Защо се прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта

...
Защо се прехвърля НИМХ от МОН към МОСВ с проекта
Коментари Харесай

НИМХ към премиера: Защо ни местите от МОН в МОСВ?


Защо се трансферира Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите с плана на Закона за държавния бюджет за 2022 година? Този въпрос задават учени от Националния институт по метеорология и хидрология в отворено писмо до премиера Кирил Петков.

От Национален институт по метеорология и хидрология оповестяват, че „ на 6 януари 2022 година са подали писмо до премиера и до министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички управителни органи в Национален институт по метеорология и хидрология и подкрепено с подписи от 97% от работещите във всички структури на Национален институт по метеорология и хидрология в страната “ и питат „ дали са се срещнали с причините против това пренасяне ".

От института питат за какво са подхваща това пренасяне „ макар трите извънредно сполучливи за Института години след излизането му от състава на Българска академия на науките и прекосяването му към МОН “.

Задават се и въпросите „ транспарантно ли е взето решението за прекосяване на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите? Смятате ли, че може да извършите заявената от държавното управление смяна, без присъединяване на водещите специалисти в съответната област? ".

Учените от Национален институт по метеорология и хидрология слагат и въпроса ясни ли са на премиера действителните претекстове на просветителния министър да „ извади “ една национална научна организация със 132-годишна история от министерството на науката.

От Национален институт по метеорология и хидрология декларират, че „ с отпадането на правото на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за Национален институт по метеорология и хидрология в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година в реалност ни се лишава опцията за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и стратегии, и да получаваме средства по тях “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР