Защото съм учител… приемам всеки един ден като битка, в

...
Защото съм учител… приемам всеки един ден като битка, в
Коментари Харесай

Щастлива съм, че съм учител!

Защото съм учител… одобрявам всеки един ден като борба, в която дребните ми воини освен би трябвало да излязат спечелили, само че и да станат по-знаещи, по-уверени и по-добри.

Защото съм учител… се боря всеки ден с досадната бумащина и най-приятното и елементарно нещо е да вляза в класната стая и да проведа 4 или 5 образователни часа.

Защото съм учител… се " дълбая " из нормативни документи, ЗАКОНИ, уеб сайтове, конгреси и…, с цел да не пропусна нещо значимо и забавно, което бих могла да употребявам в работата си.

Защото съм учител… непрестанно се образовам и квалифицирам. Нали са ни нужни " квалификационни заеми ", с цел да съм,,читав “ преподавател.

Защото съм учител… съзнавам, че за ръководещите ни от ден на ден е значимо " паничката " извън да е лустросана и привлекателна, а какво ще има в нея – няма значение!

Защото съм учител…, афектирана от лъжливи обещания за " по-привлекателен " труд и по-достойно възнаграждение, в никакъв случай не съм си разрешила да пренеса отрицателните страсти в клас. Учителят постоянно би трябвало да е в положително въодушевление и в случай че може – ухилен!

Защото съм учител… ревизирам по 3-4 комплекта тетрадки всеки ден и в случай че не ми стигне времето в учебно заведение, придвижвам ги у дома.

Защото съм учител… не мога да изключа вечер телефона си, с цел да не пропусна някой значим диалог с родител. А по този начин ми се желае да е тихо…

Защото съм учител… се прибирам толкоз " изцедена ", че когато дъщерите ми пожелаят да споделят нещо от техния ден, споделям им: Моля ви, оставете ме на мира!

Защото съм учител…, когато приятелите ми ме попитат " Как са децата ти? ", без да се замисля, описвам словоохотливо за моите възпитаници.

Защото съм учител… и приятелите ми са учители. И когато се съберем, сякаш за разформироване, приказваме още веднъж за тях – учениците ни.

Защото съм учител… имам щастието да обичам повече и да бъда обичана. В един миг имам не 2, а 26 деца.

Защото съм учител… и през ваканциите съм на " разположение " на инспектората, с цел да създавам следващите доклади, проекти или други там неща…

Защото съм учител… ревизирам по два пъти дневно електронната си поща, с цел да не пропусна нещо ВАЖНО, което МОН, РИО или управлението желае от мен да свърша до идващия ден или в по-лошия случай… до през вчерашния ден.

Защото съм учител… ще бъда атестирана на всеки четири години. Кой е като мен! Но зная, че родителите на моите възпитаници няма да ме почитат единствено поради ЗАКОНА, който ги задължава.

Защото съм учител… не дремя нощем от изтощеност и…, в случай че го направя, сънувам още веднъж учебни коридори, класни стаи, тържества, уроци…

Защото съм учител… пребивавам " почтено " с недостойното ми заплащане, отсъдено от недостойни за почитание хора, които надали допускат с какви провокации се сблъскваме всеки един божи ден и какъв брой изобретателни би трябвало да бъдем, с цел да ни се получи! А за какво ме търпи още у дома брачният партньор ми… да съм преподавател?… Защото и той е преподавател!

А Защо съм преподавател? Защото не съм желала да бъда нещо друго. Защото, макар гореизложеното, очаквам края на всяка почивка, с цел да видя какъв брой са пораснали моите деца в учебно заведение. Ако са нови, въобразявам си ги… И преди да съм ги видяла, към този момент ги обичам!

Защото ги има тези детски очички, дето споделят толкоз доста! Защото я има детската неподправена истина. Защото ги има детските обичащи сърчица.

Защото ние учителите сме най прегръщаните хора на тази земя. И както сподели преди време една моя ученичка: Много се веселя, че си по-голяма от другите, тъй като по едно и също време можем да те прегръщаме няколко деца!

Защото съм учител… зная, че това не са единствено мои мисли, а на доста други от нашата колегия.
И да… Щастлива съм, че съм преподавател!

Автор: Стефка Василева

Инфо: www.myvelikoturnovo.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР