Защо в Германия с ампутиран крак можеш да бъдеш професионален

...
Защо в Германия с ампутиран крак можеш да бъдеш професионален
Коментари Харесай

Частен случай: Защо хора с ампутации са принудени да крият, че имат увреждане?

Защо в Германия с ампутиран крайник можеш да бъдеш професионален водач, а в България - не? Десетки хора с ампутации у нас са принудени да крият от страната, че имат увреждане и на процедура работят незаконно. Остаряла ли е нормативната уредба, отговорите търси Мая Димитрова.

Ангел Иванов, гр. Велико Търново: Нямал съм право да карам. Защо би трябвало да ти лишават това право, откакто хората са го измислили и за такива като мене.
Представете си, че сте водач на тежкотоварен автомобил. Това работите. При случай губите един от пръстите си. Според нормативната уредба у нас незабавно следва да ви бъде отнета професионалната шофьорска брошура и по този начин губите работата си. У нас, само че не и в Европа.
Юлиян Кръстев, водач на 40-тонен камион в Германия: Къде ви намираме сега? - В момента си затварям брезента, преди малко ме натовариха и след мъничко ще би трябвало да тръгвам. Аз се намирам в Германия.
Юлиан губи крайници си в България. Скоро схваща, че е изгубил доста повече.

Юлиян Кръстев, водач на 40-тонен камион в Германия: Поискаха 3000 лв. да им дам подкуп, да ми извадят здравно за 6 месеца, споделих им, че няма по какъв начин да се случи.
" Забранено " написа в наредбата против желанието му да работи като професионален водач. И той просто скрива от страната обстоятелството, че има увреждане. Както доста други като него.


Юлиян Кръстев, водач на 40-тонен камион в Германия: Работих първо като водач на маршрутно такси в София, след случая това ми беше първата работа.Ангел Иванов, гр. Велико Търново: Продължих си остарялата работа да си работя, карах Пътна помощ. доктор Даниела Данчева - Асоциация на водачите инвалиди: В Благоевград имаме един пациент, който работи незаконно като водач на такси. А ги е посочил на работодателя документите от ТЕЛК-а, а незабавно са го уволнили. Ангел Иванов - гр. Велико Търново: Не знам коя инстанция беше, желаеха да вършат на шефа ми акт, от 5 до 20 хиляди лв., тъй като ме е назначил водач. И се наложи да напусна работа. Половин година се чудех какво да върша, какво да работя, тъй като където да отида да запитвам за работа, всеки споделя, че не може да ме вземе на работа, тъй като съм неработоспособен.
Държавата от години пасивно следи. Отхвърля ги с лека ръка. Като непознато тяло.

доктор Даниела Данчева - Асоциация на водачите инвалиди: Нормативната уредба не е остаряла, тя е допотопна.
Наредба 3 дефинира условията за физическа валидност към водачите.

доктор Даниела Данчева - Асоциация на водачите инвалиди: Тя се копипейства може би от средата на предишния век.
Попитахме за какво, само че не получихме съответен отговор. Защо при ампутация е неразрешено притежанието на категория С? Пишело го в наредбата, по тази причина. Точка.

Венцеслав Тодоров - гр. Ямбол: Системата в България е такава, че ме принуждава да емигрирам, да вървя в Германия или в Словакия да стана там водач на камион. Ангел Иванов - гр. ВеликоТърново: Аз не виждам и смисъл за какво би трябвало да ми вземат книжката, откакто мога да се оправям.

 "Частен случай ": Възможна скица на данъчна машинация в изключително огромни размери
"Вратите, за които всички приказват ". Така се популяризира компанията, от която едно столично семейство си поръчва входна врата. И в действителност, от този момент не са сп...

За да получат въобще брошура, хората с увреждания би трябвало да бъдат освидетелствани от транспортна лекарска комисия. ТОЛЕК. На територията на цялата страна има четири комисии. Къде се намират те - министерствата на превоза и опазването на здравето имат известни разминавания. Комисията във Варна съгласно здравното ведомство работи, а съгласно транспортното следва занапред да бъде образувана по някое време следващата година. Фактът обаче, че единствено в четири града има такава конструкция основава големи проблеми. Всъщност дискриминира.
доктор Даниела Данчева - Асоциация на водачите инвалиди: Той е примерно от Варна - би трябвало да отиде в Пловдив, Горна Оряховица или София. Скоро имах една пациентка от Габрово, на инвалидна количка. Тя занапред искаше да се явява да взима брошура. Най-близкото беше в Пловдив. Голяма тъга.Полина Дудова-Цоцова - гр. София: Винаги ми е било фантазия да карам кола. От 2000-та, откогато съм навършила 18 години, всякога получавам отвод. 2009 година за първи път ми се издава документ, който ми позволява да карам категория Б. Една година ми важи документа.
Европейска инструкция от 2006 година дава право на страната ни да одобри правила, които разрешават при случаи като този на Полина и Ангел ампутация на крак, която не предстои на развиване, срокът на шофьорската брошура да бъде като на елементарните до 10 години. Сега е до пет.

доктор Даниела Данчева - Асоциация на водачите инвалиди: Даже тези пет години не са наложителни. Индивидуално, както те гледа какъв брой пари може да му дадеш и какъв брой не можеш да му дадеш ще реши една или две или пет години.Ангел Иванов- гр. Велико Търново: Няма по какъв начин да ми поникне крайник, не съм чувал до момента да се е случвало това нещо.Полина Дудова-Цоцова - гр. София: Вече не бях на 18, бях по пораснала, малко по-смела и просто му демонстрирах ТЕЛК-а и го попитах дали счита, че за една година се чака да ми порасне ръка.
Оценката дали един човек с ампутация може да ръководи автомобил е самостоятелна. Попитахме министерство на опазването на здравето къде са указани съответните критерии за вземането на сходни решения. Не получихме отговор. Единственият текст в наредбата е прекомерно общ.

доктор Даниела Данчева - Асоциация на водачите инвалиди: Индивидуална преценка, както се досещате, допуска цялостен субективизъм. Няма строги ясни критерии.
Евродирективата не не разрешава издаване на удостоверение за ръководство категория С или Д на хора с ампутация. Казаха ни го и от Европейската комисия. Затова Юлиян кара умерено камиона си в Германия. Затова искахме да разберем каква е логиката у нас наредбата да споделя „ неразрешено ".



 "Частен случай " още веднъж в ефира на Българска национална телевизия - "Жертва на имотна машинация "
След 4-годишно спиране в ефира на Българска национална телевизия още веднъж започва рубриката "Частен случай ". Всяка неделя след утринните вести ще представяме разнообразни проблеми...

И министерство на опазването на здравето, и министерство на превоза отхвърлиха диалог пред камерата. И страната продължава пасивно да следи, както е било и до момента.


Златка Атанасова - гр. София: Първият месец, в който нямах протеза бях навъртяла 2 000 км, не мога да си показва живота без да карам. Трябва да спра да работя, да си повеждам децата на учебно заведение.Полина Дудова-Цоцова - гр. София: Нараняваме това, че на нас гледат като на втора употреба и в случай че може да не караме коли, в случай че може да не сме измежду тези хора, в случай че може да сме скрити. Нараняваме, че с мен не се държат по този начин, както с пълностоен човек.Ангел Иванов - гр. Велико Търново: Лесно няма на никое място, само че откакто искаш да работиш, работиш, само че страната те стопира.Венцеслав Тодоров - гр. Ямбол: Системата е такава тука.Полина Дудова-Цоцова - гр. София: Хората вършат системата.Юлиян Кръстев, водач на 40-тонен камион в Германия: Продължавам да работя. В Германия обаче. Без проблем. Тази процедура, цялата, изтрая 10 минути - да ми кажат, че мога да работя като професионален водач.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР