Защо Слави Трифонов потопи страната в нова правителствена криза? Само

...
Защо Слави Трифонов потопи страната в нова правителствена криза? Само
Коментари Харесай

ZOiS: Новата политическа криза в България

Защо Слави Трифонов потопи страната в нова държавна рецесия?

Само след шест месеца кабинетът на Кирил Петков се разпадна след сполучлив избор на съмнение, импортиран от опозицията. България е в политически безпорядък, откогато една от партиите в четиристранната коалиция напусна държавното управление, потвърждавайки, че министър-председателят е пренебрегнал националните ползи на България, като е направил едностранни отстъпки на прилежаща Северна Македония в договарянията за присъединение към Европейски Съюз.

Като се има поради политическата фрагментация при съставянето на кабинета на Петков, никой не очакваше дълъг живот на обединението. Но изправена пред външни закани поради войната в Украйна и възходящата инфлация, се очакваше консолидация на обединението. Въпреки това, когато Слави Трифонов, известен артист от началото на 90-те години на предишния век и водач на "Има подобен народ ", се появи по малкия екран и разгласи напускането си на обединението и отдръпването на четиримата министри на Има Такъв Народ от държавното управление, тя загуби болшинството си. Останалите съдружни сътрудници обявиха, че ще останат в кабинета. И по този начин, за какво Трифонов потопи страната в нова държавна рецесия? Отговор на този въпрос търси основаният в Берлин Център за източноевропейски и интернационалните проучвания (ZOiS), предава БГНЕС.

Хипотеза 1: Политиката на държавното управление по отношение на Северна Македония

Ветото против договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз беше оповестено от представителите на Има Такъв Народ за съществена причина за напускането на обединението. Трифонов и напускащият външен министър Теодора Генчовска упрекнаха Петков, че води едностранна политика, без да се преценява с парламентарния консенсус и националния интерес. Официалната позиция на България за присъединението на Северна Македония, гласувана в Народното събрание, е, че ветото върху участието в Европейски Съюз би трябвало да бъде вдигнато единствено откакто бъдат изпълнени избрани условия, свързани с тълкуването на историята и езика, статута на българите в конституцията на Северна Македония. Петков беше подложен на критика за това, че е заречен да вдигне ветото, без да са реализирани тези условия. Всичко това се случваше на фона на засилващия се напън от страна на западните сътрудници върху България да анулира ветото.

След изненадващото овакантяване на Има Такъв Народ лявоцентристката Българска социалистическа партия изрази поддръжка за премиера и държавното управление. Позицията на Българска социалистическа партия подсказва, че ветото върху Северна Македония евентуално не е била същинската причина за напускането на Има Такъв Народ: за Българска социалистическа партия повдигането на ветото без осъществяване на изискванията, сложени от Народното събрание, е "червена линия ".

Хипотеза 2: Руски газ

Друга причина за разрива в връзките сред Политическа партия и Има Такъв Народ беше решението за вноса на съветски газ. Това твърди заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов от Има Такъв Народ в телевизионно изявление. Според Данаилов Министерството на енергетиката "се е съобразило с решението на Министерския съвет да спре да заплаща на „ Газпром ". Той съобщи, че министерството е за "по-балансиран метод и отсрочване на прекратяването на доставките на съветски газ ". В края на април „ Газпром “ спря доставките на газ за България, Полша и Литва в нарушаване на подписаните с тези страни контракти.

Думите на Пламен Данаилов са в несъгласие с позицията на отиващия си министър на енергетиката Александър Николов (също от ИТН), който в изявление за Свободна Европа съобщи, че договаряния за доставки няма да се водят в обстановка на война и съобщи, че през последните десетилетия България съзнателно е била сложена според от Русия. Някои коментатори упрекнаха Има Такъв Народ, че преследва съветски ползи в България, само че политическите позиции на партията са обичайно прозападни и пронатовски. Нейният водач Трифонов съобщи позицията си във Фейсбук през април, като написа, че е "на страната на тези, които считат, че Украйна би трябвало да бъде подкрепена по всевъзможен метод - в това число с оръжие ".

Хипотеза 3: Икономически картели дърпат конците зад кулисите

Третата догадка за разпадането на обединението е, че антикорупционните дейности на отиващото си държавно управление са засегнали ползите на икономическите картели. Политическа партия твърди, че Има Такъв Народ напущат държавното управление, тъй като не са получили шокиращите спомагателни 3,6 милиарда лева към бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството (ръководено от Гроздан Караджов от ИТН) за строителство и поддръжка на строителни обекти. В изявление Кирил Петков декларира, че разполага с "неоспорими доказателства ", че Има Такъв Народ се е надявала да структурира заплащането през министерството по подобен метод, че "корупцията да стане допустима ".

През юни страната възвърне достъпа си до фитосанитарен надзор на границата с Турция за първи път от 2012 година насам. Доскоро фитосанитарният надзор се извършваше от сдружението "Евролаб 2011 " ЕООД, за което без значение следствие откри, че се управлява от лица, свързани с наркобарона Христофорос Аманатидис-Таки и някогашната ръководеща партия ГЕРБ. В края на май заместник-министърът на земеделието Иван Христанов съобщи, че през последните 10 години в пространствата, в които се правят инспекциите на камионите с храни, влизащи в България от Турция, не се съхранява нито един видеозапис.

Хипотезата, че стопански картели диктуват политиката на Има Такъв Народ, се поддържа от политици, които напуснаха парламентарната група и обявиха пред медиите, че мафията е проникнала в "Има подобен народ " и че група подмолни лица направлява решенията на нейния водач Слави Трифонов. Веднага по-късно Трифонов разгласи, че ще съди министър-председателя Петков и други лица, които са загатнали, че той съставлява мафията в България.

Какво следва?

Успешният избор на съмнение докара до рухване на държавното управление и по всяка възможност до предварителни парламентарни избори. Очаква се изборната интензивност да доближи най-ниското си равнище от 1989 година насам, като две трети от жителите евентуално няма да отидат до урните, а увеличението на политическата фрагментация с влизането на седем или осем политически партии в Народното събрание ще сътвори още повече спънки за образуването на ръководеща коалиция.

Само преди две години хиляди жители стачкуваха против корупцията и бедността в най-бедната държава-членка на Европейски Съюз. Над един милион души гласоподаваха с вярата, че България ще стане по-благоприятна за живот страна, най-малко за техните деца. "Правителството на смяната " обаче завършва живота си, затънало в обвинявания на някогашните си сътрудници в изменничество на националните ползи, интервенция на подмолни играчи и спор за разпределението на милиарди от държавния бюджет. Но едно нещо става пределно ясно: нито отиващите си Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, нито техните гласоподаватели ще одобряват обединения с видимо проевропейските партии ГЕРБ и Движение за права и свободи, които през последните години бяха свързани с голям брой корупционни кавги.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР