Заслужава си публиката да обърне внимание на изкуството като отделен

...
Заслужава си публиката да обърне внимание на изкуството като отделен
Коментари Харесай

Аукцион с картини за 1 млн. лв. събра инвеститори и колекционери

Заслужава си публиката да обърне внимание на изкуството като обособен клас активи, сподели специфичният посетител на Експат Глобално Изкуство – интернационалният специалист Джоу Ла Плака

Картини на български художници за близо 1 милион лв. събраха 130 вложители и ценители на изкуството на гала-вечеря във Военния клуб. Първият аукцион, проведен от Инвестиционния фонд Експат Глобално Изкуство, провокира голям интерес измежду акционери и колекционери единствено месеци след старирането на фонда.



Изложба над 100 платна на одобрени, модерни и всепризнатни създатели елегантно сподели какво седи зад акциите на Фонда, а гостите имаха опция да наддават на скришен и на очевиден търг за част от тях. Димитър Казаков – Нерон, Бенчо Обрешков, Светлин Русев, Иван Кюранов, Свилен Стефанов са единствено част от създателите на творбите, които бяха изложени на гала-вечерята.

20 картини на обща стойност над 170 000 лв. бяха купени от ценители на изкуството след тайния и явния търг. Най-висока цена след наддаването беше дадена за картината „ Три фикуса “ на Свилев Стефанов. Впечатляващо внимание в наддаването имаше и за творбите „ Самолет “ и „ Бъкингам “ на Иван Кюранов, който е прочут измежду арт-ценителите и с новаторските си фотографски техники.

Картините на едно от младите открития на Фонда – Петра Димитрова – се оказаха измежду найатрактивните за гостите. Платното „ Казаните “, с което перспективната художничка от Варна завоюва националния конкурс на фонда за млади гении, подвигна цената си 5 пъти по време на наддаването и беше продадено за 10 000 лв.. Картината „ Нездравословна конкуренция “ на същата художничка също има нов притежател след наддаване за нея.



„ Това е точният образец по какъв начин Експат Глобално Изкуство може да печели в интерес на своите акционери. Непрекъснато търсим интензивно положителни покупко-продажби – стойностни произведения с добър капацитет за реализация на пазара, тъй че да осигурим на акционерите си облаги от покачването в цените на творбите в средносрочен и дълготраен проект. Това дава опция на хора, които не са задълбочени познавачи, да завоюват от вложенията си във Фонда. И в това време, гласувайки доверие на гении като Петра Димитрова, да поддържаме тяхното развиване “, споделя Никола Янков, ръководещ сътрудник на „ Експат Капитал “.

Специален посетител на събитието беше интернационалният специалист по вложения в изкуството Джоу Ла Плака. Собственикът на влиятелна изложба в Лондон приказва пред родните вложители и колекционери за особеностите на пазара и възвръщаемостта на вложеното в творби на изкуството, както и за смисъла перспективни създатели да бъдат подкрепяни.

„ Важно е да дадете бъдеще на вашите млади



„ Важно е да дадете бъдеще на вашите млади създатели, с подобаващата реклама можете да им осигурите път и по света “, сподели в лекцията си пред гостите Джоу Ла Плака.

„ Заслужава си публиката да обърне внимание на изкуството като обособен клас активи. Досега се гледаше на изкуството като украса, която цялостни окото, само че към този момент може да цялостни и джобовете “, изясни още специалистът.

Очакванията след продажбите на 20 от общо 100 картини по време на търговете са цената на една акция на Фонда да се вдигне с към 4%. Амбицията на Експат Глобално Изкуство е да реализира годишна рентабилност от най-малко 20%.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР