Засилените проверки на БАБХ във връзка с великденските празници и

...
Засилените проверки на БАБХ във връзка с великденските празници и
Коментари Харесай

Д-р Иван Шиков: В област Пловдив има най-много животни и най-много обекти за производство и преработка на храни в цялата страна

Засилените инспекции на БАБХ по отношение на великденските празници и Гергьовден към този момент започнаха и ще продължат до 8 май, заяви в изявление за Plovdiv24.bg шефът на пловдивската организация доктор Иван Шиков. 

По време на инспекциите ще се акцентира върху контрола на обичайните храни, които се употребяват по време на празниците - агнешкото месо, козунаците, яйцата, включително и боядисаните яйца и самата багра, пресните зеленчуци. Освен това ще се прави надзор на сградовия фонд и оборудванията в обектите, ще се ревизира проследимост, качество, период на валидност, здравна маркировка на агнешкото, която удостоверява дали е българско или импорт. 

Когато яйцата са импорт, наложително ще се взимат проби от пратките и ще се изследват в лабораториите на Областните дирекции по сигурност на храните за салмонела. Новото е, че тези колета няма да се възбраняват до момента в който излязат резултата, а ще бъдат пуснати на пазара. При отрицателен резултат с съществуване на тази бактерия ще се изтеглят от пазара. 

" Целият разполагаем състав на ОДБХ - Пловдив е зает в инспекциите и контрола на предприятиятията за произвеждане и за търговия, на складовете на едро и на дребно, на комерсиална мрежа, обектите за публично хранене. В взаимозависимост от оценката на риска е степента на инспекциите, които се реализират ", сподели доктор Шиков.

У нас, по неофициална информация, към този момент има импорт от Македония на известно количество агнешко месо. Важното за потребителите да знаят, че българското агнешко има щемпел със наследник цвят, а вносното - с червен. 

По отношение на сигурността и качеството на храните, питателните добавки и напитките доминират нарушавания при сградовия фонд и оборудванията. В тези случаи се вършат наставления с избран период за премахване на отклоненията. Има нарушавания са по Наредбата за характерните условия към млечните артикули или несъответствия на етикетирането на продуктите, които търпят елементарно премахване и няма да доведат като цяло до проблеми със здравето на потребителя. 

" При продажба на храни в нерегламентиран обект, нерегистриран по Закона за храните, или продажба на храни с изминал период на валидност се сформират актове за определяне на наказателно нарушаване. Налагат се финансови наказания и взаимоотношенията с операторите се реализират в съда " - изясни доктор Шиков.

За последното тримесечие са наложени актове за продажба в нерегламентиран обект, за заблуждаваща реклама, погрешно етикетиране, съществуване на палмова лой в детски храни, неточно водене на записи по системата на самоконтрол.

Огнището на инфлуенца А във плантация в Пловдивска област не е изцяло овладяно. Почти 180 000 кокошко носачки би трябвало да бъдат загробени, по-късно следва загробване на яйцата, фуража и постелята. След това ще се извършат многократни дезинфекции в и към халетата, както и в региона към фермата. По подигравка на ориста, два дни преди повишението на смъртността в обекта в пловдивската организацията е получен отчет от Центъра за оценка на риска, че в нашия район е най-висока вероятността за поява на вируса.

Броят на огромните животновъдни ферми в района не се усилва, само че се следи растеж на фермите за пчелни фамилии, риболовните стопанства, персоналните стопанства, сподели в изявлението шефът на БАБХ - Пловдив.

" ОДБХ Пловдив е най-натоварената дирекция в структурата на БАБХ. ТУк при нас са най-вече животни, най-многото производства и преправяне в цялата страна "

За благополучие, казусът с противозаконното загробване на скотски трупове край село Марково от предишното лято остава индивидуален.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР