Засиленият мигрантски натиск в района на Странджа поражда проблем с

...
Засиленият мигрантски натиск в района на Странджа поражда проблем с
Коментари Харесай

Мигрантският натиск породи проблем с капацитета на отделението по Съдебна медицина в Бургас

Засиленият мигрантски напън в региона на Странджа поражда проблем с потенциала на отделението по Съдебна медицина в Бургас. Там камерите за съхраняването на тела на умряли са доста по-малко даже от нужните единствено за откритите мъртви мигранти.

Само през юли и август в гората на Странджа са открити телата на 24 умряли незаконни мигранти, които са предадени в отделението по Съдебна медицина на Университетската болница в Бургас с неустановена идентичност.

" Имаме тела и от 21-ва година. Две тела са от 21-ва година. Мисля, че шест тела са от 22-ра и всичко друго е от тази, 23-та година. Напливът е доста нечовечен, доста се тормозим и от настъпилия ловджийски сезон, какво ще бъде намерено от ловците по време на техните гонки ", сподели доктор Галя Милева, шеф на отделението по Съдебна медицина в УМБАЛ Бургас.

Голяма част от телата са открити инцидентно от събирачи на гъби и трюфели. За други информацията идва от самите трафиканти.

" Водачите на групите изпращат с мобилни устройства, евентуално телефони, гео локация на тялото, където е съответния умрял човек ", сподели Светослав Маринчев, зам.-окръжен прокурор на Бургас.

Във всички случаи правосъдните медици до момента са открили, че аргументите за гибелта са естествени, а не насилствени.

" При нас не е проблем осъществяването на аутопсията, проблем е съхранението на телата. Аз нямам такива пространства и нямам такива хладилни камери, с цел да мога да ги събера. И заради тази причина към този момент моля не знам кой път към съответните институции по най-бързи метод да издават постановления за служебни погребения ", уточни доктор Милева.

По закон разпореждане за освобождение на тялото, което е обект на следствие, може да издаде единствено прокурор.

" Първо да се опитаме да изясним неговата идентичност. Второ, в случай че успеем да създадем това, да установим кръга на околните и на роднините, без значение къде се намират те. Мисля, че всеки човек на този свят заслужава този късмет, в случай че почине при сходни условия в една далечна страна, да бъде заровен от околните си по този начин, както те желаят ", сподели зам.-окръжният прокурор.

" Имам случай, в който дъщерята на един умрял се обади от Канада и сподели аз околните 2-3 години не мога да дойда, само че ще си го погреба, когато дойда. И той стои тук. Аз имам едно тяло от 2016 година ", изясни доктор Милева.

Според нея решението би трябвало да е законодателно, като се сложи период, в който непотърсените тела би трябвало да бъдат освободени за служебно заравяне. Прокурор Маринчев обаче не е склонен.

" Защото тази смяна, с цел да форсира вероятно решенията на прокурорите да освободят телата за погребение, може да засегне правата на околните и на наследниците на умрелите ", разяснява той.

В Бургас обаче място за нови тела на умряли няма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР