Защо никой не е поставил въпроса касиерките в МЕТРО да

...
Защо никой не е поставил въпроса касиерките в МЕТРО да
Коментари Харесай

А защо касиерките в магазина не броят касовите бележки след всяка смяна? |

" Защо никой не е сложил въпроса касиерките в МЕТРО да броят касовите разписки след привършване на деня? И там има програмен продукт, с цел да маркира. И като си вземете 395 грама сирене, да вземете да го сметнете на листче за всеки случай, да не стане неточност! "

Така представителят на ЦИК Цветозар Томов отговори на съмненията в операция на изборния резултат поради машинното гласоподаване.

„ Софтуерът има голям брой отбрани, има процедура на засвидетелствуване на софтуера и отвън това комисията постоянно е правила извадково преброяване на разписки, без да засече случай, в който при разлики сред машинно и човешко преброяване да може да бъде упрекната машината.

Наистина мисля, че – може би поради общата конюнктура в страната – сме прекомерно подозрителни към всевъзможни софтуерни нововъведения и сме доста склонни към тайни теории “, означи той.

По мотив решението на Върховния административен съд, отменил броенето на всички разписки от машините за гласоподаване по-рано през днешния ден, другият представител, Росица Матева, сподели, че в околните дни ЦИК ще разиска решението, претекстовете и напътствията за осъществяването му и ще излезе с решение.

На обвиняванията, че решението за преброяване на всички разписки от Комисията са целели операция на вота отговори Томов с думите:

„ Сигурен съм, че без значение от другите отзиви в ЦИК никой не е желал да има преброяване на разписки за операция на изборните резултати.

(...)

Известно е, че представителите не сме от хората, които поддържаме това решение. Нашите опасения са, че това ще сътвори напрежение в изборния развой, ще се върнем към опашките и проблемите, които породиха през 2015 година, спомняте си „ Арена Армеец “, заради претоварване на секционните комисии. Вторият мотив срещу броенето на разписките е обвързван с това, че е напълно ясно, че машинният резултат следва да бъде регистриран – по този начин е в Кодекса. Третият мотив е, че при досегашните извадкови контролни преброявания не е засечен нито един случай на машинна неточност. Грешките постоянно са били човешки.

Аргументите на сътрудниците, които имат противоположното мнение, не са свързани за операция, в противен случай. Те имат своите опасения, че в случай че не се направи цялостно преброяване, няма да бъдем изцяло уверени в коректността на резултата, регистриран от машините. Надявам се, че в сегашната обстановка, в случай че вземем ново решение по отношение на броенето на разписките, то ще търси някакъв компромис, някаква междинна сред тези две отзиви, както постъпихме и през юли ".

Според него " добре структурирана представителна извадка на секциите би разрешила, без да товарим всички изборни комисии, да имаме задоволителна гаранция в коректността на работата на устройствата за машинно гласоподаване ".



Едно от най-големите провокации пред ЦИК за идните избори на 14 ноември ще е обезпечаването на задоволителен брой преносими изборни секции, които да разрешат на всички карантинирани поради COVID-19 да гласоподават. Очаква се броят им да е огромен. И сега карантинираните от 1 ноември надвишават 100 хиляди души. За всяка секция са нужни трима членове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР