Засилва се интересът към курсовете по български език в Анкара.

...
Засилва се интересът към курсовете по български език в Анкара.
Коментари Харесай

Засилва се интересът към курсовете по български език в Анкара

Засилва се ползата към курсовете по български език в Анкара. Освен че в турската столица студентите имат опция да следват Българистика във Факултета по езици, история и география на Анкарския университет, хора от разнообразни възрасти могат да учат български език в границите на курсове, проведени от Фондацията на балканските изселници за стопанско изследване и обществено подкрепяне (БИСАВ). 

Курсовете са изцяло безвъзмездни и се организират два пъти седмично в централата на изселническото сдружение БИСАВ в центъра на турската столица.

Има доста огромен интерес към курсовете по български език, споделя Юксел Йозкале, ръководител БИСАВ, съобщи Българска телеграфна агенция. Самият Йозкале също учи български език.

Йозкале е ръководител на БИСАВ, което е най-голямото сдружение на изселници от Балканите в Анкара и е учредено преди 24 години. Той е отпред на фондацията от 12 години.  

Взаимният разговор и запознаването с традициите е добра основа за развиването на културните връзки сред две страни. Най-добрият метод за опознаването на два народа е взаимно да си знаем езиците, счита Йозкале.

Той акцентира поддръжката, която се обезпечава от българското посолство в Турция за провеждането на курсовете.

Уроците по български език в БИСАВ се организират в четвъртък вечер и в неделя (по два часа). В момента те се водят от преподавателките Хатидже Аглач, дълготраен преводач-говорител в българската редакция в държавното радио и телевизия ТРТ, и от Шенгюзел Айдън, която е начален преподавател.

В Анкара има в действителност огромен интерес за проучването на български език. Надяваме се идната година да удължим часовете и да бъдат проведени повече курсове за искащите да учат български, казва Аглач. Тя прибавя, че общо към 25 са курсистите, посещаващи часовете по български в четвъртък и неделя.

В отговор на въпрос на каква възраст са хората, които учат български език, тя споделя, че има младежи – студенти, възпитаници, както и хора на междинна възраст. Те желаят свободно да могат да контактуват със своите близки в България, както и елементарно да се оправят при прекосяването на границата с България. 

Във връзка с метода на образование на курсистите Аглач показва, че първо са почнали образованието с учебник за чужденци в България, а по-късно са минали към учебник по български език за бежанците в България.

Използваме и други пособия. Курсистите сами се доставят с речници, сподели тя, като прибавя, че има доста огромно предпочитание за проучване на български език в Анкара.

Аглач споделя още, че има терзания, само че в същото време и се ускорява ползата към проучването на български език в Анкара, откакто българският парламент одобри на първо четене промени в Закона за българското поданство, препоръчани от Министерския съвет (новите промени плануват наложително изискване за придобиване на българско поданство от лица с български генезис да е владеенето на български език - бел. авт.). 

Предполагам, че ще се наложи да бъдат откривани и други курсове по български, тъй като не е елементарно да се учи български език, сподели преподавателката.

Преподавателката Шенгюзел Айдън споделя, че тя е почнала да преподава също непринудено български език в БИСАВ през декември 2023 година

Айдън води курсовете в четвъртък, които са от 18:00 до 20:00 ч. Тя прибавя също, че курсистите са на разнообразни възрасти, като най-младите от тях са деца на изселници от България.

Учителката показва, че преподава с изключение на по учебника за бежанците в България и по своя лична стратегия. Тя прибавя, че напоследък има и доста запитвания от жители дали ще бъде проведен онлайн курс за проучване на български език и е допустимо в бъдеще да бъдат проведени такива курсове.

В отговор на въпрос дали българският език е сложен за курсистите, Айдън дава отговор, че компликацията зависи от желанието. 

Който желае да научи един език постоянно може да откри благоприятни условия, средства и най-много мотивация, споделя в умозаключение Айдън. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР