Защо операцията е толкова сложна ? С какво се сблъска

...
Защо операцията е толкова сложна ? С какво се сблъска
Коментари Харесай

Владислав Шуригин: Украинската армия осем години беше обучавана да се бие срещу Русия

Защо интервенцията е толкоз комплицирана? С какво се сблъска нашата войска?

- Изгради се общото разбиране, че украинската войска е надали не иракската войска, натъпкана с остарели руски оръжия, с пацифисти, които не желаят да се бият, с които ще се разберем заедно. Това е историята след огромните провали от 2014-15, в случай че вземем Иловайск и Дебалцево. Но за 8 години имаше доста огромни промени.

В посока нарастване или рационализация?

Въоръжените сили на Украйна все още на началото на интервенцията са третата войска на Европа. Ние сме първи, Турция - втора, украинците - трети. Извършени са доста съществени реорганизации. Офицерският корпус е напълно реорганизиран. Техните нацисти, минали през бойните дейности, са минали през военни учебни заведения. И направиха две неща едновременно.

К акв и тъкмо?

Първо, за осем години получихме прострелян, стимулиран и умел команден състав. Мнозина към този момент са израснали до командири на батальони и бригади. Напълно разпуснаха старите въоръжени сили на Украйна, които през 2014 година не бързаха да се бият. Качествено това е друга войска.

Не просто ясно стимулирани?

Има огромен контингент от хора със мощни националистически възгледи. Които считат тази война за себе си за свещена война против основния си зложелател.

З ащо по този начин?

Защото през всичките 8 години тази войска е напомпана против единствения зложелател на планетата. Не против марсианци, арабски терористи, а против Русия. Те методично построиха войска, която трябваше да доближи това равнище.

К акво равнище?

Година по-късно трябваше да извикат още 100 000 бойци по контракт. И по бройка на войските на процедура се приближават до нас. През идващите една и половина до две години те щяха да реформират своите военновъздушни сили. Имаме шанс, че не съумяха. Това си остана тяхната слабост. Нямаше задоволително пари за Военновъздушни сили.

Тоест за година и половина трябваше да доближат равнище, близо до паритет с нас?

До равнището, на което всеки боен спор сред Киев и Москва да направи този спор недопустим за Русия. За нас изборът беше сред „ неприятно “ и „ доста неприятно “. Разбрахме, че след година и половина ще имаме работа с качествено друг зложелател. И нямахме очаквания, че Украйна ще промени позицията си и ще спре да се стреми към война.

Готви ли сме се да се пазиме, а не да нападаме?

Ако Киев не искаше война, тогава най-малко една точка от Минските съглашения би могла да бъде изпълнена.

Украинските войски по американски стандарт ли бяха реорганизирани?

Те се реорганизираха благодарение на американско финансиране. И те минаха към организацията в четири командвания. Сериозно превъоръжени, изключително сухопътните им сили. Имаме съвременна затворена връзка. Нова система за военен надзор. Много системи, свързани с разузнаване и целеуказание. Съвременни муниции и съоръжение. И през последните месеци към тях потекоха оръжия. Различни противотанкови системи и портативни зенитно-ракетни системи. Всичко това стартира да се вкарва там през последния месец и половина – това, което трябваше да бъде вкарано през идната година и половина.

Срещу нас ли образоваха тази войска?

Тя трябваше да извърши своята историческа задача. Ако през 2015 година се смяташе, че Украйна има от 150 до 300 танка в придвижване, то през днешния ден те имат 880 бойни машини.

Тоест, потискаме съпротивата на мощна войска?

Ние бяхме наясно с кого ще си имаме работа, какъв зложелател е. И ние се подготвяхме. Ще са нужни най-малко две-три седмици, с цел да създадем украинската войска неспособна за дейни военни дейности.

За да пречупим техниката и главния ѝ състав ли ?

Оборудване, оръжия и с цел да не могат повече да излязат на полето и да създадат нещо. Отбраната в градовете е обособен въпрос. Но с цел да изгубят всички настъпателни качества, ще са нужни най-малко 15-20 дни.

Колко жертви са нужни, с цел да се деморализира украинската войска?

Съпротивлението на единиците и обособените елементи зависи от % на загубите, понижава доста внезапно при увеличението им. Загубата за стрелкови взвод на половината от състава му в убити и ранени не води до загуба на боеспособност на взвода. Но такива загуби на равнище дивизия я вършат небоеспособна.

А Мариупол?

Ако затворим въпроса с Мариупол и групата край Славянск в границите на една седмица, по-точно в региона на джоба при Дебалцево, където има към 12 бригади с ударен пестник, тогава това ще удари извънредно и бойния дух, и боеспособността на цялата войска.

Необходимо ли е да се о глася ва т данни за загубите?

Украйна не знае какъв брой е изгубила. Частите на въоръжените сили на Украйна знаят за загубите в своята част: те ни победиха, пребиха ни, остана малко от моя взвод. Какво е на една миля от нас? Никой не знае.

Значима ли е ролята на т ериториални те батальони ?

Това е фолксщурм. Имаше извънредно видео, когато тези хора с коктейли Молотов бяха хвърлени по нашия ескорт. И тези цивилни, които не знаят нищо за войната, в тази, както им се струваше, надеждна и комфортна за офанзива гора, бяха победени за броени минути. Те дадоха живота си за мита, а тези, които минаваха около колоната, даже не видяха това. Териториалните батальони са нещо, което не играе роля в актуалната война. В актуалната война въоръжението и организацията печелят.

Какво би трябвало да се направи, с цел да не загинат цивилни?

Политически решения на украинското управление, което ще бъде насила да разбере, че популацията умира безсмислено.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР