Защо ефективността на бюджета е отчайващо ниска? Отговор на този

...
Защо ефективността на бюджета е отчайващо ниска? Отговор на този
Коментари Харесай

Защо ефективността на българския бюджет е отчайващо ниска

Защо успеваемостта на бюджета е отчайващо ниска? Отговор на този въпрос дава финансистът Любомир Дацов в коментар във Facebook.

" Преди към 10 дни Евростат разгласява данните за обществените финанси за 2016 година и тъй като в последно време доста ме занимава въпросът за какво успеваемостта на бюджета е отчайващо ниска, си разреших да погледна нещо, което е нарицателно в България - данните за финансовите разноски.

Спад на финансовите разноски 2016/2015 година: България - 61%, Унгария - 53%, Словакия - 49%, Малта - 40%, Чехия, Португалия, Румъния - приблизително към 35%. Проблемът не е, че разходът от 2.6% от Брутният вътрешен продукт е дъно от 1998 година насам, а че сме 2017 година и продължава да няма система за финансово бюджетиране и че сме 10 години обратно по отношение на 2008 година ", написа Дацов.

Като сиамски близнаци сме с унгарците от 2010 година, разяснява той и показва, че графиките за Полша и Чехия илюстрират за какво рецесията след 2008 година ги засегна толкоз малко. " Чехите и поляците, въпреки и да не са идеалният образец, са много добра илюстрация за ръководство на еврофондовете и финансовите разноски. А ние управляваме парите си неприятно - като водач, който тръгне-спре, тръгне-спре. Това, че не е аварирал, е единствено въпрос на късмет. "

Дацов насочва поста си към началници в Министерството на финансите, " които си заравят главата в пясъка и отхвърлят да се развиват ".

Дацов неведнъж е посочвал, че неналичието на наредба на системата на финансовото бюджетиране в Закона за обществените финанси е главен проблем.

" За страдание тези системи бяха разрушени и по-скоро не действат интегрирано, а на правилото " всяка коза за собствен крайник ". МФ по-скоро упражнява чисто статистическа функционалност, от следната позиция: това можем да си го позволим, това не можем. Но малко по-стратегическо обмисляне, структуриране на база по източници, развой на селекция на плановете от позиция на успеваемост, икономическа възвращаемост – тези неща са надалеч от него или въобще не съществуват като система ", разяснява той в изявление за OFFNews в края на октомври.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР