“Защо си с колело, да не би колата ти да

...
“Защо си с колело, да не би колата ти да
Коментари Харесай

Econic One - българският smart електрически велосипед, който ще промени деня ти

“Защо си с колело, да не би колата ти да е в сервиза за ремонт?”. Много хора, избрали да се движат в града с велосипед чуват този въпрос. Което в българския случай е колкото разумно, толкоз и неуместно. Велосипедът е независимост, здраве и откровена детска наслада. Ясно е, че не всеки от нас може да бъде Найро Кинтана, Еган Бернал или Оли Уилкинс, само че какво ни пречи да опитаме да променим метода си на живот, да вървим на работа с велосипед или просто да хванем гората през уикендите.

Отговорът е нищо.

Предложенията са стотици, само че ние бяхме привлечени от една по-специфична категория колела - електрическите. е на пръв взор общоприет планински велосипед от вида hardtail (твърда рамка и амортисьорна вилка отпред). При по-внимателен взор, обаче, се вижда нещо извънредно - черното капаче, което покрива входа за захранващия кабел на батерията в долната тръба на алуминиевата рамка, както и малко по-голямата от нормалното задна главина.

Причината за това е, че инженерите е трябвало да намерят място за електромотор и литиево-йонна батерия, която да му обезпечава нужното електричество, без да се компрометира външния тип на велосипеда. Всички сме виждали електрически колела, които наподобяват някак недодялано и са като съединени в квартален гараж. Тук нещата стоят много по-различно, тъй като Econic One наподобява добре и това е видно за всички.

Електромоторът е ситуиран в задната главина и е кадърен на пикова мощ от 500 вата, което играе ролята на превъзходен асистент в сложни условия. За съпоставяне, професионален колоездач може да поддържа междинна мощ от 400 вата във финалната фаза на стадий от Тур дьо Франс.

На процедура това значи, че даже да не сте в най-хубавата си форма, можете да изследвате стръмни планински пътеки, без това да ви аргументи аритмия. Важно е да се посочи, че макар своя електромотор, Econic One е общоприет велосипед, при който, с цел да се движите напред, би трябвало да въртите педалите. Електрическият мотор просто ви оказва помощ до оптималната скорост от 25 км/ч, само че не си представяйте, че можете да натиснете един бутон и да се возите като на скутер.

Което е ужасно, тъй като смисълът на колоезденето е в това човек да се измори, да потренира, да се разноски и да подиша чист въздух. Още повече, че съгласно моментното ви въодушевление можете да регулирате степента на подкрепяне от страна на електромотора - от 1 до 5. Изпробвахме го от НДК до центъра на Бояна, като без проблеми изкачихме най-големите баири на втора степен.

Батерията се зарежда благодарение на кабел от общоприет домакински контакт за няколко часа, а зарядът в нея е задоволителен за изминаването на над 140 километра. Хубавото в тази ситуация е, че батерията е лесна за събаряне, което значи, че можете да оставите колелото в гаража си и да я вземете с вас, с цел да я заредите на мира. А когато тя падне изцяло? Спокойно, няма да ви се наложи да стоите на едно място в очакване на локалния хижар и неговия правилен джип УАЗ.

Econic One може да се кара и без електромоторът да е включен. Просто тогава ще се върнете към действителността на простосмъртните, които не получават електрическо подкрепяне, до момента в който въртят самотно педалите. Тогава ще разчитате на монтаж Shimano Deore, включваш система от 1 венец начело и 10 откъм гърба, които ще удовлетворят всичките ви потребности - от катеренето на доста стръмни сектори в пресечена мощ, до развиването на висока скорост в равните прави. Спирането пък е обезпечено от хидравлични спирачки с дискове надлежно 180 мм начело и 160 мм откъм гърба.

Удоволствието от карането на се показва в достъпността. Планината към този момент е налична за вас и ви чака. Онзи скучен хълм на път за офиса ви към този момент няма да е спънка за вас, а в случай че желаете да подарите колело на татко си, да вземем за пример, Econic One не би го дискриминирал по възрастов симптом.

Само се замислете какъв брой по-често бихте карали колело, в случай че не ви се постановяваше да сте по-официално облечени на работа? С човек напълно умерено може да носи сако и риза и да не се тормози, че когато дойде в офиса, ризата към този момент ще е за промяна. От друга страна обаче, електромоторът и 36-волтовата батерия тежат много, а рамката е усилена, което в допълнение усилва тежестта на велосипеда. Все отново, Eljoy Econic One съумява да минимизира вредите с общо тегло от 22 кг, което не е фрапиращо никога, изключително имайки поради, че това е велосипед с фабрична стойка, устройство за отдалечено заключване на задната капла, фар, пъстър екран, който изобразява моментната ви скорост, оставащият пробег и изминатото разстояние, както и ръководещ панел с бутони.

e освен това от електрически велосипед, тъй като е “умен”. Системата разрешава да свържете колелото си с мобилно приложение, откъдето можете елементарно да ревизирате точното му местонахождение, да го отключите или заключите отдалечено, както и да разберете какъв брой заряд имате в батерията и какъв брой километра сте минали общо, да вземем за пример.

Еljoy Econic One е превъзходен избор за хора, които обичат уикенд приключенията в планината. Той е същински “твърдак”, с който можете да щурмувате пътеките и платата, без да се притеснявате от каквито и да е неравности. За последните се грижат 29-инчови гуми Continental и амортисьорна вилка Suntour с ход 100 мм. Градската среда не е естественият хабитат на този велосипед, само че той с лекост може да се употребява и там. Ако пък не сте по офроуда, можете просто да заложите на някой от градските модели на българската компания, които се предлага с много екстри, насочени към проблемите на градския човек. И преди някой несвоевременно да попита още веднъж за какво сме с велосипед и какво е на колата, бързаме да отговорим: “Не, просто ни е приятно”.

Автор: Драгомир Попов Снимки: Владимир Иванов, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР