Защо в някои градове в рамките на седмица цените на

...
Защо в някои градове в рамките на седмица цените на
Коментари Харесай

В някои градове у нас млечните продукти са поскъпнали с 14% за седмица

Защо в някои градове в границите на седмица цените на млечните артикули се покачват доста. Ето и образците - по данни на Системата за агропазарна информация.

Минималната и оптималната цена за кг краве сирене, която тази система показва. От 8,90 до съвсем 30 лв.. В 10 регионални града е регистрирано повишаване сред един и 14% единствено за седмица.

При кашкавал вид " Витоша " оптималната регистрирана цена е 37 лв. за кг. В два града има растеж от 6 на 100 - това са София и Перник.

При нискомасленото краве кисело мляко - в четири области на страната се следи понижение от 4%, само че в София и Перник имаме растеж от 8 на 100.

Потребители постоянно лимитират покупките си и в потребителската кошница понижава количеството зеленчуци и млечни артикули, изключително в по-големи количества. От Асоциацията на млекопреработвателите са безапелационни, че цените на млечните артикули към този миг поддържат едни и същи равнища.

Оттам припомнят още, че продаваните през днешния ден сирената и на кашкавалите са направени с още по-високи разноски - обясниха го със периода им на зреене повече от 60 дни.

Освен при зеленчуците Росица Манолова регистрира повишаване и при млечните артикули, по тази причина и се лимитира да ги купува.

„ Избягвам кашкавала в доста огромни количества, закупувам, само че не и в количествата, в които човек би имал потребност, тъй като той не е самичък у дома “, съобщи тя.

От Асоциацията на млекопреработвателите отхвърлят да има повишаване в последните седем дни.

„ Цените, които дават съгласно САПИ на едро, това са и продажните цени в магазините. Когато има кисели млека от другите марки – по 500 грама кофичка и е на цената на 400 грама, това е по този начин, купувайте си. Това е 25 стотинки разлика. При 1,80 кофичка това е 45 стотинки по-ниска цена “, съобщи ръководителят на Асоциацията на млекопреработвателите и на Националния говедовъден съюз в България Димитър Зоров.

С над 250 предприятия млечният пазар е мощно конкурентен - по тази причина от Асоциацията на млекопреработвателите са безапелационни, че не може да има договаряне на цените. Оттам споделят още, че предприятията и фермерите работят под себестойност и продават на загуба.



„ Не може да чака потребителят, че ще вземе един литър мляко на цена по-ниска от един литър вода в случай, че опаковката е една и съща – бутилка. Нека да оценяваме тежкия целогодишен труд на животновъдите, тъй като те си отиват всеки ден и след тях няма кой. Ще стане като с краставиците – ще търсим, няма да има родно произвеждане и цените са доста високи “, добави Димитър Зоров.

От Асоциацията поучават още да не си купуваме кашкавал под 24 лв. на кг в магазина, тъй като кашкавал от мляко не може да има себестойност под 20 лв. с Данък добавена стойност за производителя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР