Защо трябва да се отстрани предсрочно главният прокурор? Това не

...
Защо трябва да се отстрани предсрочно главният прокурор? Това не
Коментари Харесай

Атнон Станков: Правителството отвори много фронтове и няма да издържи

„ Защо би трябвало да се в профил предварително основният прокурор? Това не е най-големият проблем в правосъдната система “, съобщи пред БТВ някогашният правосъден министър Антон Станков. Станков разяснява тематиката за правосъдната промяна. Той добави, че за отстраняването на основния прокурор към този момент има работещ механизъм. Същият механизъм може да се приложи и против ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

По думите на Антон Станков процедурите по отстраняването на основния прокурор не са сами по себе си, те подсигуряват права. Юристът съобщи, че чака да има дълго разискване и голям брой процесуални въпроси. Станков съобщи, че разпоредбите за банкет на доказателства е трябвало да се одобряват със закон. Изходът е явен, безапелационен бе той.

Станков напомни, че по времето на държавното управление на Симеон Сакскобургготски е внесъл искане за освобождението на Никола Филчев, тогавашен основен прокурор. По думите му свадите вредят на страната като цяло. Той посочи, че в основата на настояването за промяната на настоящия основен прокурор стоят междуличностни спорове.

Станков разяснява и тематиката за фигурата, която да проверява основния прокурор. „ Защо арбитър да проверява основния прокурор, а не юрист? Кой ще събере първичните данни? “, запита Станков. По думите му Висш съдебен съвет би трябвало да го назначава, като му се вменят обвинителни функционалности присъщи на прокурора.

Според някогашния правосъден министър държавното управление е отворило доста фронтове - правосъдната система, Украйна, Македония. „ Управляващите няма да устоят на толкоз доста войни “, безапелационен бе Станков.

Той разяснява и тематиката за желаното освобождение на шефа на НСО Емил Тонев. Станков съобщи, че е юрист на Тонев и ще пази неговите ползи. Според него НСО е било длъжно да съобщи записите от камерите в Министерски съвет, откакто прокуратурата ги е изискала. Той дефинира настояването на освобождението на Тонев от поста като незаслужено.  

„ Преди да се борави с класифицирана информация се уведомяват съответните чиновници, разпространението й е маркирано като нарушаване на закона. Защитения очевидец също е класифицирана информация “, посочи Станков във връзка изказванията на Министерски съвет, че се нарушавали законите, тъй като в постройката при Кирил Петков влизали предпазени очевидци.

На въпрос дали в Министерски съвет е мястото на предпазените очевидци Антон Станков съобщи, че има една тънка брошура наречена Конституция и там ясно написа какви са пълномощията на изпълнителната власт и на правосъдната.

Станков направи и паралел сред желаната оставка на ген. Тонев с ареста на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. За някогашният правосъден министър това е безусловно неправилен пиар ход.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР