Защо украсяваме за Коледа? Свързано ли е това с християнството?

...
Защо украсяваме за Коледа? Свързано ли е това с християнството?
Коментари Харесай

Каква е историята на коледната елха? 


Защо украсяваме за Коледа? Свързано ли е това с християнството? И по какъв начин това става най-популярната традиция в света?

Едва ли има човек, който не знае за коледната елха и по кое време се украсява. Това е една от най-разпространените обичаи, свързани с празнуването на Рождество Христово.

Дървото, което украсяваме е вечнозелено иглолистно дърво, най-често от рода ела. Преди Коледа дървото се отсича, внася се в дома и се украсява с разноцветни светлини, орнаменти и лакомства.

В някои случаи се украсяват огромни улични дървета на стратегически места, без да бъдат отсичани. Също по този начин в някои случаи вместо живи дървета се употребяват изкуствени. Макар че през днешния ден коледната елха се смята за християнски бит, в действителност той поражда в древността.

Причината е, че на никое място в Библията няма коледно дърво. Същото важи и за езическите традиции, където също няма информация за усъвършенстван вид дърво.

Легендата за католическия светец Бонифаций

Една от легендите за това по какъв начин вечнозелената ела се трансформира в знак на християнството, е обвързвана с католическия светец Бонифаций, прочут с мисионерската си активност в Германия през 8-ми век.

Легендата гласи, че “Бонифаций се натъкнал на локални германци, извършващи жертвоприношения пред голям дъб – дъбовете били свещени за господ Тор. Бонифаций взел брадвата си и отсякъл дървото, с цел да спре езичниците да се покланят на подправен кумир. Езичниците чакали той да бъде ударен от гръмотевица, само че това не се случило. Така че Бонифаций се възползвал от опцията да ги приобщи към християнството ".

Според легендата от падналия дъб израснала ела и по този метод тя се трансформира в знак на Христос, тъй като е с триъгълна форма, символизира Светата троица – и оттова идва концепцията, че дървото би трябвало да бъде знак на Христос и новия живот.

Германия - страната популяризирала коледните елхи из света

Независимо дали тази легенда е вярна или не, вечнозелените дървета стават част от християнските традиции в Германия, а през Средновековието там стартират да се появяват „ райските дървета “.

Предназначени да съставляват " Райската градина ", тези вечнозелени дървета са украсени с ябълки и стоят в домовете на хората на 24 декември. Интересно е, че концепцията за ябълките би трябвало да символизира неразрешения плод, от който ядат Адам и Ева. Обаче в Библията на никое място не се показва, че този плод е ябълка.

След време се появяват и светлините на дърветата. Смята се, че теологът и модернизатор Мартин Лутер, е първият, който окача запалени свещи на дърво през 16 век.

До 19 век коледните елхи са твърдо открита традиция в Германия. След което германците стартират да мигрират, като със себе си отнасят традицията на коледни елхи и в други страни, по-специално в Англия. През 1790 година Шарлота декор Мекленбург-Щрелиц, родена в Германия и след това станала брачна половинка на крал Джордж III, стартира да украсява дървета за празника.

Традицията става известна измежду британците, когато роденият в Германия принц Алберт и брачната половинка му английската кралица Виктория, стартират да показват това, че украсяват коледни дръвчета.

Германските заселници придвижват традицията и в Съединени американски щати, където не се приема добре, тъй като доста пуритани се опълчват на украсената елха поради подозрение за езическите ѝ корени. Служители пък на колонията в Масачузетския залив не разрешават празнуването на Коледа. Тяхната злост към празника е такава, че те даже са затваряли църквите си на 25 декември. Едва през 1820-те години Коледа стартира да набира известност в Америка, а първото коледно дърво в страната е изложено през 1830-те години.

Появата на изкуствената елха

Коледните елхи стават традиция по целия свят, само че това стартира да оказва пагубно въздействие върху горите, изключително в Германия. За това германците стартират да създават изкуствени дървета от гъши пера през 1880 година, а по-късно те са сменени с други материали.

Забележително развиване настава през 30-те години на предишния век, когато производител на четки за тоалетни чинии употребява остатък от артикул, с цел да сътвори изкуствено дърво. Така тези дървета стават все по известни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР