Защо Путин се е вторачил в Украйна, защо руските войници

...
Защо Путин се е вторачил в Украйна, защо руските войници
Коментари Харесай

Мария Гайдар: Украйна е травма на Путин още от 2005 година


Защо Путин се е вторачил в Украйна, за какво съветските бойци постъпват толкоз грубо, по какво се разграничават украинците и руснаците - на тези и други въпроси дава отговор пред Дъждовни води Мария Гайдар, работила и в Русия, и в Украйна.

Мария Гайдар

Мария Гайдар е взела участие в акциите на редица съветски опозиционери, да вземем за пример на Алексей Навални и Борис Немцов, била е заместник-губернаторка на Кировска област, а след 2014-а година отпътува за Украйна, където е била първо съветничка на Михаил Саакашвили, а по-късно и на Петро Порошенко. В началото на войната е напуснала Киев и в този момент живее в Израел. Дъщеря е на известния политик и идеолог на икономическите промени в Русия от началото на 1990-а година Егор Гайдар.

Работили сте седем години в Украйна. Ясно ли Ви е за какво Путин се е фиксирал дотам върху Украйна?

М. Гайдар: Това е негова контузия от 2005-а година. Той бе засегнат до дъното на душата си от. Путин бе известен в Украйна като задграничен водач, вложи големи средства, а (проруският президент на Украйна, управлявал сред 2010-а и 2014-а година - б.ред.) загуби. Точно тогава видях тази необяснима озъбеност, завист, злоба. Усещането, че всичко това се прави от Запада, въпреки придвижването да идваше изпод. Това е и неговото отношение към демократичните прояви, към митинга. Той беше обиден и наподобява, че се е чувствал по този начин през всичките тези години. Украйна бе мъчителна за него, защото, в случай че се мисли в имперски категории, възобновяване на империята без Украйна не би могло да се получи.
Редакцията предлага
Днес главната концепция на Путин е да сложи Украйна под надзор, даже в случай че би трябвало да я трансформира пустиня?

М. Гайдар: Точно по този начин. Не мога да обясня това или да го схвана на човешко равнище. Колкото и да си изпълнен със завист, да причиняваш такива премеждия на хората, които наричаш „ приятелски народ " и да твърдиш, че ги " спасяваш ". Даже не приказвам за починалите, а за разграничените фамилии, за унищожените животи.

Как си обяснявате това, което правят елементарните съветски бойци в Украйна по отношение на „ братския народ "?

М. Гайдар:Това е голям потрес. Очаквах, че ще избухне война, че ще. Но в никакъв случай не съм допускала, че ще видя това, което видях в, в Ирпен. Това е мащаб на злото, какъвто в действителност не съм очаквала. Всичко това провокира голяма болежка и омерзение. Не разбирам що за хора са те - от кое място е тази проведена свирепост, тази податливост към опустошения?

В какво се състои съгласно Вас главната разлика сред съветския народен темперамент и украинския?

М. Гайдар:Това е като с съветския и украинския език - те си наподобяват, само че фонетично са противоположни. Същото важи и за характера. На пръв взор наподобява, че хората са същите, само че те са напълно други. Украинците са доста по-предприемчиви, свободни – та нали те постоянно са се борили срещу страната, опитвали са се да оцелеят като общество, тъй като от самото начало са ги заобикаляли империи, които са се опитвали да ги завоюват. Руснаците са имперци, а украинците не са - всичко се свежда до това. В Украйна всичко става стремително - хората неотложно реагират на събитията, на правосъдните решения, на корупцията. Веднага се събират и потеглят за Киев да стачкуват.

Константин Егерт беседва с Мария Гайдар в предаването вТРЕНДde

Според Вас войната на Русия в Украйна война на Путин ли е или на съветския народ?

М. Гайдар:Естествено, че това е путинска война., само че не я е провел той. Не разбирам за какво я поддържа. Много се вълнувам поради Украйна, опасявам се, че с времето от нея няма да остане нищо. Защото виждам по какъв начин избиват нашите бойци, а стопанската система работи по знамение. Складовете са празни, пристанищата не работят, никой не заплаща за комунални услуги. Как Украйна съумява да продължава да съществува? Много се притеснявам, че един ден Украйна може да я няма. А по този начин ми се желае да се върна в Киев, да го прегърна...

Още по тематиката вижте тук:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР