Защо тленните му останки не са пренесени досега – отговорът

...
Защо тленните му останки не са пренесени досега – отговорът
Коментари Харесай

Петър Стоянович за цар Фердинанд I: Успехът има ужасно много бащи...

„ Защо тленните му остатъци не са пренесени до момента – отговорът чука на вратата. Единият му наследник е разстрелян като куче през 1945 година. Другият му наследник – цар Борис III, е изровен, а гробницата му е взривена. Как да се върне? Няма по какъв начин да се върне. Затова той е заровен в град Кобург. Той е заровен в походен сандък в червен цвят. Лежи там и чака “, уточни историкът в ефира на бТВ.

 

„ Проблемът за „ виновността “ е малко печален. Успехът за военни, политически и стопански победи има извънредно доста татковци, а погромът има единствено една майка. Колкото по-бързо ѝ се припише всичкото зло, както при Фердинанд, той се трансформира в жертвен агнец, в курбана, който би трябвало да въплъти погрома, който претърпява България. Далеч съм от мисълта да оправдавам него и неговия антураж. За виновността е значимо да се подчертае, че президентът носи най-голямата виновност, само че същата виновност носят политическият хайлайф и българското офицерство и генералитет, колкото и да се славим с успехите на армията. В последните 10 години малко по-обективно стартира да се гледа на неговото ръководство “, сподели проф. Петър Стоянович.

 

„ На фона на днешните еднодневки, Фердинанд е управлявал 31 години. Това е доста дълго време. То може да бъде разграничено на кротичък интервал от 25 години и на войните. Ясно е за тях – България губи опция да реализира своя народен блян, само че през тези 25 години от една азиатска провинция България става сносна страна. Тази рационализация визира видните области – армията, строителството, образованието. Засяга и селото. За разлика от доста по-късни времена за 25 години ставаме европейска страна. Заслугата на президента не е дребна. Той не го е направил самичък, а с цялата каста на политиците и интелигенцията “.
 

„ Всяко сходно връщане на основна персона от българската история е навременно. Не е ужасно, че е закъсняло. Сега е моментът да покажем, както го направиха румънци, сърби, черногорци и руснаците. Те си върнаха всички представители на това потомство и им отдадоха почести. С това техните страни не станаха монархии, не се промени ръководството. Така ще покажем, че можем умерено да съжителстваме с нашата история “, акцентира проф. Стоянович.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР