Защо всяка нощ се будя в 3:00 часа? Или в

...
Защо всяка нощ се будя в 3:00 часа? Или в
Коментари Харесай

Будите ли се всяка нощ по едно и също време? Ето защо! И как да се справите с това!

Защо всяка нощ се събуждам в 3:00 часа? Или в 4:00? Или в 5:00? Не може да не си задвате този въпрос, в случай че това в действителност се случва с вас. И изключително, в случай че по-късно сънят не идва, и не идва… А през днешния ден ви чака значим ден!

Вече сте се събудили от досегашния си спокоен сън, обръщате се, с цел да ревизирате часовника, и установявате, че е 3:00 ч. сутринта – същият час, в който се събудихте и предходната нощ. И предходната нощ.

Ако това ви звучи познато, то е тъй като нощните събуждания се случват на доста хора. Събуждането няколко пъти през нощта е естествено събитие, което постоянно се дължи на архитектурата на съня – стадиите на съня, през които човек минава всяка нощ.

 

 

Обикновено тези събуждания не престават от няколко секунди до няколко минути. Но в случай че се случват прекомерно постоянно в границите на една нощ или има разстройства при заспиването след тях, това може да е проблем.

Ето какво съгласно специалистите може да помогне.

Защо може да се събуждате?

Архитектурата на съня се отнася до четирите стадия на съня, през които хората минават през нощта на шпации от към 90 до 120 минути. Towa споделя доктор Брандън Питърс-Матюс, невролог от Virginia Mason Franciscan Health в Сиатъл.

Цикълът стартира с лек сън, който минава в по-дълбок сън. A по-късно в най-дълбокия сън, който настава в третия стадий, постоянно именуван „ сън на мудни талази “, споделя Питърс-Матюс. По време на четвъртия стадий, прочут като сън с бързи придвижвания на очите (REM), мозъчната интензивност се покачва до равнища, които съвсем доближават естествената интензивност в будно положение. Именно след този стадий хората постоянно се разсънват по натурален път, сподели той. И откакто заспят още веднъж, цикълът стартира още веднъж.

„ Тъй като сме склонни да си лягаме почти едновременно всяка нощ и тези цикли са почти идентични по дължина, може да се събудим едновременно през нощта “, споделя Питърс-Матюс.

Повечето от тези събуждания са къси и не се помнят. Но „ може да има един или два цикъла през нощта, в които да се събудим, да погледнем часовника и да осъзнаем какъв брой е часът “.

Събуждането няколко пъти през нощта нормално не е нездравословно за здравето. Sтига заспиването да се случи в границите на към 5 до 10 минути. Това сподели доктор Мишел Дреруп, шеф на програмата за поведенческа медицина на съня в Кливландската клиника.

От друга страна, когато хората се разсънват неведнъж в границите на един час, това може да докара до фрагментиране на цикъла на съня. И тогава може човек да не заспи надълбоко, споделя Дреруп.

Тези чести събуждания могат да бъдат симптом за нарушавания на съня като сънна апнея или ноктурия, добави тя.
Когато хората естествено се разсънват през нощта, е по-вероятно да си спомнят, че това се е случило през втората половина на нощта. Тогава хората нормално имат по-дълъг REM-стадий, лек сън. Докато през първата половина на нощта вместо това имат по-дълги стадии на бездънен сън.

Често прочувствената реакция на индивида на събуждането може да съставлява предизвикателство, сподели Питърс-Матюс. И може да докара до развиване на вторично бодърствуване, в случай че реакцията му провокира дълготрайно пробуждане.

„ Ако някой се разсъни през нощта и първото нещо, което направи, е да огледа будилника си и да види какъв брой е часът, и това е нещо, което го кара да се усеща отчаян, смутен или обезпокоителен, защото го чака тежък ден – това е реакцията, която е проблематична “, сподели той.

Сова или чучулига?

Циркадният темп на индивида, или вътрешният биологичен 24-часов часовник, също може да играе роля. Това сподели неврологът доктор Кати Голдщайн, доктор по медицина на съня в Центровете за нарушавания на съня на Мичиган Медисин.

Циркадният темп демонстрира на тялото по кое време е време за сън. Той нормално се преценява с предходните цикли на сън и бодърстване и с излагането на светлина денем. Ако този темп е нарушен или цикълът сън-бодърстване се трансформира доста, организмът няма да има добра визия по кое време да има първокачествен бездънен сън. Това споделя Голдщайн, който е и професор по неврология в Мичиганския университет в Ан Арбър.

„ Циркадният темп е нашият вътрешен биологичен часовник, който дефинира по кое време сме будни, по кое време спим – той дефинира времето на множеството от физиологичните ни процеси, тъй че тялото ни да прави това, което би трябвало да прави в точното време на деня “, споделя Голдщайн.

Циркадните ритми и архитектурата на съня се трансформират с възрастта.

Това може да е повода някой да има чувството, че е имал по-дълбок сън, когато е бил по-млад. С напредването на възрастта хората са склонни да прекарват повече време в леки стадии на съня.

Тези цикли са присъщи и могат да дефинират някого като сова или чучулига, сподели Голдщайн. Те могат да причинят компликации при спазването на работен график, който не е съгласуван с биологичния цикъл на индивида, което води до унесеност денем.

Често, макар че някой се разсънва рано за работа, заспиването във време, което му разрешава да спи задоволително, може да бъде предизвикателство. Нещо повече, доста нощни птици са склонни да си лягат късно и през уикенда, което може да докара до унесеност и евентуално ще докара до по-малко бездънен сън и повече събуждания, споделя Голдщайн. Но има способи да задвижите вътрешния си часовник.

Какво да вършиме, в случай че не можете да заспите още веднъж

Заспиването и събуждането едновременно всеки ден, както и излагането на естествена светлина денем и приглушаването на изкуственото осветяване през нощта, ще спомогнат за усилване на циркадната амплитуда – върховете и спадовете на цикъла. Това сподели Голдщайн. Това ще докара до по-спокоен сън.

Също по този начин може да е потребно да се приема доста ниска доза мелатонин, не повече от половин милиграм, няколко часа преди да заспите по натурален метод. Това може да помогне за по-ранното пренасяне на телесния часовник, добави тя.

Най-важното нещо, което би трябвало да извършите, когато се разсъните измежду нощ, е да не гледате часовника, споделя Питърс-Матюс.

„ Ако алармата не се включи, не е време да се събуждате. Няма значение какъв брой е часът. Трябва да се преобърнете, да се настаните комфортно и да заспите още веднъж “.

Ако не заспите още веднъж в границите на 15 минути, най-добре е да станете от леглото, сподели Дреруп. Тя предлага да се занимавате с тиха активност, която ще помогне на човек да се почувства още веднъж приспивен. Ттова може да бъде медитация или слушане на музика.

„ Мозъците ни са мощно асоциативни и елементарно могат да се обуславят, тъй че в случай че останем в леглото дълго време и сме будни, мозъкът ни стартира да свързва леглото с будни действия, като паники и правене на всевъзможни други неща с изключение на сън, тъй че ставането от леглото прекъсва тази асоциация “, сподели Дреруп.

Важно е също по този начин да се уверите, че събужданията не се дължат на нещо външно, да вземем за пример разстройства от страна на колегата ви по време на сън, споделя Питърс-Матюс.

„ Оптимизирането на средата за сън е значимо. … Понякога това значи да заключите домашните любимци отвън спалнята и да оптимизирате шума, светлината и температурата в средата на спалнята. “

Но в случай че събуждането е естествено породено от архитектурата на съня ви и не въздейства на действието ви на идващия ден, няма защо да се притеснявате, сподели Голдщайн.

 

Източник – CNN/Превод:SafeNews

Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News  

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР