Защо комфортът на маймуните в столичния зоопарка струва над 1

...
Защо комфортът на маймуните в столичния зоопарка струва над 1
Коментари Харесай

Само във Фрог: Схеми в „Чистота Искър“ живеят нов живот. Служители питат Фандъкова докога ще мълчи /документи/

Защо комфортът на маймуните в столичния зоопарка коства над 1 млн. лева, а потвърдена кражба на тонове гориво не трогва столичния кмет Йорданка Фандъкова? Логичният отговор за мнозина е,че когато някой има интерес от корупционни схеми ги брани гневно, в това число и като си мълчи. За следващ път във фокуса на внимание попада общинското сдружение „ Чистота Искър “, само че и още веднъж, колкото и скандални да са разкритията, нито прокуратурата, нито столичната администрация не се пробужда от комфортната им и явно симулирана нарколепсия*.
Този път обаче против корупционните схеми са се надигнали чиновниците в общинското сдружение, което не е нещо постоянно срещано у нас. Колкото и да са загрижени за препитанието си и запазването на работните си места, очевидно на хората им е пристигнало до гуша от очевидните злоупотреби, обири, отклонение на средства и схеми, от които полза получават единствено избрани лица. Под сигнал до столичния кмет са се подписали близо 230 души, чиновници на „ Чистота Искър “.

Последна капка, от която прелива чашата на търпението им е абсурден контракт за ремонт и уголемение на бранша с маймуните в столичния зоопарк, за което „ Чистота Искър “ е платила 1 034 283 лв. без Данък добавена стойност или над 1 240 000 лева с Данък добавена стойност, научи Фрог нюз от свои източници в столичната администрация. Освен това, макар категорично поставеното изискване на Столична община, че дейностите по контракта би трябвало да се извърши от общинската компания без наемане на подизпълнител, в реалност управлението на сдружението, пренасочват финансовия запас по контракта към подизпълнители, прикривайки го с контракти за наемане на техника и доставка на материали. Освен това се прибавят и 4-5 преднамерено назначени някогашни служащи – метачи /от ромски произход/, които съставляват сдружението на обекта, облечени в жилетки на „ Чистота Искър “ ЕАД.

Безуспешни опити да се пробудят виновните институции

Редно е да напомним и няколко абсурда към „ Чистота Искър “, за които Фрог Нюз разгласява подробна информация, както и такива, за които сигнализират и други медии, тъй като актуалните фрапиращи данни са продължение и повтаряне на порочната процедура:

Фрапантни случаи на злоупотреби са разказани в отчет на вътрешния надзор на Следствен отдел към окръжна прокуратура, които ревизират обширно „ Чистота-Искър “. Документът е направен от специфична комисия по искане на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Докладът е получено още при започване на 2019 година и потулен в някое чекмедже вместо да стигне до прокуратурата. Скандалният отчет може да видите

Генерално отчетът приключва със следните заключения:

· Некомпетентно управление и счетоводство

· Злоупотреба с власт от страна на шефа на сдружението

· Конфликт на ползи

· Назначения с родствени връзки на управителни длъжности

· Съставяне документи с погрешно наличие

· Манипулирано счетоводство

· Възлагане поръчки на подизпълнители, без правно съображение, без конкурс и с подправени контракти за наем

· Закупуване СМЦ без конкурс и позволение от СОС

· Неспазване Закон за обществените поръчки, Закон за устройство на територията, закон за счетоводството и други вътрешно ведомствени нормативни документи

· Сключвани непозволени цивилен контракти

· Изплащане на спомагателни трудови хонорари на доближен кръг чиновници.

· Назначаване „ мъртви души “ на трудови контракти.

· Незаконосъобразно източване на финансови средства за облагодетелстване

· Въвеждане в илюзия Следствен отдел към окръжна прокуратура и СОС

В края на април тази година стана ясно, че една от скандалните покупко-продажби разказани в този отчет непосредствено е пратена до прокуратурата, само че и досега няма информация какво се случва със сигнала до държавното обвиняване. Между 2015 и 2017 година Столичният общински съвет (СОС) утвърждава първо продажбата на общински парцел за малко над 2 млн. лева, а по-късно гласоподава за противоположното изкупуване на същия парцел, само че към този момент против три пъти по-голяма сума - 6,3 млн. лева Разликата е за наша сметка и отива в нечии непознати джобове. Скандалната договорка е стигнала до прокуратурата след сигнал на сините общинари от Демократична България Методи Лалов, Яна Тодоранова, Владислав Панев и Иво Божков.

През септември 2020 година общинските съветници от Българска социалистическа партия декларират, че „ Чистота Искър”ЕАД е емблематичен образец за безхаберието на Столична община и изнасят инфромация за фрапиращите суми, разходвани по подозрителен метод. „ За активност „ Външни услуги “ през 2017 година са изплатени - 7, 5 млн. лева, през 2018 година – 12 млн. лева, а през 2019 година – 18 млн. лева, които в по-голямата си част са свързани с дейностите „ сметоизвозване и сметопочистване”, прикрити като контракт за наемане на техника от „ Грийн партнърс” АД “, твърди Милка Христова.

Още по този скандал и фрапиращите числа може да видите.

Какво се случва по-късно

След извличане на гласност на тези обстоятелства, постоянно подкрепени и с оповестени документи тишината продължава да е оглушителна. Мълчи Фандъкова, мълчи и Прокуратурата. Скандалният отчет (може да го видите ) е пожелан от новоназначения през 2019 година шеф на сдружението Стефан Пейков, само че администрацията на Фандъкова по този начин й не му го дава, настояват източниците ни. Каква е - повода не е ясно.

В края на ноември 2019 година синдикатът в сдружението задава съществени въпроси към управлението на „ Чистота Искър “. Въпреки наложената процедура да не се дава отговор или да се дава отговор, само че без конкретика този път противоположната информация съдържа фрапиращи обстоятелства. От кореспонденцията, с която Фрог разполага се удостоверява, че изрично е неразрешено потреблението на служебни коли за персонални цели, а за нарушените на тази възбрана има наложено дисциплинарно наказване. Става ясно и, че сдружението има потенциал и запас изцяло независимо да почиства, без да се постанова наемане на подизпълнители за големи суми, а за действителните загуби, които е понесла компанията тече инспекция. Фрапиращо е, че единствено за 5 месеца е засечена и потвърдена кражба на близо 20 000 литна дизелово гориво. Любопитно е, че са направени опити да бъдат спрени порочните практики.

.

.

Целия документ може да видите в края на материала.

Малко по-късно стана ясно, че шефа на сдружението го чака уволняване. От документа, с който Фрог разполага се вижда, че близо 230 чиновници на сдружението се подписват под писмо в поддръжка на шефа си Стефан Пейков, изпратено до кмета Йорданка Фандъкова. Това несъмнено не оказва помощ, тъй като в последна сметка той се пробва да „ спре кранчето “ и да приключи корупционните схеми, от които действително пострадали са и чиновниците, а и самите те до толкоз им е писнало, че намерено приказват за схемите с новия си началник. Съвсем разумно (за метода на ръководство на страна ни, не за здравия разум) Стефан Пейков е отстранен от управителния пост, а схемите за точене на пари са възобновени. Но за сметка на това пък на чиновниците очевидно им е пристигнало до гуша, тъй като още веднъж пишат до Фандъкова, само че този път и до директния й партиен началник – Бойко Борисов, водач на ГЕРБ и министър-председател на България.

Ще завърши ли сладкия сън на ръководещите, че са безнаказани и недосегаеми?

В последното си писмо, което е изпратено до Фандъкова преди седмица й се обръща внимание, че „ още веднъж е заложен курс на ръководство, който цели прикриването на злоупотреби в сдружението, пренасочването на финансови средства към подсказани подизпълнители и възобновяване на порочни практики, облагодетелстващи избрани лица. Този модел на ръководство към този момент е тестван в сдружението, при шефа господин Юлиан Михайлов, зам. шефа - госпожа Кристина Тодоринова Петкова /съпруга на кмета на регион „ Витоша “, господин Теодор Петков/, господин Даниел Тошков Господинов /бивш финансов инспектор, а сега необичайно, ръководител на Съвета на шефовете на дружеството/, Валентин Тодоринов /официално „ Организатор транспортна активност “, а импровизирано координиращ източването на сдружението в няколко направления/ като следствията от подобен вид ръководство са към този момент медийно известния обстоен одитен отчет на Столична община за „ Чистота Искър “, с който сте осведомена и самата Вие, последващите инспекции на Агенция за държавна финансова ревизия при Министъра на финансите, инспекции от прокуратурата, както и нежеланото финансово положение на общинското сдружение. “, пишат чиновниците до Фандъкова.

Случващото се сега в „ Чистота Искър “ ЕАД, чиновниците отъждествяват като „ към този момент „ игран “ сюжети “, довел сдружението до потвърдени отрицателни последствия, изразяващи се в корупционни схеми, злоупотреби с горива, наем на техника, отчитане на външни услуги и други „ Ние не желаеме, този недъгав модел на ръководство, да е модела на общинското сдружение „ Чистота Искър “ ЕАД, а Вие? “, питат Фандъкова, само че очакванията им да получат отговор не са огромни, поради досегашното й държание.

Предстои да забележим дали прокуратурата ще се разсъни най-накрая, след толкоз доста данни, обстоятелства и документи. Нарколепсията е нелечима, само че симулирането на това положение няма по какъв начин да е постоянно, нито за Фандъкова, нито за Борисов. На доста хора им наподобява, че и ГЕРБ и Прокуратурата страдат от това положение. Дали не са прави?

Публикуваме цялостния текст на документите, в които може да видите съответни имена, числа и разказани схеми на дейности, избрани от създателите на сигналите като злоупотреби. По-долу ще видите и писмото до Бойко Борисов.







===

* Нарколепсия - болестно положение, при което човек ненадейно изпада в доста бездънен сън. Това е хронично, неврологично нарушавания. Доказано е, че вродена, а не заразно заболяване. За страдание е нелечимо. Най-общо казано естественият сън при индивида стартира с етапа на бавно-вълнов и след един-два часа минава в бързовълнов. Именно през втората фаза настъпват сънищата, тогава сънят е бездънен. При нарколепсия се пропуща първият съставния елемент на съня и непосредствено и ненадейно стартира напряко втората фаза, съпроводена от намален мускулен тонус и даже парализа.

Фрог Нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР