Защо Владимир Кузов взема хонорари по дело, без да е

...
Защо Владимир Кузов взема хонорари по дело, без да е
Коментари Харесай

Как Владо Кузов получи една камара пари за дело, по което не е бил адвокат?

 Защо Владимир Кузов взема възнаграждения по дело, без да е бил юрист? Става дума за 44 хиляди лв., които по документи някогашният политик получава като заем. Парите обаче са от обезщетение, присъдено от съда на жена, изгубила сина си при злополука. Разследване направиха Стоян Нешев и операторите Сафуан Ал Кюрди и Радослав Илиев от NOVA.

" Той се подигра… Не стига, че загубихме детето, и да вземе и парите ", споделя жена, изгубила сина си в злополука. Ще я назовем Виолета. Освен името, тя крие и лицето си. През 2014 година губи сина си в злополука. След нещастието с нея се свързва другар. Съветва я да потърси юрист.

Познатият юрист се оказва Владимир Кузов. Звездата на Кузов изгрява през 2005 година, когато става народен представител от националистическата партия " Атака ". А малко по-късно той е изключен от парламентарните й редици поради обвиняване в педофилия. На две инстанции е наказан дейно, само че делото завършва с неоправдателна условна присъда. Към днешната дата Кузов е към този момент оправдан. След процеса той публично признава, че е сменил половата си ориентировка. По-късно и политическата, като става член на Движение за права и свободи, само че единствено за няколко часа. Сега Кузов се изявява като юрист. Вписан е в регистъра на Адвокатска гилдия – Перник през предходната година.

Дни след гибелта на сина й Виолета се доверява на рекомендацията и се среща с юрист Кузов.

" Каза, че той не може да води каузи, тъй като бил арбитър, само че докара юрист и сподели, че работят дружно. Тогава подписахме контракта с юриста. Не знам какъв брой време мина и Кузов пристигна у нас и сподели, че юристът бил шарлатанин и нямало да работи с него, и докара втори юрист ", споделя Виолета.

С втория юрист, предложен от Кузов, Виолета печели делото и съдът присъжда 200 хиляди лв. обезщетение за гибелта на сина й. Че парите са й в сметката, научава от някогашния народен представител.

" Проверих. И в действителност имаше 200 хиляди и се чухме да се забележим в понеделник да му преведем 20-те %. Те бяха уговорени в контракта, само че с юриста, а не с него. Аз го попитах знае ли юриста. И той: " Да, ние сме се разбрали! ", споделя Виолета.

Така на процедура не юристът, а Кузов отива с Виолета в банката, с цел да се увери, че контрактуваните проценти, а точно – 44 хиляди лв., ще бъдат преведени по сметката му, спомня си Виолета.

" Банкерката попита съображение какво да написа и той сподели заем ", спомня си още дамата. В този миг Виолета схваща, че парите отиват по персоналната сметка на Кузов.

" И откакто му преведох сумата, нещо от вътрешната страна ме подтикна и го накарах на гърба на бележката да ми напише, че съм му изплатила сумата за обезщетение.

Адвокатът пристигна една вечер доста сърдит – индивидът трепереше по този начин. И се откри, че той не му е дал една стотинка ", добави дамата.

Виолета му демонстрира документите, подписани от самия Кузов. Така юристът не получава уговореното заплащане. Няколко дни след тази среща, следва и друга. В дома на почерненото семейство идва Кузов.

" Дойде една вечер, без да се обади. Каза да му отключим, че е пред вратата. Влезе и изиска бележката, сподели, че Национален осигурителен институт нещо го търсили там, до момента в който аз се обърна той с три писалки драскаше, драскаше ", споделя още дамата.

Проверявайки в регистрите на Висшия правосъден съвет, откриваме, че Кузов в никакъв случай не е бил арбитър, макар че тъкмо за подобен се е показал на Виолета. Оказва, се че и адвокатският му стаж не е дълъг. Той е регистриран в Пернишката адвокатска гилдия едвам преди година. А след информация адвокатската фирма на някогашния народен представител би трябвало да се намира в частен дом в Брезник.

И макар че стопанинът на къщата твърди, че не познава Владимир Кузов, минути откакто си тръгваме, някогашният народен представител самичък ни търси по телефона. След няколко опита за изявление Кузов се съгласява.

" Просто сте попаднали на брата на моя наемодател, който не може да не ме познава, тъй като няма човек в България, който да не ме познава, първо. Второ – адвокатската гилдия в Брезник, съгласно Закона за адвокатурата, аз съм задължен да имам такава адвокатска фирма в региона на адвокатска гилдия Брезник.

Той не отхвърля, че е получил парите от Виолета.

" Аз от 2011 година имам Европейска асоциация за подкрепяне на потърпевши при произшествия и се занимавам с тъкмо такива неща – обезпечаване на компенсации, т.е. осъществяване на правосъдните каузи, всичко от А до Я ", изясни Кузов.

Показваме му на платежното разпореждане, на което първо написа, че Кузов е получил парите като заплащане по дело за обезщетение, без да е бил юрист.

" А това не знам дали аз съм го писал... Не наподобява аз да съм го писал, само че това е нейно право да ви показва всевъзможни документи. Мисля, че няма проблем и вас да ви подпишат някъде, че нещо сте получили, взели, дали. Аз съм й дал сметки, тя това е решила, това е направила. Защо не я попитате. Това е нейният автограф, тя го е наредила.  Аз не съм взел участие в това нещо.  Не съм, аз съм й дал сметките, ето тя подреди парите, какво съображение ще напише – аз не мога да я принудя. Абсолютно почтено съм постъпил. Свършил съм си съвършено работата. Получила е голямо обезщетение ", смята Кузов.

Освен Виолета с нас се свързаха и други хора, които са имали алъш-вериш с Кузов. Този мъж е един от тях. Въпреки положителните планове на някогашния народен представител, най-после сходно на юриста на Виолета останал с празни ръце.

" Той ми предложи, че в случай че имам мои познати нали за произшествия, мога да ги свързвам с него, той ще задейства нещата. За пари, трето, пето и по този начин. И ми сподели също, че може да ми дава от неговия % нали неговите пари, дето взима – 10 %. На 10 хиляди лв. 1000 лв. за мене. И аз му споделих ОК. Имах няколко познати. И ги свързах, те си приказват, схващат се. Нали в течение на време парите се взимат, обаче тези проценти ги няма ", споделя мъжът.

Оказва се - на няколко места Кузов се е представял за юрист, преди да бъде подобен. Друг мъж е бил от неговото обграждане. Твърди, че някогашният народен представител показвал фотография с черна роба на евентуални клиенти. Кузов е сниман по време на стаж в Софийския областен съд през 2017 година.

" Виждал съм фотографията и знам, че в този миг стартира да се показва като прокурор или арбитър, базирайки се на фотографията. И споделяше: " Ето аз към този момент съм магистрат. Имам съществени позиции ". Така омайваше евентуални клиенти. Човекът се показа като доста мощен юрист, доста могъщ. Че също по този начин учи за арбитър ", споделя прочут на Кузов.

" Вероятно у доста хора е провокирало, по какъв начин да кажа, едно усещане, че и към този миг съм арбитър, защото нямах опция да опровергая. Аз не съм нито арбитър, нито прокурор, нито следовател, нито министър, нито премиер-министър. Аз съм един добър национален артист и един сполучлив юрист ", съобщи Кузов.

А размахвал ли Кузов депутатска карта, без да има право да употребява такава. По Закона за достъп до социална информация питаме Народното събрание върнал ли е Кузов депутатската си карта след края на мандата му. Оттам дават отговор, че картата на Кузов е издадена за периода на пълномощията му и не следва да бъде употребена по-късно. Но споделят, че не разполагат с информация по кое време Кузов си е върнал картата и дали изобщо я е върнал.

" Това са нелепости на търкалета. Защо се дръзвам? Няма добряк, който да му кажеш, аз съм арбитър, прокурор, само че подписа с мен контракт да те съставлявам в съда. Просто подобен човек няма. Това е неуместно изказване ", счита той.

Човешкият живот има цена и след гибелта. Изглежда обаче, че от гибелта може да се печели доста.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР