Защо телекомът А1 поиска над 500 лева от близките на

...
Защо телекомът А1 поиска над 500 лева от близките на
Коментари Харесай

Как А1 поискаха 504 лева от починало 25-годишно момиче

Защо телекомът А1 изиска над 500 лв. от околните на умряло 25-годишно момиче и по какъв начин сумите са начислени близо месец и половина след гибелта на младата жена?

Oператорът дават пояснение за една част от отговорностите, само че по какъв начин е начислена друга част от сумата остава мистерия.

А най-голямата мистерия е по какъв начин умрялото момиче единствено е върнало устройствата в офис на оператора 3 месеца след гибелта си.

В началото на април околните отиват в офис на сдружението да уведомяват оператора за гибелта на момичето. Тогава схващат, че тя дължи общо 504,12 лева, въпреки че са платили последната излязла фактура.

В офиса изясняват, че " по принцип няма от кого да се желаят тези пари ", само че си остават дължими. Защо са начислени и по кои контракти? Първоначално чиновниците изясняват, че са неустойки. В последна сметка А1 закрива услугите. Месец по-късно майката на момичето отива да заплати своите сметки в офис на мрежа за касови заплащания, където научава, че има обвързване от 500 лв. към А1 и я питат дали ще ги заплати.

Това постанова и ново посещаване в телекома. Мениджър в офис в столичния квартал " Студентски град " изяснява, че от фамилията зависи дали ще заплати сумата, като добавя, че 160 лева са неустойки за невърнати устройства за услуги - в тази ситуация за телевизия и интернет. Близките връщат устройствата, като не получават документ, от който да излиза наяве каква е цената им, а единствено два приемно-предавателни протокола.

На тях обаче се вижда, че макар че момичето е умряло при започване на март, самò връща устройствата близо три месеца по-късно - на 29 май. Полетата за " представител (пълномощник, настойник, настойник) остават празни. Подпис от майката на момичето също не е изтънчен.



Така, по думите на мениджъра на офиса в " Студентски град ", остават да се платят 340 лева На въпрос какво включва тази сума и може ли да се ревизира какво е платено досега, той отговоря:

" Не може, само че мога да Ви кажа какво дължите ". Без конкретика, само че с образец, мениджърът прибавя: " Ако тя (починалото момиче) е взела устройство на преференциална цена - да кажем от 1000 лева на 500 лева, то разликата би трябвало да я платите ".

Става ясно, че част от оставащите 340 лева са за доплащане на взето устройство - в тази ситуация часовник, през лятото на 2022 година, на цена от 9,90 лева на месец. Според околните на момичето часовникът е взет през август и остават да се доплатят към 50 лева Така сметките още веднъж не излизат.

Дължимите пари обаче са разрушени по няколко фактури: 52,56 лева (по две фактури), 4,50 лева, 0,26 лева, 60 лева, 100 лева, 256,86 лева и 29,94 лева Интересното е, че всички отговорности са с дати 11 и 18 април - повече от месец след гибелта на младата жена. Мениджърът споделя още, че майката на момичето вижда задължението към А1, защото мрежата за касови заплащания е свързала профилите на двете.
Така, макар че последните фактури по контракти са платени от фамилията, се оказва, че телекомът начислява спомагателни, за които не дава пояснение. А1 може да каже единствено " какво дължат околните, само че не и какво са платили ", както изяснява служителят.
В отговор на питане на OFFNews за проблема, от А1 изясняват:

При гибел на клиент на А1 е належащо негов правоприемник да посети магазин от комерсиалната мрежа на A1 и да уведоми за настъпилото събитие, като даде уверение за наследници и смъртен акт (препис или извлечение), с цел да бъде преустановен договорът.

При съществуване на отговорности от умрелия титуляр, които включват настоящи отговорности, фактури, отстъпка от цената на устройството или оставащи вноски на погашение, се изисква заплащането им от наследника.

В случая не се изисква подаването на 30-дневно предупреждение за преустановяване на контракта, както и не се изисква възнаграждение на наказателна клауза за предварителното му преустановяване.

Не се дължат неустойки за предварително преустановяване на контракт от близки на умрял клиент на А1, защото е налице невиновно преустановяване на контракта от страна на титуляра.

А1 не изисква връщането на устройства от близки на умрял клиент, само че ако те са били лизингови, то се дължи заплащането на оставащите вноски по контракта за лизинг или продажба на погашение, защото движимостта остава у наследниците на умрялото лице.

При гибел на клиент на А1 договорът се приключва незабавно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР