Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура обсъдиха

...
Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура обсъдиха
Коментари Харесай

Кьовеши: Имахме проблем, българската прокуратура ни пращаше малки дела

Засилването на взаимоотношението сред българските управляващи и Европейската прокуратура разискаха министърът на правораздаването Иван Демерджиев и Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши. На срещата участваха още заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова, Митка Захарлиева, шеф на дирекция " Международно правно съдействие и европейски въпроси " и Флориан Флоров от същата дирекция. Участие взеха и Милан Ярон, основен консултант и Теодора Георгиева, европейски прокурор.

„ След срещата ни на 10 юни 2021 година Министерството на правораздаването предприе дейности за разширение на кръга от органи по член 24, параграфи 1 и 2 от Регламента за европейската прокуратура и за определяне на спомагателни канали за докладване на Европейската прокуратура на закононарушения “, изясни министър Демерджиев. Той обърна внимание, че вследствие на това България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура по формирани наказателни производства - Министерството на вътрешните работи и Агенция „ Митници “. Разширен беше и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура.

„ Вярваме, че тези дейности ще засилят съдействието сред Европейската прокуратура с българските управляващи “, сподели още Демерджиев.

Лаура Кьовеши оцени високо напъните на екипа на Министерството на правораздаването по поставените през юни месец въпроси.

„ Това, че вие сте разширили метода на докладване по член 24, параграфи 1 и 2 е нещо, което ние приветстване. По този метод ние можем директно да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция „ Митници “. Това сигурно ще усъвършенства освен съдействието ни, само че и качеството на делата. Като цяло мога да кажа, че съдействието ни с България е доста положително, първоначално имахме прочут проблем, че всички каузи трябваше да минават през прокуратурата и първоначално получавахме единствено дребни каузи. Сега, когато тази опция е разширена, ще можем директно да обсъждаме разнообразни въпроси с органите на първа линия при определяне на закононарушения “, съобщи европейският основен прокурор Лаура Кьовеши.

Министър Демерджиев и госпожа Кьовеши разискаха и нуждата от промени в българското законодателство по отношение на работата на Европейската прокуратура. Министерството работи интензивно по тези тематики и има подготвеност да ги даде на вниманието на 47-ото Народно заседание, написа eurocom.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР