Засилената активност на купувачите през 2017 г. продължава да изпреварва

...
Засилената активност на купувачите през 2017 г. продължава да изпреварва
Коментари Харесай

Цените на жилищата във Варна достигат до 1000 евро за кв.м. 


Засилената интензивност на купувачите през 2017 година продължава да изпреварва предлагането на пазара на парцели и през първото тримесечие на 2018. Това демонстрират данните на Имотека, компания за недвижими парцели, част от най-големия холдинг в имотната сфера AG Capital. Покачването в броя подписани покупко-продажби във Варна е към 5-6%, като упованията са този растеж да бъде резистентен през цялата година, осведоми money.bg

„Пазарът на жилища в цялата страна се движи нагоре и тази наклонност се усеща най-много в огромните градове. Достъпните заеми не престават да засилват клиентите, които дълго време са отлагали покупка, а растящите приходи им дават убеденост, че ще могат да изплащат дълготрайно заемите си“, разяснява Люба Атанасова, изпълнителен шеф на Имотека и добавя: „Разрастването на жилищния пазар във Варна основава нужда от по-сериозно наличие на Имотека, като компания, която да спомага за бързи и сполучливи покупко-продажби сред продавачи и купувачи на жилища“.

Вътрешната миграция в страната също оказва въздействие върху жилищния пазар. Благодарение на икономическото положение на града, от ден на ден хора от Добрич, Шумен, Разград и Силистра идват да живеят и работят във Варна. „Хората, които вземат решение да се реалокират, нормално първо наемат жилище и едвам откакто се открият обмислят и подхващат покупка“, споделя Делян Димитров, районен управител на Имотека за Варна.

От компанията регистрират растеж на цените на жилища с сред 8-10% по отношение на началото на 2017 година За първото тримесечие на 2018 междинната цена за квадратен метър е 827 евро/кв.м. Година по-рано междинната стойност е 761 евро/кв.м Най-сериозно повишаване има в централните региони, където и ползата на купувачите е най-голям, а предлагането по-ограничено.

„Поскъпването на парцелите във Варна е умерено, следвайки придвижването на цените в по-големите градове в страната. С подобряването на салдото сред търсенето и предлагането цените ще станат още по-устойчиви. Очакваме през 2018 да се осъществят забележителен брой жилищни планове, с които да се задоволи част от търсенето на пазара“, показва Делян Димитров.

От изключително значение за купувачите при избора на жилище е местоположението. Най-предпочитани са кварталите Център, Бриз, Левски, Възраждане и Чайка „Източните региони се търсят най-вече поради близостта до центъра и Морската градина, само че разширението на града в тази посока е невероятно. Това лимитира в допълнение клиентите, които държат на положителната гледка“, разяснява Делян Димитров. Цената и разпределението също оказват съществено въздействие при покупка, само че част от купувачите са склонни да създадат компромис, допълват от Имотека.

Според данните на компанията най-вече покупко-продажби са подписани за двустайни и тристайни жилища. Все отново през първите три месеца лек превес имат жилищата с една спалня с дял от 37%. При ценовото систематизиране доста се покачва делът на сделките сред 50 000 и 70 000 евро – за 2018 година той доближава 38%, а година по-рано е бил е 24%. При покупко-продажбите сред 30 000 и 50 000 евро пък се следи продължаващ спад по отношение на 2017 година „Двустайните жилища в града се осъществят за към 50 000 – 55 000 евро, а тристайните – в границите на 70 000 евро“, показва Димитров.

Активният пазар се вижда и в късите периоди за подписване на покупко-продажби – близо 65% купувачите намират търсения парцел в границите на месец и към 40% от жилищата се осъществят за по-малко от 30 дни. Най-много сделки – 40% са осъществени без отстъпка. Други 25% от покупко-продажбите са осъществени с коментар по цената сред 1000 и 5000 евро, а отстъпките под 1000 евро съставляват 21%. „Продавачите стават все по-добре насочени и осведомени със положението на пазара, поради което множеството предлагани парцели са на рационални цени и не се следи съществено разминаване сред упованията на двете страни“, разяснява Димитров.

Купувачите във Варна най-често са на възраст сред 30 и 50 години. Обикновено това са фамилии с деца, които търсят място за живеене. Покупките от чужденци са нищожен дял, като ползата е най-вече от съветски жители.

„Сделките за инвестиция бележат сериозен растеж по отношение на началото на 2017 – 26% от нашите клиенти купуват парцел, който да отдават чартърен. Смятам, че наклонността този индикатор да нараства ще се задържи и през 2018 предвид на положителния туристически сезон миналата година и позитивните упования за идния летен сезон“, добавя Делян Димитров.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР