Защо за една част от политиците е по-важен въпросът дали

...
Защо за една част от политиците е по-важен въпросът дали
Коментари Харесай

Илиян Василев: Живот без Русия има, хубаво е, че българите го разбраха

Защо за една част от политиците е по-голям въпросът дали Кирил Петков е взел еднолично решение, а не търсят отговор на въпроса дали решението на премиера в оставка е вярно за България, разяснява Илиян Василев, някогашен дипломат на България в Русия, анализатор, продуцент на предаването " Алтернативата ".

" Руската посланичка направи нещо неприемливо за дипломацията – тя вкара в Нота във Външно министерство опасност, че тя ще се обърне с предложение към личното си държавно управление. Това е цялостен дипломатически парадокс, тъй като такива решения се вземат от съветското държавно управление, а не от нея. Но е смешно едно желание или догадка, в тази ситуация нейното, да се употребяват като ултиматум. Тя явно има проблем в оценката за своята активност. Общо взето, има едно предписание в Русия: " Искахме да стане по-добре, а то стана както нормално ", т.е. с помощта на дейностите на госпожа Митрофанова и точно с тази брутална дипломация тя принуди по-голямата част от политическият хайлайф да отхвърли ултиматума. “

" Няма еднолично решение без дейности и изходната база на контраразузнаването, те стартират този развой. След което има събиране не на Министерски съвет (МС), а на службите, и по-късно има решение на външно министерство.

Естествено, ролята на премиера е значима, само че вие на мястото на премиера бихте ли последвали тези рекомендации на госпожа Нинова, откакто има потвърдени случаи на решения и то на закрити съвещания на Министерски съвет, при които тези решения на двайстата минута са доведени до знанието на Руското посолство и те имат към този момент информация. При толкоз пробита система естествено, че такива решения ще се вземат в затворен режим. Единствената отворена част в процеса на взимане на решения е Нотата на Външно министерство, която съответният зам.-министър я комуникира към посолството ", сподели още той

" Президентът не е част от изпълнителната власт. Такъв отчет и в законодателната власт не е постъпвал. Президентът има двама представители в Съвета за сигурност, а какво те му рапортуват, си е тяхна работа. Как те интерпретират процеса и дебатите в Съвета за сигурност – също си е тяхна работа. Не е обикновено министър председателят да търси позволение от президента да бъдат експулсирани дипломати, в случай че има отчет на ДАНС. Още повече, че напоследък министър председателят Петков е в конфронтация с президента и даже нямат работни връзки поради позициите на президента.

Аз не знам къде този президент е учил за ръководство на страната, само че процесите са следните – откакто имаш справедлива опасност, никой няма право да интерпретира, тъй като съгласно него имало политическа целенасоченост да не се караме с Русия. Не може да има подобен случай.

Да, до момента е имало сходни случи и при Борисов, и при Радев, когато сходни отчети са били слагани на някое рафтче без никакви последствия. Този път обаче няма по какъв начин да стане, тъй като Русия се ангажира в свалянето на държавното управление " Петков " и няма по какъв начин това държавно управление по християнски – плеснали му една плесница по едната страна и то да даде и другата. Защото това основава казус. "

" Прогнозата ми е прелестна. Дори и да отидем на нови избори, България се измъква с доста тъга от тези въздействия. Най-важното е, че българите схванаха две неща: първото е, че има живот и без съветски газ, тъй като ни беше вменявано, че като Русия няма втора. Е, видя се, че можем и без този газ. Сега следва да разберем, че можем и без съветско посолство, в случай че те решат да го закрият, в което доста се колебая. Защото въпреки всичко терзанията на един дипломат в София не би трябвало да съответстват с държавническото мислене в Москва. Русия има доста огромни ползи в България и прекомерно огромен подарък ще ни създадат, в случай че затворят посолството си у нас. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР