„Защо временната комисия, която трябва да даде отговор на гражданите

...
„Защо временната комисия, която трябва да даде отговор на гражданите
Коментари Харесай

Елена Йончева към управляващите: Има ли какво да криете от гражданите на Хасково?

„ Защо краткотрайната комисия, която би трябвало да даде отговор на жителите на Хасково- рискова ли е водата за тяхното здраве, не даде проучванията на Българска академия на науките? Къде е анализът на нуклеарния институт? Има ли какво да криете от жителите на Хасково? " Това попита националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Елена Йончева от парламентарната естрада.

Тя напомни, че тази комисия е била основана, тъй като още през януари 2015 година виновните български институции разполагат с информация за замърсяването на питейните води в Хасково, а ограничения са били взети едвам през месец април тази година. Йончева акцентира, че комисията предлага да не се укрива информация от жителите, когато водата е инфектирана и това съставлява риск за жителите, какъвто е казусът в Хасково. „ Но краткотрайната комисия трябваше и да откри какви са последствията за здравето на жителите на Хасково. Това не е направено ", безапелационна е тя. По нейните думи в отчета на комисията липсва един значим документ, който може да даде отговор на този въпрос. „ Това са извършените проучвания на Института по нуклеарни проучвания към Българска академия на науките, който направи разбор на положението на питейната вода в Хасково - разбор, подготвен към месец юни тази година ", сподели още Йончева. Народният представител от левицата изясни, че този резултат е от извънредно значимо значение, тъй като дава отговор дали замърсяването на водата в града съставлява заплаха за здравето на жителите на Хасково.

„ Като депутат от Хасково желаех от Българска академия на науките да даде копие на това проучване. Беше ми отказано. Причината - проучването е направено по искане на Министерството на здравеопазването. Поисках го и от министерството. Засега нямам отговор ", изясни Елена Йончева. Според нея от отчета на краткотрайната комисия не излиза наяве кой носи отговорност. „ Защо в продължение на месеци информацията е укривана за това, че жителите на Хасково са употребили радиоактивно нечиста вода? Кой носи отговорност за това, че жителите на Хасково и през днешния ден не знаят дали тази нечиста вода съставлява заплаха за тяхното здраве? ", продължи с въпросите Йончева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР