Защо в училищата колкото повече са отличниците, толкова по-малки са

...
Защо в училищата колкото повече са отличниците, толкова по-малки са
Коментари Харесай

Стипендиите в училищата: bTV проверява как се разпределят парите

Защо в учебните заведения колкото повече са отличниците, толкоз по-малки са стипендиите за отличен триумф? bTV ревизира по какъв начин се разпределят парите за учениците. 

Премиерът даде обещание и 100 млн. лева за ремонт на общежития

Марин и Георги са в учебно заведение с извънредно висок триумф. Това слага пред управлението на математическата гимназия проблема по какъв начин да разпредели дадения от министерството стеснен бюджет, защото той не пораства с броя на отличниците.

„ В последните години от 9. до 12. клас триумфът, до който стигаме е 5.88, т.е. взимат децата, които имат 5.88 и по-висок триумф, което в действителност е доста високо. Най-ниският триумф, до който сме стигали е в 8. клас там на 5.75 даваме стипендии “, споделя шефът на математическата гимназия доктор Антоан Тонев.

Отличията им бяха връчени от посланика на Федерална република Германия

Там стипендията за първенец е 30 лв..

„ Не бих споделил че е доста, само че е по-скоро като някакъв жест и знак на авторитет да имаш висок триумф “, счита отличникът Марин Христов.

Малко над 40 милиона лв. отпуска страната за стипендии, като бюджетът за тази образователна година е повишен с 15%, показват от МОН. Според броя на отличниците поощрението за висок триумф може да стигна 60 лв., най-ниското е – 21 лева

До 2025 година в това число ще се провиснал до 10 стипендии за магистърска степен годишно

„ Размерът за стипендиите като перо тази година се увеличи с 15 лева Инфлацията е доста над 15%. За страдание, прекомерно невисок е размерът и на практика доста малко могат да си купят с 30 лева месечно. Като отидете в една книжарница 30 лева е една хубава книга “, добавя шефът на СМГ.

Според Георги, който е цялостен първенец стипендията е надалеч от сумата за прехрана в учебно заведение.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР