Защо не? Нали всички твърдим, че камъкът също е душа

...
Защо не? Нали всички твърдим, че камъкът също е душа
Коментари Харесай

Есе за Вапцаров: Може ли от камък да се създаде човек

Защо не? Нали всички твърдим, че камъкът също е душа на индивида.

Е, представете си какъв брой доста души се събират в статуята на стихотворец. Нали и Господ е основал дамата от ребро Адамово.

Но въпреки всичко ние живеем в епохата на изкуствуния разсъдък. Според началните вести, учените единствено от ДНК клетка можели да основат човек. Колко ли доста ДНК съществува в камъните, от които се сътворяват монументи на модерни герои.

Но дано де се върнем към предмета на това ЕСЕ.

Известно е, че една от проблематичните фигури на България е поетът Никола Вапцаров. Много пъти си задавах въпроса: Защо? С какво вади очите на някои от свойте сътрудници. На помощ ми пристигна материалът на Панко Анчев, който просветли моите подтиснати усеща. Авторът извежда тезата за галактическата лирика, за това, че през днешния ден най-вече от всичко ни е нужна религия за живота, в който живеем, за това, че ще оцелеем. И тази мощ и сила ни дава точно поезията на Никола Вапцаров. Но сатанистите не могат да дишат този въздух. Този въздух поддържа човешкато равновесие, оцеляването на човечеството. Сатанистите в последно време се умножиха доста. Те са тези, които заплащат за сатанинските си услуги, изречени във връзка вярата. И в случай че те изоставен този свят и преустановят платежните си към нещастните драскачи, ще се откри различен космополитен ред. Но дано да ви споделя коя е повода за написването на този материал.

Наближават избори. Градът е Годеч, където Вапцаров е бил интерниран след събирането на подписите за мир през 1939 г. Соболевата акция за мир. Няколко партии в изборите в този момент, едната от които е ГЕРБ, а другите са в Алтернативата на жителите, формирана от 9 партии. И претендент на Възраждане, Зелена партия и други

Пет години жители на Годеч се мъчат да слагат монумент на Никола Вапцаров пред читалището, което също се споделя Никола Вапцаров и отново толкоз години общината саботира слагането му. Паметникът, естествено, е бил подготвен през последните 3 години, основан от Александър Хайтов. Но кметът на Годеч, който до момента е държал парите и властта в града, без значение че съществува контракт, твърди, че не били желали монумент от Хайтов и че монумент на Вапцаров ще направи самият кмет на ГЕРБ и ще го сложи за изборите. Поръчва Радослав Асенов монумент при бакъраната фабрика на каменоделците, който естествено единствено за няколко дни е бил подготвен. И в този момент в чест на изборите кметът си има също монумент, който в действителност не е утвърден от комисия, нито пък който и да е от обществеността го е приел. Абе, то сатанисти на всички места.

Към тези хора постоянно съм се отнасяла с известни подозрения. И ще ви кажа за какво: Когато открихме гроба на Вапцаров (защото там, в алеята на разстреляните на гарнизонното стрелбище, бяха погребали непознато лице), аз бях уплашена от това, че в гроба на чичо ми не открих даже и дребна парченце от предходен човек. Циментът беше изметен, идеално почистено.

Малко по-късно изчезна паметникът на Толбухин. Не бях доста осведомена с личността му отвън историческите информации. Но бях потресена, когато по избор на жителя Вежди Рашидов понесоха паметника на Никола Вапцаров овързан с въжета през цяла София към Музея на социалистическото изкуство. Естествено, кармата изиска самият Вежди да върне паметника назад на мястото му зад худажествената изложба.

Кажете ми коя от трите сили победи - тази на Вежди, на създателя Шмиргела или галактическата сила.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР