Защо винаги правим една и съща грешка? О, това са

...
Защо винаги правим една и съща грешка? О, това са
Коментари Харесай

Инвазията на Русия в Украйна ще промени облика на Европа завинаги

Защо постоянно вършим една и съща неточност? О, това са единствено проблеми на Балканите - и тогава едно ликвидиране в Сараево провокира Първата международна война. О, опасността на Адолф Хитлер за Чехословакия е " свада в далечна страна, сред хора, за които не знаем нищо " - и по-късно се озоваваме във Втората международна война. О, завладяването на Полша от Йосиф Сталин след 1945 година не е наша работа - и доста бързо се озоваваме в Студената война.

Сега го направихме още веднъж, без да се събудим, до момента в който не стане прекомерно късно за цялостните последствия от завладяването на Крим от Владимир Путин през 2014 година И по този начин, в четвъртък, 24 февруари 2022 година, ние още веднъж сме тук, облечени в нищо друго, с изключение на в частите на изгубените си изгубени илюзии, написа историкът Тимъти Гартън Аш за Guardian.

В такива моменти имаме потребност от храброст и увереност, само че и от мъдрост. Това включва внимание при потреблението на думите. Това не е Третата международна война. Това обаче към този момент е нещо доста по-сериозно от руските нашествия в Унгария през 1956 година и Чехословакия през 1968 година Петте войни в някогашна Югославия през 90-те бяха ужасни, само че по-големите интернационалните рискове, които произтичаха от тях, не бяха от този мащаб.

В Будапеща през 1956 година имаше смели бойци от съпротивата, само че през днешния ден в Украйна имаме цяла самостоятелна, суверенна страна с войска и народ, който се афишира, че е решен да се съпротивлява. Ако не се съпротивляват, това ще бъде окупация. Ако го създадат, това може да е най-голямата война в Европа от 1945 година

Срещу тях е ориентирана преобладаващата мощ на една от най-силните военни машини в света, с добре подготвени и оборудвани стандартни сили и към 6000 нуклеарни оръжия. Русия в този момент е най-голямата неспазваща никакви правила страна в света. Тя се командва от президент, който, съдейки по истеричните му изявления тази седмица, е напуснал сферата на рационалното - както са склонни да вършат изолираните диктатори, рано или късно. За да бъде ясно: Когато с оповестяването на война в четвъртък сутринта той заплаши всеки, " който се пробва да застане на пътя ни " с " последици, които в никакъв случай не сте срещали в историята си ", той ни заплаши с нуклеарна война.

Ще има време да разсъждаваме върху всички наши минали неточности. Ако, започвайки през 2014 година, бяхме се заели съществено да помогнем за построяването на потенциала на Украйна да се пази, да понижим енергийната взаимозависимост на Европа от Русия, да прочистим финансовите езера от съветските мръсни пари, които се изливат към Лондон и да наложим повече наказания на режима на Путин, бихме могли да сме в по-добра обстановка. Но би трябвало да стартираме от там, където сме в този момент.

В утринната мъгла на война, която занапред стартира, виждам четири неща, които Европа и останалата част от Запада би трябвало да създадат. Първо, би трябвало да осигурим отбраната на всеки сантиметър от територията на НАТО, изключително на източните граници с Русия, Беларус и Украйна, против всички вероятни форми на офанзива, в това число кибер и хибридни.

В продължение на 70 години сигурността на западноевропейските страни, в това число Англия, в последна сметка зависи от силата на обещанието " един за всички и всички за един " на член 5 от Договора за НАТО. Харесва ли ви или не, дългогодишната сигурност на Лондон в този момент е неразривно обвързвана с тази на естонския град Нарва; тази на Берлин с Бялисток в Полша; тази на Рим с Клуж-Напока в Румъния.
 Путин желае да отмъсти освен на Украйна, само че и на всички Западни съдружници
Путин желае да отмъсти освен на Украйна, само че и на всички Западни съдружници

Провокира за отговор и със закани за невиждани последствия при помощ, въвлечени във война с нуклеарна суперсила

Второ, би трябвало да предложим цялата поддръжка, която можем, на украинците, с изключение на този, с който надскочим прага, който би вкарал Запада в директна война с Русия. Тези украинци, които решат да останат и да се съпротивляват, ще се бият с военни и цивилен средства, с цел да защитят свободата на своята страна, като имат всички вероятни права по закон и съвест, както и ние за нашите лични страни.

Неизбежно лимитираният обсег на нашия отговор ще докара до горчиво отчаяние измежду тях. Имейлите от украински другари приказват да вземем за пример за това, че Западът постанова зона за възбрана за полети, отказвайки украинското въздушно пространство на съветските самолети. НАТО няма да направи това. Подобно на чехите през 1938 година, като поляците през 1945 година, като унгарците през 1956 година, украинците ще кажат: " Вие, нашите сънародници европейци, ни изоставихте ".

Но към момента има неща, които можем да създадем. Можем да продължим да доставяме оръжия, връзки и друго съоръжение на тези, които изцяло законно се съпротивляват на въоръжена мощ с въоръжена мощ. Като значимо в средносрочен проект, ние можем да помогнем на тези, които ще употребяват добре изпитаните техники на гражданска опозиция против съветска окупация и всеки опит за налагане на марионетно държавно управление. Ние също би трябвало да сме подготвени да помогнем на доста украинци, които ще избягат на запад.

Трето, глобите, които постановяваме на Русия, би трябвало да надвишават това, което към този момент е квалифицирано. Освен всеобхватни стопански ограничения, би трябвало да има експулсиране на руснаци по какъвто и да е метод, обвързван с режима на Путин. Путин, със своите военни ресурси от над 600 милиарда $ и ръка върху газовия кран към Европа, се е подготвил за това, тъй че на глобите ще отнеме време, с цел да имат цялостния си резултат.

В последна сметка ще би трябвало самите руснаци да се извърнат и да кажат: " Стига. Не в наше име. " Много от тях, в това число носителят на Нобелова премия Дмитрий Муратов, към този момент показват ужаса си от тази война. По същия метод украинската журналистка Наталия Гуманюк писа прочувствено за съветски публицист, който плаче по телефона с нея, до момента в който съветските танкове навлизат. Този смут единствено ще се ускори, когато труповете на млади съветски мъже се върнат в чували за трупове - и когато цялостните стопански последици станат явни вкъщи в Русия. Руснаците са първата и последна жертва на Владимир Путин.

Това ме довежда до последната, жизненоважна точка: би трябвало да сме готови за дълга битка. Ще отнеме години, евентуално десетилетия, за всички последици от 24 февруари. В кратковременен проект вероятностите за Украйна са отчайващо мрачни. Но в този миг мисля за прелестното заглавие на книга за Унгарската гражданска война от 1956 година: Победа в провалянето.

Почти всички на запад към този момент се разсъниха с обстоятелството, че Украйна е европейска страна, атакувана и разчленена от деспот. Киев през днешния ден е град, цялостен с публицисти от цялостен ​​свят. Това прекарване ще оформи техните възгледи за Украйна вечно. Бяхме не запомнили, в годините на нашите илюзии след Студената война, че по този метод нациите се записват върху менталната карта на Европа: в кръв, пот и сълзи.
 Западът не би трябвало да повтаря грешките от 1938 година с Путин
Западът не би трябвало да повтаря грешките от 1938 година с Путин

Хитлер неведнъж убеждава и Чембърлейн се преценява поради " мир на нашето време " - всички знаем по какъв начин завърши това
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР