеса по приемането на еврото.

"Категорично съм сигурен, че цените няма да се покачат, това демонстрира и предходният опит на други страни ", сподели финансовият министър.

Той даде образец с Балтийските страни, където оскъпяването е било под 1%.

"Ако цената е 1% инфлация, аз съм подготвен да не отстъпвам това ", безапелационен беше Горанов.

Според него в България от дълго време поносим "негативите " от участието в еврозоната, без да употребяваме позитивите и да сме част от една съвременна и интегрирана Европа.

"Зависими сме най-много от Европейската централна банка, процесът е частично политически, не сме чули разумен мотив срещу това да сме част от това пространство ", добави още той.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ

"Нямаше по какъв начин този избор да бъде сполучлив, първо - минало е прекомерно малко време от предходните избори, сътрудниците от опозицията търсеха тематика, която да засегне оптимално престижа на това ръководство, само че не уцелиха добре, нямаха задоволително причини. Темата за корупцията е тематика за чувство в обществото. България е на 12-о място по този индикатор в Европейски Съюз. Това не е житейски факт, а единствено социологически ", сподели Горанов и добави, че дебатът в Народно събрание е бил надалеч от това, което се чака.

"Ако има данни за корупция, то те би трябвало да са в правораздавателните органи ", разяснява той.

"С 23% са нарастнали приходите от акцизи сред 2014 и 2017 година Потенциалните опасности в системата на митниците не са осъществени, анализите на системата, изложени от страна на ДАНС, демонстрират, че има недостатъци в системата ", съобщи още той.

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Според Горанов тематиката е разисквана доста небрежно, без основни диспути.

"Искахме да покажем, че сме част от актуалните европейски полезности, без да сме разказали на обществото. В Истанбулската спогодба няма нищо друго, с изключение на тематиката за битката с насилието над дами и деца. Дали ще я подкрепим е въпрос на цивилизован избор. Нужно беше да си дадем повече време, с цел да разкажем вярната история. В нея има 50-60 текста, всеки български жител ще разбере защо става дума, в случай че я прочете. Ако не я приемем, ще останем от другата страна на Босфора ", сподели в умозаключение Владислав Горанов.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР