Защо майките на деца с увреждания отказаха да дойдат в

...
Защо майките на деца с увреждания отказаха да дойдат в
Коментари Харесай

Социалният министър не отговори ясно защо майките на деца с увреждания не искат да го виждат

Защо майките на деца с увреждания отхвърлиха да дойдат в Народното събрание за разискване на проектозакона за хората с увреждания – общественият министър Бисер Петков по този начин и не отговори на този въпрос. Той само изясни, че поканил майките.

Не хората с увреждания са разграничени – раздели ни корупцията и страната. Държавата заплаща на едни, с цел да правят някакви неща за хората с увреждания, които не се случват. Искам да знам къде е контролът, къде е прозрачността на националнопредставителните организации , попита Боряна Драганова, един от членовете на самодейността на майки с деца с увреждания " Системата ни убива ". Припомняме, че през вчерашния ден, 25 юли, се появи палатка в палатковия лагер на майките пред Народното събрание, която е на националнопредставителните организации на хора с увреждания. Майките се оплакаха, че са се появили " мускулести момчета с бели фланелки ", което беше отречено от Антоанета Костова от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт – една от националнопредставителните организации.
Драганова посочи, че не било напълно правилно, че „ Системата ни убива” отказала в този момент да влезе в работната група по законопроекта. От 10 дни сме дали мнение за какво не сме в тази група, министърът къде беше, зададе въпрос майката. И добави – огромна част от текстовете, по които сме работили, в този момент ги няма в проектозакона, добави тя.
Същевременно Милена Костадинова и Георги Минчев от Съюза на слепите обявиха, че са на палатков лагер, тъй като били хора с увреждания, имали права и желали да бъдат предпазени. Затова било доста значимо при основаването на един закон да се вземат поради ползите на цялата общественост, която визира или на по-голяма част. Костадинова добави, че " бюджетът в никакъв случай няма да доближи, с цел да бъдат задоволени нашите потребности до дъно " и трябвало да се плануват пари по този начин, че да бъдат задоволени допустимо най-вече хора с увреждания . Минчев акцентира на това, че потребностите на хората с увреждания били доста разнообразни т.е. нуждаят се от разнообразни услуги. Трябва да има ясно написани условия в закона кой какво получава, е тезата на Минчев.
Пред Българска национална телевизия Бисер Петков отхвърли, че Законът за хората с увреждания се бави. В рамките на моя мандат мисля, че изведохме като безспорен приоритет проблемите на хората с увреждания, сподели той. И посочи, че националнопредставителните организации и съветът към Министерския съвет бил инструмент за съдействие с " дългогодишна история ".
Относно обгръщането на всички хора с увреждания, Бисер Петков пренасочи към законопроекта на Мая Манолова - за персоналната помощ . Попитан дали този законопроект взема решение проблеми на единствено една част от хората с увреждания, Петков отвърна, че по тази причина министерството му работело по Законопроект за обществените услуги - с цел да нямало изключени. Би трябвало през септември първият план да е подготвен, добави министърът.
Петков призна, че след 18 години имало " фрапантен спад " на държавната помощ, която до този миг е общо 1100 лв. на месец. Министърът уточни, че „ вероятно” потребностите на такива хора даже се усилват и повтори общоизвестната истина да се обезпечи рехабилитация. Освен това, напъните на страната били ориентирани към " улеснение на живота " на хора с увреждания, изясни Петков след запитване за какво страната ни е такава, че хора в потребност непрекъснато се занимават с администрация. Министърът даде образец – с даването на медицински принадлежности, като в този момент се правело автоматизирано заплащане единствено след подаване на заявление пред оторизирана компания за медицински произведения.
На експлицитен въпрос дали усеща политическа поддръжка за Закона за хората с увреждания, Петков отговори, че имало непрестанно диалози в Министерския съвет и че усетил поддръжка от депутатите на ръководещите, както и " градивни оферти " от опозицията. Като цяло Народното събрание е ангажирано с проблемите на хората с увреждания, сподели общественият министър.
За край Петков сподели и, че работели с всички сили и от Народното събрание, наесен, зависи какъв брой бързо ще бъдат гледани и утвърдени Законопроектът за хората с увреждания, както и за обществените услуги. От депутатите зависи дали ще обединят тези законопроекти, посочи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР