Засиленият миграционен натиск е причината днес в цялата страна да

...
Засиленият миграционен натиск е причината днес в цялата страна да
Коментари Харесай

Сийка Милева: Акция “Хавала“ е заради засиления миграционен натиск

Засиленият миграционен напън е повода през днешния ден в цялата страна да има дейни дейности. Тя е и една от главните провокации към националната сигурност. Това сподели говорителката на основния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева, във връзка акцията против каналджиите.
Прочетете още
Акцията е по заповед на Гешев, с изключение на прокуратурата вземат участие ГДБОП,  Гранична полиция, Националната полиция и други служби от Министерство на вътрешните работи, както и ДАНС. 

Извършват се претърсвания на коли и жилища, обискират се хора. Проверява се контингентът, който трафикира мигранти от Турция през България и Гърция за Западна Европа. Освен водачи и хазяи, в акцията се търсят и тези, които дават отговор за тяхното набиране, онясни Милева.

И уточни, че   след дългата институционална война през м.г. са починали 4-ма служители на реда, до момента в който се борели с каналджии.

" В момента сме очевидци по какъв начин правоохранителните органи започнаха да приказват на един език и по този метод се надяваме да реализираме едни много положителни резултати ", сподели Милева.

През предходната година имало внезапно нарастване на миграционния напън. Увеличението било петкратно по българо-турската граница спрямо 2021 година. Нивата не били виждани от 2013 година, уточни още Милева. И сподели, че нарастване имало и на хванатите вътре в страната мигранти. Бежанците били главно от Сирия и Афганистан, напоследък имало и мароканци.

1006 са формираните досъдебни производства за каналджийство през предходната година, като са били импортирани 523 обвинителни акта, а  940 - подведени под наказателна отговорност. Осъдените са 590, едвам четирима са оправданите, добави говорителката на основния прокурор. 

Тя подсети, че предходната седмица Гешев е бил на среща с основния прокурор на Турция и вътрешния им министър. Надяваме се, че с тези си дейности България потвърждава, че може да пази външните граници на Европейски Съюз, сподели Милева и уточни, че България заслужава да е в Шенген.

Действията по акция " Хавала " пък почнали през днешния ден. До края на деня щяло да има систематизирани данни, които от прокуратурата ще показват на следващия ден.

Тя се спря и на акцията против Nexo. " Все още се търсят двамата упрекнати, които са оповестени за интернационално търсене ", уточни Милева. И сподели очаквали голям брой дейности по следствието, щяло да се търси помощ и от непознати служби. Щял да бъде назначен и интернационален одит.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР