Защо съдебни медици от Стара Загора си направиха отвод и

...
Защо съдебни медици от Стара Загора си направиха отвод и
Коментари Харесай

Адв. Мария Петрова: Съдебните медици по казуса с Дебора направиха самоотвод заради множество лаишки интерпретации

Защо правосъдни медици от Стара Загора си направиха отказ и отхвърлиха да изготвят правосъдната експертиза за пострадванията на Дебора Михайлова? Темата в студиото на „ Здравей, България ” разяснява юристът по здравно право Мария Петрова.

По думите ѝ този самоотвод е изцяло логически, поради „ обществения линч, на който бяха подложени и правосъдният доктор, и прокуратурата, и правосъдният състав ”. „ Всяко едно експерт може да си даде отказ и основанията по частния проблем с Дебора са ясни. Ако някой от тях е в йерархична взаимозависимост с доктор Стаматов, в случай че някой от тях се усеща уверен или обвързван с това, което се е случило с него, право на всеки един от тях е – и законово, и морално, да си даде отказ ”, изясни юристът.

Петрова акцентира, че у нас няма доста правосъдни лекари и заканите по техен адрес биха могли да задълбочат казуса. „ Тези хора си дадоха отказ, тъй като допуснахме един частен случай да стане обект на голям брой лаишки тълкования ”, счита юристът.

Мария Петрова разяснява и въвеждането на стандарт в правосъдната медицина: „ Идеята не е да се ограничи независимостта на движимостите лица, а да се посочат правните рамки ”, твърди тя. Проблемът на съдебно-медицинските експертизи у нас е, че неналичието на сходен обединен стандарт разрешава доста необятни тълкования, уточни юристът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР