Защо трябва да внасяме, а да не развиваме късите вериги,

...
Защо трябва да внасяме, а да не развиваме късите вериги,
Коментари Харесай

Огнян Боюклиев: У нас има картели в цените на храните

Защо би трябвало да внасяме, а да не развиваме късите вериги, съобщи доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките

Министърът на стопанската система Димитър Стоянов разгласи, че до две - три седмици всяко едно от ведомствата ще предприеме ограничения за понижаване на цените.

" Да се вкарва таван на цените е безумство, това е нелепост. Вицепремиерът и министър председателят не регистрират, че има три типа цени - цена на произвеждане, фермерска цена и цена на дребно. Вицепремиерът използва думата " далавера " - тя не съществува в българското и европейското законодателството, такова разбиране няма ", сподели в ефира на доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.

Според него не може да има напън на цената административно. " Зърното е интензивна просвета. След като се обере, това всичкото е сила на азотни торове. Газта и дизелът поевтиняха, по този начин се получава усмиряване на пазарите, само че зърното, което е произлязло, е било със безценен дизел и скъпи торове. Тук би трябвало да се насочи политиката, да се регистрира от държавното управление. Това, което чух, за жалост е, че ще има административен напън, това сме го играли ", добави той.

По негови думи е хубаво това, че има целенасочени ограничения, с цел да се оказва помощ на бизнеса за тока, само че би трябвало да се зададе въпрос с какъв ток.

" Ако моят ток е да подкрепям казино, не е належащо да ми се оказва помощ, то е задоволително печелившо. 30% от хляба в огромните градове, това са веригите, за какво би трябвало да освобождаваме вносните артикули от Данък добавена стойност?! По-добре това Данък добавена стойност да се събере и да се насочи към българския производител, с цел да имаме българско зърно, самун. Трябва да се направи диференциране сред самун и самун ", разяснява още Боюклиев.

" Спекула няма, само че има картели, държавни регулации, които би трябвало да се употребяват, Агенция за храните би трябвало да следи. В Полша, Румъния нещата са доста остри. Има групи, които би трябвало да се подкрепят. Въпросът е, че изкупната страна като е по-ниска от индустриалната, ще ви продавам зърното и млякото, само че ще се замисля да продължа ли да храня животните с този безценен фураж, дали да ги държа. Трябва да се мисли в вероятност ", безапелационен бе доцент Боюклиев.

" Внасяме зеленчуци, в това време приказваме за стабилно развиване, " зелена договорка " - за какво би трябвало да внасяме, а да не развиваме късите вериги. Не споделям да се изолираме, ние сме едно цяло с Европейски Съюз, само че Румъния споделя: Искаме къси вериги, пояси с производители на зеленчуци. Трябва дълготрайна, интелигентна политика, тогава цените ще бъдат търпими. Възможно е някои неща да ги внасяме, само че да помогнем на нашия зърнопроизводител, с цел да имаме на ниска цена фураж, яйцата няма да нарастнат по този начин ", добави още специалистът от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.

Доц. Боюклиев счита, че сега би трябвало да се обърне внимание на това по какъв начин да приближим млекопроизводителите до потребителите посредством преправка и кооперации. " Ние в този момент ще имаме по-евтина зърнена годишна продукция и аз възнамерявам, че тази година ще се успокоят цените, само че това зависи още веднъж от политиката на държавното управление. За да има хубави същински артикули на пазара на търпими цени, би трябвало да има земеделска политика ", съобщи още той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР