Засилване на проверките от органите на реда за наличие на

...
Засилване на проверките от органите на реда за наличие на
Коментари Харесай

Казаха какви мерки въвеждат в Бургаско и дали учениците остават в класните стаи!

Засилване на инспекциите от органите на реда за съществуване на законен " зелен документ " на местата, където се изисква, надзор за съблюдаване на ограниченията, подпомагане от Министерството на здравеопазването да се обезпечат в най-кратки периоди изчезнали лекарства в болничните заведения са единствено част от взетите решения на извършения през днешния ден Областен съвет по опазване на здравето, воден от регионалния шеф Стойко Танков.

Спешното му привикване беше подбудено от събитието, че област Бургас доближи високи равнища на заболеваемост от Ковид и съгласно последните данни към този момент втори ден попада в " лилавата зона “ на епидемиологичната карта на България.

Във всички общини се следи забележителна динамичност към повишение на новазоболели от Ковид. Общините, които попадат в лилавата зона са Бургас, Созопол и Средец. Общините в мрачно алената зона са Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Приморско и Царево. Общините в алената зона са Сунгурларе и Айтос. Единствено община Руен е в жълтата зона с минимум болни.

Заради високия растеж на заболеваемост в област Бургас шефът на РЗИ-Бургас доктор Георги Паздеров издаде заповед от петък, 14 януари 2022 година да се спре плановият банкет и плановите интервенции в лечебните заведения на Бургаска област. Изключение от заповедта има само за дейностите свързани с трансплантации, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, дълготрайно лекуване и психиатрична помощ.

Съветът реши с изключение на наличните пунктове за имунизация против Ковид в Бургас, такива да бъдат разкрити и в останалите общини от региона. Обърна се внимание и върху ролята на учебните лекари, които могат да подкрепят този развой при нужда. За задачата от РЗИ предложиха кметовете по общини да приготвят описи с искащи да се имунизират, с цел да бъде направен график за изпращане първоначално мобилни имунизационни пунктове по места. Д-р Паздеров уточни, че в област Бургас имунизираните са над 232 000 души, 114 000 са със приключен цикъл на имунизация (или това са 32% от популацията на областта), а на 26 480 (на 7%) е сложена бустерна доза. Мобилни екипи ще правят имунизиране и по домовете на хората с увреждания, лежащо заболели, пенсионерски клубове, обществени домове при изразено от тях предпочитание за това.

Директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева рапортува, че. Негативната статистика демонстрира още, че към днешна дата общият брой болни педагогичен експерти в област Бургас е 389 (9% от учителите), като единствено в община Бургас са 279 (11% от общия брой учители в общината). Карантинираните паралелки за региона са 152. Най-много карантинирани паралелки има в община Бургас – 128, следва община Айтос – 7 паралелки, община Карнобат и община Царево – по 4 паралелки, община Несебър – 3, община Сунгурларе – 2 паралелки. Всички останали общини имат оповестени по една карантинирана паралелка като се изключи общините Камено и Малко Търново, където нямат карантинирани паралелки с възпитаници. 6148 е броят на учениците от област Бургас, които се образоват неприсъствено в електронна среда. Според инж. Илиева има завишаване на карантинираните паралелки в учебните заведения с гимназиален курс. В община Бургас най-вече карантинирани паралелки има в Природоматематическа гимназия, Гимназия за проучване на немски език, Професионална гимназия по туризъм, Гимназия за проучване на романски езици и в Търговска гимназия. Предвид обстоятелството, че следва в най-кратки периоди да бъде основана нова методика, нови критерии и логаритми за ръководство на Ковид-кризата, за в този момент няма да се минава към електронна среда на образование. Така учениците от региона ще приключат първия образователен период присъствено като се изключи карантинираните възпитаници.

Освен казусът с изчезналите лекарства шефовете на лечебните заведения показаха сериозното си терзание поради неналичието на медицински личен състав в разкритите Ковид отделения, както и решението лечебните заведения да работят с 1/12 от бюджета си на база 2021 година, заради липса на обновен бюджет за 2022 година В тази връзка те потърсиха подпомагане от регионалния шеф да сложи въпроса пред Министерски съвет и да се обезпечи в допълнение финансиране поради усложнената конюнктура в района.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР