- Защо се стигна до кризата с цената на електричество? -

...
- Защо се стигна до кризата с цената на електричество?
-
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Кризата с цената на тока е умишлена, шефът н...

- Защо се стигна до рецесията с цената на електричество?

- Това е ликвидна рецесия, която се случва постоянно последните години. И някогашният енергиен министър Теменужка Петкова, която в този момент задава в залата благонравни въпроси, сама е причинявала няколко такива рецесии. Ликвидност значи дефицит на предложение на електрическа енергия на борсата по няколко аргументи. Първата е софтуерна, да вземем за пример аварирали блокове. Втората е опит за нечиста сделка, преднамерено основана рецесия. Третата е неприятен мениджмънт. Отново тенденциозен, евентуално. Нормално, при по-ниско предложение от търсенето мигновено пораства цената. Точно това се получава.



Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " оскъпява сметките ни с 4,5 %, централата върви към банкрут.

Твърдо съм за два нови блока в Козлодуй, Белене е прекомерно безценен план.


Румъния дава по 5000 евро на домакинство за фотоволтаик, а ние спим.

Господин Хиновски, можеше ли да се предотврати фрапантният скок на цената на тока на борсата ?

- В случая става дума за тенденциозен неприятен мениджмънт. И аз ще задам въпрос към министър Бойко Рашков това да бъде разследвано. За мен това е съзнателно безучастие на БЕХ и на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".

- С каква цел?

- Преследват политически цели. Трябва да знаете, че шефът на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " Живко Динчев в лицензията си има изрично изискване да подава сила на борсата при потребност, като има за задачата по-висока цена на условно поставените разноски. Това е административно нарушаване на шефа и той би трябвало да си понесе отговорността. Има органи, които ще открият тежестта - административно наказване, уволняване или даже предоставяне на съд.

- И тук идва безконечният проблем - всеки ден работа на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " носи големи загуби на страната?

- Не и при тази цена! Как ще губи! Единият блок работи за контролирания пазар, другият за борсата. Той не губи. Продава на 250 лв. при негова цена 200 на метаватчас. Той печели. Не единствено! Той има добавка към цената тъкмо с цел да продава сила на борсата, когато има недостиг. Плаща му я КЕВР.

- Тогава обстановката наподобява на бойкот от страна на управлението на държавната Топлоелектрическа централа?

- Според КЕВР шефът на " Марица-изток 2 " им е споделил „ Гледайте си работата “. Хем му е казано от регулатора. Иначе ясно, цената на излъчванията пораства, тази централа отива към банкрут.

- Изпреварихте въпроса ми - какво ще става с тази централа, която е на въглища?

- Тази година ще изпадне в неплатежоспособност. Тя не може да си продава силата на никого. Вие склонен ли сте цената на тока, който плащате, да ви се увеличи с 4,5 %, че и повече!

- Никой не е склонен.

- Е, това е Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " за българина поради квотата, дадена им на контролирания пазар. Помощ от страната през нашата сметка. Значи не е държавна помощ, а помощ от нас, потребителите.

- Какво става при банкрут на централата?

- Влиза в разпродажба. Една част от оборудването ще се продава, с друга ще се прави рехабилитация. Ние в Има Такъв Народ имаме стратегия, който е много рационална.

- Да уточним, какъв брой души изкарват прехраната си директно и индиректно около " Марица-изток 2 "?

- Над 20 000 души. Тези хора не би трябвало да остават без работа. Нашата единствена цел е да се устроят тези служащи от централата и мините. Много неща могат да бъдат направени, като за задачата ние готвим към този момент изменение в Закона за енергетиката, които вземат решение казуса с европейски средства.

- Просто казано, тези хора ще работят нещо друго, обвързвано с енергетиката?

- Да, да вземем за пример рекултивация на мините. Говорим за един интервал от 10 години. Ние ще осигурим занаят на тези хора. Създава се ново сдружение „ Минни конверсии Марица-изток “. И ще бъдат ангажирани хората. И тази централа би трябвало да бъде спряна до края на годината. Защото другояче ще стартират протести и на бизнеса, и на потребителите. Никой не желае да заплаща 4,5 % от горната страна, нали! Знаете ли, в случай че бяха дали цената на този Топлоелектрическа централа, която искаше управлението му от 1 юли, цената за семействата щеше да скочи с 14,2 %.

- Включването на спомагателни блокове от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " смъкна цената на тока на борсата. Какво обаче е трайното решение на казуса?

- Решението е незабавно обединяване с Румъния и оттова да купуваме от западните тържища, където е доста по-евтино. Европейските енергийни органи имат планувано пазарно обединяване Румъния-България-Гърция. Защо се бави, не знам. Ние към този момент се обединихме единствено с Гърция, само че за скъпия ток. Не и с Румъния, а оттова през Унгария и Словакия да стигнем европейските енергийни тържища. Това е пътят за на ниска цена ток. И либерализация на пазара ни! В момента, в който се отворят всички към борсата, прекратят се дълготрайните контракти, цената ще падне фрапантно. Говоря за договори като тези с американските централи, които в един миг ще бъдат прекъснати или предоговорени. Но излезе ли всичко на борсата, цените ще паднат. Сега бизнесът ни търси да купува ток от Германия, представяте ли си! От Унгария, от Чехия.

- Е, по какъв начин Германия ще докара по-евтина цена при техния стандарт?

- При нас имаме неефективно произвеждане, скъпи излъчвания. Ние нямаме никаква диверсификация. Само въглища и нуклеарно гориво. Емисиите при въглищата стават доста скъпи. Германия извежда тецове от употреба. Големият % там идва от ВЕИ, където е доста по-евтино. На борсата в Германия индустриалният ток е по-евтин от битовия. При нас е обърнато.

- Бъдещето на нуклеарната енергетика съгласно вас - два нови блока в Козлодуй или АЕЦ " Белене "?

- Твърдо срещу " Белене ", който е доста безценен план. Решението е строителство на 7. и 8. блок на АЕЦ " Козлодуй ", които да заместят остарелите 5. и 6. В Козлодуй има всичко - и инфраструктура, и готови хора.

- Казвате да спрем договорите на американските тецове, само че има ли ход България в тези огромни енергийни игри - Съединени американски щати против Русия, въпреки това ползите на Европа?

- Защо не! Няма да затваряш американския Топлоелектрическа централа, а ще излезе на борсата като останалите. И ще доплатиш оставащата съгласно контракта сума. Ще се съгласят. Примерно, изплащаш им 200 милиона по договора и минават на борсата.

- И даже плащайки 200 милиона, страната ще завоюва?

- Ще завоюва доста, тъй като ще паднат внезапно цените. Либерализация е решението. Говоря и за Топлоелектрическа централа " Варна ", и за Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", в случай че е жива и по някакъв метод преструктурирана. Иначе в този момент е държавна работа - скъпа и неефективна. Огромен щат, големи разноски, надценени търгове. Държано крадене с две думи.

- Какво е бъдещето на българската енергетиката?

- Балансираният метод, на който и Има Такъв Народ залага в програмата си. От една страна - възобновими източници, зелената енергетика. По-малки мощности, само че на повече хора. Да пуснем една стратегия за фотоволтаици по покривите на елементарните семейства. Това е единият крайник на енергетиката. Другият е АЕЦ " Козлодуй ".

- Интересно ми е да обясните тази стратегия за фотоволтаици по покривите на хората?

- Така е в Румъния. Там дават по 5000 евро на домакинство, което желае да си постави покривен фотоволтаик. У нас - нищо. Ако ние в действителност управляваме, ще заложим това в законодателството. А дали може да се дадат 5000 евро, 5000 лв. или друга сума, е въпрос на сметка в бюджета. Със сигурност от Европа могат да се обезпечат пари. Знаете ли какъв брой хора желаят и сега да си създадат фотоволтаици. Хиляди са дали поръчки! Промяната в климата обаче води до понижаване успеваемостта на фотоволтаиците. Горещините понижават КПД-ото. Затова търсят към този момент планове с водно изстудяване, строят върху язовири и така нататък Но това е бъдещето. Всички огромни вложители в света, а и в България, сега желаят да дават пари, само че единствено в зелена сила, не желаят да чуят и за кафява. Вятър, слънце, биомаса, геотермална и хидро. Това е бъдещето.

- Иначе по какъв начин се чувствате в Народното събрание като политик?

- Не се усещам политик, аз съм в Народното събрание като специалист. И като подобен слушам доста нелепости. Ето, засегнат съм от решението на Народното събрание да ограничи бизнеса на монополите. Заради някакви изкривени политически разбирания. Знаете ли какво значи това!

Ако на следващия ден строите къща, не може да се присъедините към електрическата мрежа. Защото е лимитирана работата на мрежовия оператор. Ще има страшни реакции! Към топлофикацията няма да може да се присъединиш. Аз предложих - ОК, дано има наблюдения на монополите. Но да ги ограничаваш? Кой ще влага в България! Аз непрестанно запитвам Мая Манолова, която е див популист, добре де, от кое място ще дойдат тези пари, които непрестанно обещаваш. От вложители. Ами една дума не е споделила за отбрана на вложенията. А новите работни места идват оттова. Дано падне това ограничение на монополистите - ЧЕЗ, Енерго Про, мрежови оператори, да не ги изброяваме. Те са естествени монополисти, би трябвало да развиват мрежите си.



Иван Хиновски е народен представител от Има Такъв Народ и енергиен ескперт с близо 45-годишен опит. Участвал е в ръководство на планове за АЕЦ, ВЕИ, топлофикационни централи, планове в региона на енергийната успеваемост. Като специалист на МААЕ е бил претрупан със специфични задачи в Иран, Бразилия и Япония . Заемал е редица виновни държавни и корпоративни длъжности: член на Държавната пускова комисия на АЕЦ “Козлодуй “ (1993-1982), изпълнителен шеф на НЕК и член на Съвета на шефовете (1997-1998), шеф “Ядрена енергетика “ в „ Енергопроект “ (1998-2002), зам.-директор на Съвета на шефовете на АЕЦ “Козлодуй “ (2000-2002), шеф на кредитна линия от 200 млн. евро на Европейска банка за възстановяване и развитие за финансиране на планове за енергийна успеваемост в България и района (2003-2005). Бил е експертен помощник по енергетика в 40-ото, 42-рото, 43-ото и 44-тто Народно заседание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР