Защо един лекар избира да устрои живота си в малкото

...
Защо един лекар избира да устрои живота си в малкото
Коментари Харесай

Защо един лекар избра малкото смолянско село Борино?

Защо един доктор избира да устрои живота си в дребното смолянско село Борино, където да оказва помощ на локалните поданици. И по какъв начин Министерството на земеделието и храните посредством Програмата за развиване на селските региони (2014-2020 г.) (ПРСР) съумява да помогне за даването на модерни здравни услуги?

Д-р Митко Караилиев е общопрактикуващ доктор с насъбран професионален стаж повече от 20 години. Създава Амбулатория за първична здравна помощ в смолянското с. Борино. Там той предлага на своите пациенти първична здравна помощ - диагностика, лекуване, рехабилитация.

„ Аз съм общопрактикуващ доктор и работя в с. Борино, откогато приключих през 1997 година “, описа за Novini.bg доктор Караилиев. И изясни, че е кандидатствал и е получил финансиране от подмярка 6.4.1 „ Инвестиции в поддръжка на неземеделски действия “ от Програмата. „ Имах потребност от нова инсталация, а ограниченията от ПРСР ми разрешиха да си закупя нужното съоръжение, с което да усъвършенствам кабинета си. Общата стойност на плана ми е беше в размер на 16 072 лева “

За медията доктор Митко Караилиев показа, че досега е кандидатствал два пъти за подкрепяне по разнообразни ограничения от ПРСР, като първият път е било преди повече от 7 години.

„ При осъществяването на предходния ми план закупих един ехограф, уред за остеопороза и софа, а при втория - обнових пространствата с нови кушетки, нова електрокардиограма (ЕКГ), кислородна бутилка и апарати за премерване на кислородно засищане “, изясни още той.

По думите му финансирането по подмярката му е донесло единствено позитиви.

„ Ние живеем и работим в малко по-изолиран и далечен регион. Специалистите на място не са доста. Но с новото съоръжение към този момент съумяваме да правим повече операции тук. След това, в случай че има потребност, насочваме пациентите към различен експерт или лечебно заведение, да вземем за пример: за ехография, кардиограми и други “, уточни лекарят.

И добави, че изрично би предложил на неговите сътрудници да аплайват за финансиране по подмярката. Той показа също, че към този момент е чул и за други сходни образци. „ Тук от региона имаше и други сътрудници, които аплайваха. От Доспат също. Доколкото съм осведомен и в другите области от нашето съсловие има интерес към тази подмярка от Програмата. Тя в последна сметка ни разрешава да подобрим качеството на предлаганите услуги, както и да предоставяме на локалното население по-високо професионални лекарски грижи “, споделя още доктор Караилиев.  

***

Материалът е финансиран по Програмата за развиване на селските региони (2014-2020 г.), с поддръжка на Европейския съюз посредством Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР