Защо не увеличат парите за БАН, нали Асен Василев е

...
Защо не увеличат парите за БАН, нали Асен Василев е
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС ще предложи увеличение на субсидията на БАН и държавните университети

Защо не усилят парите за Българска академия на науките, нали Асен Василев е спрял течове за 8 млрд
ГЕРБ-СДС ще предложи нарастване на дотацията на Българска академия на науките и държавните университети. Това сподели националният представител от ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Красимир Вълчев по време на брифинг в Народното събрание. Вълчев разяснява тематиката с финансирането на Българска академия на науките и държавните висши учебни заведения, заложено в плана на бюджет за 2022 година " През годините сме имали доста диалози с Българска академия на науките. Търсили сме формулата ", сподели още Вълчев.

По думите му в последните години тази формула е открита. " През последните 4 години дотацията на Българска академия на науките беше увеличена с 69 %, при 8.5 - 9 % инфлация за 4 години, т.е. 60 % е действителното нарастване. Сигурно ще кажат, че това нарастване е ниска база, незадоволително, то е реалност. Сега пристигнаха по-умни, по-знаещи, по-почтени ръководещи. Редно беше да усилят с още повече дотацията, само че ние към този момент сме с минус 10 %. Само Асен Василев има вяра, че инфлацията е едноцифрено число. Инфлацията от дълго време е двуцифрено число на годишна база, т.е. всички приходи в обществения бранш потеглят от минус 10% ", сподели още Красимир Вълчев. Според него, възнагражденията на преподавателите във висшите образователни заведения ще изостанат по отношение на тези на учителите и по отношение на инфлацията.

Той съобщи, че ГЕРБ поддържа настояванията на Българска академия на науките. „ Ние като парламентарна група ще внесем предложение сред първо и второ четене за увеличение на дотациите за Българска академия на науките и държавните висши учебни заведения ", съобщи още Вълчев.

във висшите образователни заведения по отношение на тези на учителите и инфлацията.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР