Защо не в едни смели мечти да не се подпомогнат

...
Защо не в едни смели мечти да не се подпомогнат
Коментари Харесай

Нено Димов мечтае: Защо да не подпомагаме закупуването на електромобили?

Защо не в едни смели фантазии да не се подкрепят семействата за закупуване на електрически автомобили, по този начин, както се случва сега с битовото отопление? Тези очаквания изрази министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на годишния доклад на Националния поверителен екофонд /НДЕФ/.

По думите му, електромобилността не би трябвало да се лимитира единствено до градския превоз, а да се отнася и до развиването на инфраструктурата.

Според министъра, тематиката за електромобилността е извънредно сериозна и значима, тъй като съвсем две трети от страните в Европейски Съюз имат градове, които не дават отговор по критериите за качество на въздуха.

" Електропревозът е едно от решенията, които следва да забележим по какъв начин работят през идващите години ", разяснява той.

Според него в тази посока активността на Националния поверителен екофонд е извънредно навременна и в крайник с неща, които прави министерството.

Димов посочи, че сега се водят диалози със страните от така наречен Вишеградска четворка за опцията да се засилва по-голям запас от страна на Еврокомисията, с цел да бъде подтиквано и построяването на нужната инфраструктура, в това число и " зелени коридори ", които да свързват освен град с град, само че и страна с страна.

" Такова свързване ще разреши с електрически автомобил да се стигне от Мюнхен до Пловдив или от Латвия до Гърция ", безапелационен е министърът.

Иначе Нено Димов подсети, че единствено преди няколко седмици Министерство на околната среда и водите е оповестило един забележителен запас от 390 млн. лева за подкрепяне на български общини, които са в наказателната процедура за чистотата на атмосферния въздух, да сменят старите си автопаркове с нови електробуси, тролейбуси или трамваи според от техните общински стратегии.

" По тази стратегия имат право да подадат заявки 10 общини. Очаквам през юни те да показват своите планове и в границите на тази календарна година да бъдат подписани договорите ", сподели още той.

Според него този финансов запас ще даде извънредно мощен подтик към електрификацията на градския превоз.

Според данните от доклада за 2018 година в НДЕФ са изпълнени капиталови планове на обща стойност над 5,5 млн. лв..
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР