Защо времето през 2021 г. трябва да ни послужи като

...
Защо времето през 2021 г. трябва да ни послужи като
Коментари Харесай

От горещи вълни до наводнения, кои са най-екстремните метеорологични явления за 2021 г.

Защо времето през 2021 година би трябвало да ни послужи като предизвестие за промените на климата?

През миналата година светът претърпя голям брой рискови метеорологични феномени във всички краища на света – горещи талази, пожари, наводнения, тропически циклони, стихии и захлаждания. Много от тях бяха с рекордни характерности и съгласно водещите научни организации, те са частично породени от антропогенния фактор. В публикацията е показан лист с 10 от най-забележителните рискови феномени от последните 12 месеца.

Светът се " трансформира пред очите ни " вследствие на изменението на климата, предизвести генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Коментарите му бяха във връзка предварителния отчет за положението на световния климат на Световната метеорологична организация (СМО), съгласно който 2021 година се чака да бъде измежду седемте най-горещи години в историята на метеорологичните наблюдения. Докладът бе оповестен предварително, с цел да обезпечи настояща информация за участниците в Конференцията на Организация на обединените нации за климатичните промени – COP26.

" От дълбините на океаните до планинските върхове, от топящите се глетчери до неумолимите рискови метеорологични феномени, разнообразни екосистеми и общества по света биват опустошавани”, сподели в изказване генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Според секретаря на СМО, проф. Петери Талас, рисковите феномени са новата норма. " Има възходящи доказателства, че част от тях носят отпечатъка на провокираните от индивида климатични промени”, добави още проф. Талас.

" При сегашната скорост на нарастване на концентрациите на парникови газове, до края на века ще станем очевидци на покачване на температурата (на Земята – бел. ред.) надалеч оттатък задачите на Парижкото съглашение от 1,5°C и 2,0°C”.

Докладът за положението на климата в световен мащаб за 2021 година акцентира, че равнището на покачването на международно морско ниво се е ускорило през последните 8 година и е достигнало рекордно високи равнища през 2021 година, с продължаващо стопляне и окисляване на океанските води. Концентрациите на съществени парникови газове в атмосферата (въглероден диоксид, метан и диазотен оксид) също са се нараснали през последните 12 месеца и за следващ път са достигнали рекордни нива, невиждани от най-малко стотици хиляди години.

Представяме лист с някои от най-неблагоприятните рискови метеорологични феномени, регистрирани през 2021 година

1. Циклонът " Филомена " и рекорден снеговалеж в Мадрид Фигура 1: Спътникова фотография на циклона " Филомена " на 9 януари 2021 година Източник: NOAA

През първите седмици на 2021 година мощният циклон на умерените ширини " Филомена " донесе значителни снеговалежи в Португалия и Испания. Мадрид означи 50 – 60 см снежна завивка съгласно испанската държавна метеорологична организация АЕМЕТ, нещо невиждано за последните 50 година По-възрастните испански жители бяха предизвестени да останат вкъщи заради рисково ниските температури. Снегът спря превоза в града и отвън него – по-голямата част от пътищата в Мадрид останаха блокирани, даже и седмица след снежната стихия, като изключително наранени бяха дребните улици и крайните квартали. Щетите от циклона бяха оценени на над 2 милиарда щатски $. Бурята взе 4 човешки жертви.

2. Циклонът " Кристоф ", Северозападна Европа

Мощният циклон докара до наводнения в Обединеното кралство. Периодът от 18 до 20 януари 2021 година беше " един от най-валежните тридневни интервали в историята " на Северен Уелс и Северозападна Англия, съгласно Мет Офис – националната метеорологична работа на Обединеното кралство. Домакинствата в графство Чешър бяха наводнени, а жителите в Манчестър и Мърсисайд – евакуирани от домовете си. След като циклонът " Кристоф " мина, забележителният снеговалеж в Северна Англия също докара до възпрепятстване на напредването заради заледявания и затваряне на пътища.

Впоследствие циклонът се придвижи към Скандинавския полуостров, водейки до мощни ветрове и снеговалежи. Поривите напразно в северните региони на Норвегия доближиха до 169 км/ч в композиция с ниски температури от −15°C, заради което Норвежката метеорологична работа издаде предизвестие за висок риск от измръзване при престой на открито.

3. Пожари в Южна Европа Фигура 2: Спътникова фотография на пожарите в Турция на 30 юли 2021 година Източник: Европейска галактическа организация.

Горски пожари опустошиха обширни региони в Южна Европа през юли и август, взимайки жертви в Гърция, Турция и Италия.

В Гърция пожарите взеха 3 жертви, имаше 20 ранени и бяха унищожени десетки домове. Остров Евия се наложи да бъде евакуиран. Изгоряха общо над 125 000 хектара гори и земеделска земя.

Това лято в Средиземноморския район на Турция също изгоряха над 1700 км2 гори. Според турския президент Реджеп Ердоган това лято ще бъде запомнено като сезона с най-вече пожари в историята на страната.

Причината е, че Европа претърпя една от най-интензивните горещи талази за последните десетилетия. Температурите в Италия и Гърция надминаха 45,0°C, като в Сиракуза бе маркиран температурен връх за най-висока оптималната температура в Европа – 48,8°C (предишната най-висока температура – 48,0°C, е била измерена в Атина през 1977 г.). Според Световната метеорологична организация през 2021 година горещите талази и пожарите са били по-тежки вследствие от промените на климата.

4. Зимни стихии, Северна Америка

Между 13 и 17 февруари обширни региони на Съединени американски щати, Северно Мексико и част от Канада бяха наранени от рискови зимни феномени – мощни ветрове, снежни стихии и дъжд с поледица. Причината беше циклон на умерените ширини, който мина над Северноамериканския континент.

Над 3,5 милиона здания в Тексас останаха без ток, защото температурите се намалиха до -13,0℃ в някои региони. Токът спря в целия щат и доста уязвими хора се оказаха в извънредно тежко състояние. Общият брой на починалите се прави оценка на 210, откакто и смъртните случаи, породени от срутва на държавната електрическа мрежа, бяха включени в окончателната оценка. Щетите от бурите в Съединени американски щати се правят оценка на 195 милиарда $, което прави явлението най-скъпоструващото естествено злополучие в историята на страната, и едно от най-скъпоструващите в света.

5. Прашна стихия, Източна Азия Фигура 3: Улица в Пекин преди и по време на бурята. Източник: Greenpeace

В средата на месец март, в резултат на формирал се циклон със мощни ветрове на територията на пустинята Гоби, в Югоизточна Монголия и Северен Китай се образува пясъчна стихия, която засегна обширни региони на Източна Азия. Бурята обхвана повърхност от към 450 000 км2. В голям брой гъсто обитаеми градове бяха регистрирани равнища на фини прахови частици, превишаващи десетки пъти избрания като безвреден предел от 150 μg/m3.

Явлението докара до оранжев цвят на небето, понижение на видимостта и прекъсване на полети и затваряне на учебните заведения. Пясъчната стихия беше избрана като " най-тежката за това десетилетие ". Но бурята се оказа доста по-опасна заради обстоятелството, че тя не беше единствено пясъчна, а и прашна – със наличие на голям брой рискови за здравето фини прахови частици. Те, за разлика от пясъка, съумяват да обхванат доста по-навътре в организма и могат да причинят опасности за здравето при поемане.

6. Наводнения, Западна и Централна Европа Фигура 4: Наводнения по поречието на река Ар, Германия, юли 2021 година Кредит: Martin Seifert

Значителни наводнения засегнаха страни в Западна и Централна Европа през месец юли. Особено тежка бе обстановката в Германия, където заради наводненията бяха унищожени или развалени голям брой домове, мостове, пътища и влакови линии. В западните региони на страната починаха 184 души, 135 от които бяха в региона на град Арвайлер, който беше унищожен от наводнението. Това се оказа най-тежкото естествено злополучие в Германия от 1961 година насам. Според изследване на World Weather Attribution тези наводнения са станали до 9 пъти по-вероятни поради промените на климата.

7. Циклонът Сероя Фигура 5: Циклонът Сероя навлиза в територията на Западна Австралия, 11 април 2021 година Източник: НАСА

През април 2021 година над 270 души починаха откакто югоизточните региони на Индонезия и Източен Тимор бяха наранени от тропическия циклон Сероя, който донесе със себе си исторически наводнения. Свлачища и неочаквани наводнения принудиха минимум 22 000 души да изоставен домовете си в Индонезия. Това, което прави циклона изключително незабравим, е фактът, че той влезе в контакт с близко разположения циклон Одет, което докара до рядко следения Ефект на Фудживара – развой, при който два циклона стартират да обикалят към общ център и обменят сила, което прави прогнозирането им изключително мъчно. След като силата на Сероя краткотрайно отслабна, той съумя да " абсорбира” Одет и доближи до територията на Западна Австралия.

8. Рекордни температури, Русия

Рекордна гореща вълна засегна част от Русия и Източна Европа в края на пролетта и началото на това лято. Юни бе вторият най-топъл в историята на наблюденията, като в Москва бе маркиран " безспорен връх за температура през юни " от 34,8℃. Необичайно високи температури бяха маркирани и в други градове и региони. Температури над 30 ℃ бяха измерени в региони оттатък полярния кръг.

Според представител на съветската работа по Хидрометеорология и наблюдения на околната среда, Русия се затопля 2,5 пъти по-бързо от междинното за света и е несъмнено, че поради климатичните промени тези върхове ще бъдат усъвършенствани в границите на идващите 10 година

9. " Топлинен купол ", Тихоокеанският северозапад Фигура 6: Карта на температурните отклонения на земната повърхнина (спрямо нормалните стойности) в Северна Америка на 27 юни 2021 година Източник: НАСА

Рекордна гореща вълна засегна северозападните Съединени щати и югоизточните региони на Канада в края на юни и през първата половина на юли. Температурите в региона бяха сред 16 и 20 ℃ по-високи от нормалните за това време от годината. Максималната температура на 29 юни доближи 49,6℃ в Литън, село в канадската провинция Британска Колумбия, подобрявайки с няколко градуса върха за най-висока температура, измерена в Канада. На идващия ден селото бе погълнато и значително унищожено от горски пожар вследствие на високите температури.

Тази гореща вълна се характеризира с особена дълготрайност и активност заради явлението " топлинен купол” – бавноподвижен център на високо атмосферно налягане, в който заради низходящите придвижвания въздухът доста се нагрява.

Според разбор на World Weather Attribution, тази гореща вълна е на практика невероятно да се изясни без отчитане на въздействието на климатични промени. Дори и при актуалните климатични условия подобен вид феномени не се чака да се случват по-често от един път на 1000 години.

10. " Супер-тайфунът” Раи, Филипини

Филипинският Червен кръст разказва обстановката от 16 декември 2021 година в крайбрежните региони на страната като " безусловно опустошение”, откакто тайфунът от 5-та категория Раи, със междинна скорост на ветровете, достигаща 260 км/ч, минава над страната. Над 400 000 души бяха принудени да се изтеглят. Тайфунът взе 375 жертви, имаше и над 500 ранени.

След прекосяването си над Филипините, Раи още веднъж се интензифицира и се трансформира в едвам третия ураган в историята, който доближава до 5-та категория на територията на Южнокитайско море. През идващите дни Раи се движеше в посока север-североизток и бързо изгуби своята мощ.

Изминалата година показва за следващ път обстоятелството, че честотата на естествените бедствия е повишена през последните десетилетия. За страдание, съгласно най-престижните научни организации като Междуправителствения панел по климатичните промени, честотата и силата на рисковите метеорологични и климатични феномени ще продължи да нараства и в бъдеще. Но степента на нарастването им ще бъде много по-малка при ограничение на световното стопляне до 1,5°C, което би било допустимо при внезапно понижаване на излъчванията на парникови газове през идващите десетилетия.

Статия на
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР