Защо шансът да бъдем ухапани от отровна змия се е

...
Защо шансът да бъдем ухапани от отровна змия се е
Коментари Харесай

5 милиона годишно ухапани от змии - топлото време прави риска по-голям

Защо шансът да бъдем ухапани от отровна змия се е нараснал?

Повече от 5 милиона души годишно са ухапвани от змии. Отровни влечуги са виновни за до 138 000 смъртни случая всяка година. Това сочат данни на Световната здравна организация.

Отровата от змия може да аргументи голям брой здравословни проблеми - ампутации и други трайни увреждания.

По-топлото време в този момент ще значи по-чести ухапвания от отровни змии, предизвестяват специалисти след извършено изследване в Джорджия, Съединени американски щати. Този щат е дом на 17 типа отровни змии, макар че единствено седем от тях са постоянно срещани край хората. Според разбора от изследването с всяко повишение на температурата с един градус по Целзий води до приблизително 6 % нарастване на ухапванията от змии, твърди изследването, оповестено в GeoHealth и представено от vesti.bg.

Известно е, че змиите реагират на сезонните промени във времето, навлизайки в сходно на хибернация положение, известно като брумация през зимата, тъй че тази вест може би е предстояща.

Въпреки това, откривателите не отишли прекомерно надалеч в размисли към аргументите за това събитие. Възможно е да има връзка с по-топлото време, а човешката активност, да способства за това нарастване, а може да е и биологията на змиите.

„ Не знаем доста за това по какъв начин времето подтиква взаимоотношението сред хората и змиите. Една от аргументите за това е тъй като доста от в действителност рисковите ухапвания от змии се случват тук-там, където липсват положителни данни за аргументите за заболеваемостта и смъртността на популацията “, споделя екологът Ноа Сковроник от университета Емори в Джорджия.

„ Можем да научим доста за ухапванията от змии даже с много скромни данни и като използваме открити епидемиологични способи. Това изследване показва точно това. “

Сковроник и останалата част от екипа разгледали 3908 случая на хоспитализация, свързани с ухапвания от отровни змии, в интервала от 2014 до 2020 година Тези случаи били съпоставени с метеорологичните условия от всеки ден, в това число детайлности като температура и превалявания.

Интересно е, че летата посочили максимален сбор ухапвания от змии, напролет обаче имало най-силна връзка сред температурата и ухапванията. Възможно е по-високите летни температури да вършат змиите по-мудни, показват откривателите.

Проучването не се пробва да планува по какъв начин бъдещите покачвания на температурата могат да повлияят на риска от захапване от змия, само че разширението на градските региони към този момент прави по-вероятно тези влечуги да пресекат пътя си с този на хората.

„ Ключовият фактор за понижаване на отрицателните срещи е образованието “, споделя херпетологът Лорънс Уилсън от университета Емори. „ Нека хората знаят какви местообитания избират змиите, с цел да внимават повече, когато се озоват на място, където сходна среща е евентуална. “

„ Змиите и хората могат да живеят взаимно, даже с отровните змии, стига да почитаме и разбираме техните местообитания и потребности. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР