Защо всяка година Великден е на различна дата? Как се

...
Защо всяка година Великден е на различна дата? Как се
Коментари Харесай

Защо всяка година Великден е на различна дата и как се определя тя

Защо всяка година Великден е на друга дата? Как се дефинира тя и за какво католическият и православният Великден от време на време съответстват, а от време на време не?

Формулата за установяване датата на Великден в западната и източната църква е идентична:

Страстната седмица е от понеделник до неделя след първото пролетно пълнолуние, а Великден е в неделния ден на Страстната седмица.

Църковното пролетно равноденствие е на 21 март. Например: ако пълнолунието е на 1 април Великден ще се пада в идната неделя.

Това ограничаване е въведено, с цел да няма два пъти Великден в интервал от една календарна година (което е допустимо при Пасхата).

Разлика в датите

Разликата сред католици и православни, която се следи в датите на отбелязване на Великден е, че във връзка с Великден православните съблюдават спомагателното условие, Великден да не съответствува с еврейската Пасха. В случай на такова съвпадане католиците и протестантите означават Великден, а православната черква го отсрочва с един лунен месец.

Съвпадение на датите

Шансът да има пълнолуние в този интервал е към 50%. Затова въпреки всичко в половината от случаите западният и източноправославният Великден съответстват, а в останалите източноправославният е нормално седмица по-късно.

Според Пасхата

Същевременно Пасха се пресмята съгласно новолунието, а времето между новолуние и пълнолуние също е половин месец. Така православният Великден се отклонява от западния в същия темп както еврейската Пасха.

Една от аргументите, „ двустилните “ църкви (като българската) да не употребяват напълно светския календар е разбирането, че възбраната християните да празнуват Великден дружно с евреите, се отнася и във времеви аспект. Докато по Грегорианския календар Великден съгласно тях може да съвпадне с Пасха, с източния Великден това не може да се случи, защото той следва Пасха. Освен това с историческия ход на събитията би трябвало Великден да е след Пасха. От друга страна, защото юлианското пролетно равноденствие изостава от действителното, от време на време източният Великден се пада на второто пълнолуние след действителното настъпване на пролетта.

Подвижните празници

Спрямо Великден се дефинират и подвижните празници, до момента в който при непрекъснатите празници няма разминаване, защото за тях множеството православни църкви ползват подобен на Григорианския календар.

 

Обекти.бг

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии. Те също търсят сензации и драматизъм, тъй като това им носи посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материала търси сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права запа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР