Защо се налага (от 7,3 млрд. лева за 2022 г.

...
Защо се налага (от 7,3 млрд. лева за 2022 г.
Коментари Харесай

Борисов пита: Нали изчезвали по 8 милиарда - къде са и защо теглят нов дълг?

Защо се постанова (от 7,3 милиарда лв. за 2022 година - бел.ред.), когато новата власт заявяваше, че от бюджета при ръководството на ГЕРБ изчезвали по 8 милиарда годишно. Такъв индиректен въпрос насочи към ръководещите някогашният министър председател Бойко Борисов на конференция в централата на партията си в събота.

Борисов по традиция на сходен жанр брифинги се базира на изявления на новите властимащи в медиите и по-конкретно на изявление на Петков от октомври, в което споделя, че изчезват по 8 милиарда годишно. Вчера пък пред Нова споделил, че тази сума била 4 милиарда.

" Абе, сине майчин. За два месеца 4 милиарда ви изчезнаха от сметките? Вие откраднахте 4 милиарда ли, това ли желаете да ни кажете " , реторично попита той.

И добави - сумата от 8 милиарда също била неистина. " Няма един лев събрани спомагателни доходи като се изключи инфлацията. Ако са се крали 8 милиарда, а дефицитът ти е 4,5 милиарда, вкарай ги в бюджета и до септември-октомври всичко ще е на нула. Защо взимаш нови задължения? Защо тихомълком взимахте по половин милиард всяка седмица? ".
 Проектобюджет 2022: С 4,3 милиарда повече дълг, 4,8% растеж на стопанската система и спад на безработицата
Проектобюджет 2022: С 4,3 милиарда повече дълг, 4,8% растеж на стопанската система и спад на безработицата

А в дълготраен проект - през идващите 2023 и 2024 се планува в растежа на стопанската система да има известно закъснение

Експремиерът предвижда и извънредно минорен сюжет за в бъдеще, изпълнен с ограничения и " постни пици ". " Понеже като се изключи Кирил... просто Киро, са младежи, мъчно се ориентират в ситуацията. Аз съм задължен да предупредя българите. Като съпротива единствено тези благоприятни условия имам. Като се усетите защо става въпрос след тези възторжени тържества, ще разберете, че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки идващ ще ви стиска с колана и ще ви предлага постни пици, до момента в който не си оправим недостига на Маастрихтските критерии (критериите за влизане в еврозоната от 3% оптимален недостиг - бел.ред.). Ще платим горчиво за това, което сториха. "

Именно заради повишаващата се инфлация влизането на страната ни в Еврозоната към този момент било мираж, счита Борисов. " С този растеж на заемите, единствено лихвите ще ви бъдат над 1 милиард, скъпи мои сънародници. "

" Схемата е ясна - задължения, разпределяне на калпак, до момента в който издържим. Пък след това да се оправят идващите ", съзря план във фискалната политика на кабинета водачът на ГЕРБ.
 Дефицитът за 2022 година - с 2 милиарда лв. повече от този през 2021 година
Дефицитът за 2022 година - с 2 милиарда лв. повече от този през 2021 година

Бюджет 2022 - огромни упоритости и огромни незнайни

С по-голяма конкретика думите му поддържа някогашният финансов министър Кирил Ананиев, по чиито думи по сходен метод - чак месеци след началото на новата година, бюджет не бил юридически от спешната 1997 година " Инфлацията от 4,1%, която предвиждат, не е същинската цифра - тя ще стигне 6% ", счита финансовото острие на ГЕРБ.

Борисов за следващ път разкритикува и, както и тази по ръководството на енергийната рецесия. И е безапелационен - имало ясни и съответни решения, които да парират галопиращите нагоре цени на тока.

Какви са те обаче, запитан от News.bg, той не посочи. " Няма по-лошо от неизискван съвет. 12 години имахме сред 70-80 лв. цена на мегават. Ако толкоз им е забавно по какъв начин става - знаят къде да ме намерят. "
 Автомагистрала „ Хемус “ се строи по старите контракти на ГЕРБ макар заканите, открил Дончев
Автомагистрала „ Хемус “ се строи по старите контракти на ГЕРБ макар заканите, открил Дончев

Има действителна заплаха България да не получи нито цент по проекта по сходство на миналата 2021 г

Борисов се въздържа и от коментар на при встъпването му в служба през днешния ден, при която индиректно бяха отправени още веднъж рецензии към предходната власт. " Няма да разясня, тъй като това е чакано, с цел да пуснат по новините този коментар, а не тематиката, по която приказваме. Затова през днешния ден няма да ви отговоря ", парира въпроса ни ръководителят на ГЕРБ. Но въпреки всичко добави: " Самият Радев споделя, че корупцията води до спад на задграничните вложители. На неговия празник през днешния ден те спаднаха с още 50%. Но това няма да го видите във възторжените репортажи. "

" Българският народ има огромна сетивност. Аз имам вяра в него, обичам си го, част съм от него и претърпявам страданията от смяната дружно с него - гориво, газ, парно, храни - няма нещо, което да не е фрапантно поскъпнало " , заключи към края на конференция настоящото си душевно положение Бойко Борисов.
 Инфлационните процеси твърдо ни отдалечават от Еврозоната
Инфлационните процеси твърдо ни отдалечават от Еврозоната

Влизаме в новата година с ново държавно управление, съществени инфлационни процеси, повишаване на електрическата енергия и без бюджет, който занапред ще се изготвя. С депутата от Движение за права и свободи и някогашен финансов министър Петър Чобанов репортерът на news.bg Диляна Панайотова беседва за този декор на доказаната за България цел – влизането ни в Еврозоната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР