“Защо с предложенията за бюджет на Кодекса за социално осигуряване

...
“Защо с предложенията за бюджет на Кодекса за социално осигуряване
Коментари Харесай

Нинова към Шалапатова: Защо отнемате правото на адвокатска защита на осигурените лица и пенсионери?

“Защо с предложенията за бюджет на Кодекса за обществено обезпечаване отнемате права на обезпечени лица и пенсионери? Дотам ли опря бюджетът на страната и бюджетът на Национален осигурителен институт, че да лишите обезпечените и пенсионерите от правото да апелират неправилни решения на административните органи, които ги засягат? Защо отнемате тези права, какъв брой доста пари ще спестите от това за бюджета и до такава степен ли опряхте да взимате от пенсионерите правото им на отбрана? ”. С този въпрос водачът на социалистите Корнелия Нинова се обърна към обществения министър Иванка Шалапатова по време на дебата в пленарна зала за бюджета за Национален осигурителен институт, която не можа да отговори, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

Председателят на Българска социалистическа партия уточни, че по в този момент настоящия кодекс, в случай че обезпечено лице или пенсионер апелира по административен ред решение, което го касае - то той не внася държавна такса и при уважаване на жалбата му има право да получи направените от него разходи и платено заплащане за юрист. С оферти план тези права на пенсионери и обезпечени лица се лишават.

Осигурено лице и пенсионер може да апелира по административен ред погрешно определение на пенсията, изменение или преустановяване на решение за добавки или обезщетения, отвод или погрешно установяване на решения за безработица, събиране на суми по ревизионни разноски за начет, както и признание или непризнаване по ревизионни актове на злополуката за трудова.

“Ако едно обезпечено лице или пенсионер по тези проблеми заведе дело, не заплаща държавна такса и му се дължат разноските по делото. В момента в предлагането това отпада. И написа, че при обжалване по административен ред, жалбоподателят няма права за платено заплащане за адвокатска отбрана ”, уточни Корнелия Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия бе безапелационен, че за социалистите е безусловно недопустимо тъкмо най-бедната част от обществото или по-голямата част от пенсионерите, които имат нужното право да получават адвокатска отбрана, тъкмо те да бъдат лишени от това право.

“Тоест още веднъж тази част от популацията, която е минимум предпазена, с най-ниски приходи би трябвало да поеме тежест поради това, че Министерство на труда или който и да е административен орган не си е приключил работата, изгубил е делото, издал е незаконосъобразен акт, който визира лицето. И по тази причина, че администрация, адвокати, административни органи не са си свършили работата и са ощетили индивида, настоящето държавно управление му лишава правото на отбрана. Това е върха на несправедливостта ”, реагира Нинова.

Тя уточни, че сред първо и второ четене социалистите ще създадат предложение този текст да се върне в остарелия си вид и това предложение да отпадне.

“Но въпреки всичко обръщам внимание на обществени министър, какво са сътворили. Жалко, че не може да даде отговор. Очевидно, или не е способена, или не е участвала на този Министерски съвет, с цел да се подпише под подобен бюджет. Има големи въпроси в бюджета за Национален осигурителен институт “, съобщи Корнелия Нинова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР