Защото за тях езикът на омразата е като майчин, когато

...
Защото за тях езикът на омразата е като майчин, когато
Коментари Харесай

Защо Гешев организира форум срещу езика на омразата, а не политиците?

Защото за тях езикът на омразата е като майчин, когато заговорят за власт, за избори, за правосъдна промяна и изключително за прокуратурата
Може ли да си представим Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ, Атанас Атанасов, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов един до друг на митинг против закононарушение от ненавист? Така, както вършат през 2018 година президентът на Франция Еманюел Макрон и върлият му политически съперник Марин Льопен. Тогава двамата се включват в 30-хилядно протестно шествие по улиците на Париж във връзка убийството на еврейката Мирей Нол - жена, оживяла по времето на Холокоста, само че принудително изгубила живота си от крайни антисемити.

Този въпрос би трябвало да си зададе всеки, който е чул описа на внучката на Мирей Нол, пристигнала в София, за присъединяване в Международната конференция „ STOP HATE SPEECH “, проведена от българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация. Форум, който по своята значителност и по своята разноцветност на участниците, се оказва неповторим освен за България, само че и за целия раздорен Балкански район, а и за не дребна част от Европа.

На едно място се събраха духовни водачи на четирите съществени религии на Стария континент – православни християни, католици, мюсюлмани, евреи. В София е Бенямин Яков, основен равин на Нидерландия - страната, която преди дни разгласи, че не желае България в Шенген. Главният мюфтия на българските мюсюлмани Мустафа Хаджи персонално участва на конференцията, а Българският патриарх Неофит изпрати приветствие посредством своя викарий Поликарп. Имаше представител и на католическата черква.

За два дни българската столица събра основни и заместник-главни прокурори, висши магистрати от девет страни членки на Европейски Съюз и Балканите, представители на Съвета на Европа и европейската работа за съгласуваност по наказателно-правни въпроси „ Евроджъст “.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, правосъдният министър Крум Зарков персонално се включиха в формалното разкриване, събрало над 130 участници. А водачът на най-голямата политическа секта в Европарламента Манфред Вебер изпрати видеоприветствие, в което поименно загатна Гешев, Йотова и Зарков.

Факт е, че България има защо да бъде хазаин на сходен неповторим конгрес. Както акцентира основният прокурор Иван Гешев, който е главен основател на конференцията, страната ни е положителен образец за цяла Европа с това, че повече от столетие българите живеят в приемливост и съгласие с хора от разнообразни етноси и религии, че нито един български евреин не бе изпратен в концлагер по времето на Холокоста. Затова - по думите му, би трябвало „ да бъдем на висотата на предците си и да дадем своя принос в съвременността “.

Едва ли този апел бе изречен просто като завет на предците ни. Вече няколко години няма ден, в който българинът да не бъде заливан с тирада на омразата – на улицата, от парламентарната зала, в обществените мрежи, в медиите. Както сподели в приветствието си към форума Илияна Йотова „ вирусът на омразата мутира при всяка обществена и социална рецесия “, явно трайно е заразил и разделил обществото ни.

Речта на омразата се трансформира политическо оръжие, и по-точно „ целесъобразно “ средство в борбата за власт. Разпалваната сякаш в името на демократични полезности ненавист докара неизбежно до разпад на доверието в институциите и на държавността. Започна с ковчези, бесилки и черни кръстове на улични митинги, мина в чегъртане, закани и хули в обществените мрежи, с цел да докара до цялостен блокаж на какъвто и да е разговор сред съперниците. Ще каже човек, че на някои нашенски политици езикът на омразата им е майчин, когато заговорят за власт, за избори, за правосъдна промяна и изключително за прокуратурата.

Малко по малко обществото ни през днешния ден се оказа в тежка политическа, а оттова и в конституционна, обществена и каква ли още не рецесия. България бе извадена от листата на богатите, три партньорски страни показаха подозрения или напряко отхвърлят приемането ни в Шенген, гаснат и последните искрици вяра за влизането ни в Еврозоната от 2024 година Няма постоянен кабинет, няма бюджет за идната година, няма признати закони, които да „ отпушат “ европейските средства по Плана за възобновяване, няма нарастване на приходите в изискванията на инфлация, няма правосъдна промяна. Заради политическия език на омразата, прераснал в срамни персонални нападки и пропагандна нервност. Слава Богу, най-малко към този момент не се стигна до престъпни закононарушения. Пак ще кажем – към този момент.

Едва ли е успокояващо, само че езикът на омразата, както подчертаха не един и двама участници в конференцията, не е народен проблем. Според Манфред Вебер ксенофобията, антисемитизмът и расизмът набират скорост в целия свят. А речта на омразата, с която те се насаждат, се обрисува като опасност за действието на всяко демократично общество, подкопава и полезностите, на които се гради и развива и Европейският съюз като общественост. Евродепутатът напомни, че през днешния ден обществата са под непрекъсната офанзива от екстремисти и ксенофоби, които посредством обществените медии популяризират ненавист и принуждение. И прикани държавниците и правозащитниците за действителни дейности, активирайки цялата социална сила.

Мащабът на конференцията и актуалността на тематиката породиха един значителен въпрос - за какво в действителност хазаин на форума е основният прокурор Иван Гешев, а не български политици или представители на други държавни институции от изпълнителната власт или законодателната?

Факт е, че противодействието на ксенофобията и езика на омразата е обвързване на правозащитните органи. Разпалването на етническа религиозна и каквато и да било друга ненавист, е закононарушение - все по-често трансгранично, каквато е и проведената престъпност. Според българското и европейското законодателство то се преследва и санкционира. Но надали може да се спре единствено с по-строги санкции, за които се чуха и апели в хода на разискванията. Особено за ксенофобите и злобарите в обществените мрежи. Всеобщо се оказа мнението, че в битката с езика на омразата е належащо да се активизира цялото общество с дейности от страна на политиците и държавниците. Именно те би трябвало да са първите, които се опълчват на езика на омразата. В този ред на мисли е обяснимо за какво не български политици проведоха сходна интернационална конференция, а основният прокурор. По същата причина, по която не те, а Гешев инициира спор с парламентарните групи за правосъдна промяна. Защото е основен прокурор и по служба - човек на закона и тъй като се пробва да съгражда, а не да разрушава.

На нашенските политикани и техните политически инженери през днешния ден и през разум не би предходна концепцията да провеждат конференция на сходна тематика. Просто няма какво да кажат, нямат полза, няма бърза и лесна облага. Иначе провеждат всевъзможни конгреси, изключително, когато би трябвало да прокарат една или друга лобистка корекция в законите. Темата за езика за омразата може у нас да не е в мейнстрийма, само че това ще е единствено до време, с темповете, с които опълчването във всички публични процеси пораства. Защото у нас доста от политиците се хранят с езика на омразата, нищо, че се показват за пазители на малцинствата – пропагандират за узаконяване на марихуаната и гей браковете, настояват, че „ пазят “ гражданските свободи с професионални митинги, зоват за „ свободни медии “, които обаче би трябвало да нападат съперника, а тях да бранят. Говорят за промени и правова страна, само че желаят да кадруват в службите и държавното обвиняване, с цел да ги употребяват против конкуренцията в политиката и бизнеса, само че и с цел да са сигурни, че ще останат недосегаеми.

И поради това, може би най-запомнящи ще останат думите на Иван Гешев: „ Най-важното за нас като българи е да спрем да се ненавиждаме едни други. Човек, който не почита себе си, не го почитат другите. Ние в доста връзки демонстрираме, че не почитаме себе си, и оттова идват проблемите ни, в това число и за Шенген. С всичките си разлики дано да спорим, само че да не се ненавиждаме. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР