Защо не беше проведена предварителна информационна кампания и не е

...
Защо не беше проведена предварителна информационна кампания и не е
Коментари Харесай

Омбудсманът към здравния министър: Защо нямаше предварителна информационна кампания за електронните рецепти

„ Защо не беше извършена предварителна осведомителна акция и не е ли редно да бъде извършена тя в този момент и в този интервал да се отстранят нередностите с различни благоприятни условия за закупуване на медикаменти? “ Този въпрос зададе омбудсманът Диана Ковачева на министъра на опазването на здравето на свиканото през днешния ден изключително съвещание на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание, в което участваха още изпълнителните шефове на Изпълнителната организация по медикаментите и на „ Информационно обслужване “ АД, оповестиха от офиса на публичния бранител.

Поводът е хаосът след въвеждане закупуването на антибиотици и медикаменти за лекуване на захарен диабет единствено и само с електронна рецепта, която е в действие от предишния понеделник  - 16 октомври.

Проф. Ковачева зададе и други въпроси, предизвикани от множеството тъжби, както на пациенти, по този начин и на лекари, стоматолози, ветеринари и фармацевти.

Тя попита - каква различна опция да предпишат лекарствени артикули от посочените групи се планува за лекари, в това число възрастни педиатри, на които хората имат доверие и поверяват лекуването на децата си, при положение, че не разполагат с нужния хардуер и програмен продукт или нямат механически знания, нямат електронен автограф, нямат смарт телефон или пък нямат добър интернет, в случай че практикуват в провинцията?

Друг въпрос, на който омбудсманът не получи отговор, е дали са осъществени промени в мобилното приложение, с цел да стане то налично за всички лекари, без значение от местоработата им, марката смарт телефон и операционната система, която имат.

На последващо място проф. Ковачева попита каква опция се планува за пациентите, които посещават аптека, в която няма наличност от предписаната от лекаря комерсиална марка лекарствен артикул, а лекарят не може да бъде открит на момента или пък не желае или не е показал никаква опция за различно заменяне.

„ Защо лекарите нямат информация за наличните лекарствени артикули в аптечната мрежа, с цел да могат да предпишат най-хубавия съгласно тях наличен  артикул? Кои и по какъв начин управлява на процедура задължението на магистър-фармацевтите, в случай че аптеката не разполагат с наставления от лекаря лекарствен артикул да го обезпечи в период до 24 часа и реализира ли и въобще подобен надзор, има ли наложени наказания “, попита още Диана Ковачева.

Не на последно място публичният бранител зададе въпроси за неналичието и дефицита на огромен брой, включително животоподдържащи лекарствени артикули на българския фармацевтичен пазар. Като образец Ковачева посоча, че след отправените от нея рекомендации до министъра на опазването на здравето във връзка дефицита на съответни лекарствени артикули, включително инсулини, жителите, както и омбудсманът са получили отговор  от Министерство на здравеопазването или от Изпълнителната организация по медикаментите, в които се показва: „ изискана и получена информация от притежателя на разрешението за приложимост за импортираните количества, а в същото време продуктите липсват в аптеките и жителите не могат да ги закупят “.

Затова проф. Ковачева попита  - с какви механизми разполага Изпълнителна организация по медикаментите за реализиране на ефикасен надзор върху съществуването на лекарствени  артикули в аптечната мрежа и какви незабавни ограничения се плануват в тази тенденция, както и какви са аргументите и кой носи отговорност за невъзможността за следенето на медикаментите по целия им път – от внасянето им в страната до приемането им от пациента и какви незабавни ограничения се плануват това да стане допустимо в най-кратък период.

На чуването стана ясно, че здравното министерство планува да добави опция и лекарите от незабавните отделения, както и стоматолозите да могат да изписват е-рецепти за антибиотици и препарати за диабет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР