Защо е важно днешните деца и младежи да имат качествен

...
Защо е важно днешните деца и младежи да имат качествен
Коментари Харесай

Общувай с природата

Защо е значимо днешните деца и младежи да имат първокласен достъп до природата? Какви са вероятните способи повече деца и младежи да поддържат връзка с природата? Как в разнообразни страни от Европа се обезпечава подобен достъп?

На тези и още разнородни въпроси това лято 24 участника от 8 страни споделиха отговорите си в границите на плана “Общувай с природата – образование за инструктори на преживелищни юношески лагери навън ”. “Общувай с природата ” е план на съдружие “Байкария ”, осъществен по стратегия Еразъм +, активност К1. Проектът имаше за цел да усъвършенства личностното и професионалното развиване на младежките служащи, участници в него, посредством обезпечаване на среда и пространство за асимилиране на умения и познания за дизайн на обучително прекарване навън, спорт измежду природата и тяхното приложение в ежедневната им работа.

Създателите на центъра и инструкторите в детските лагери осъзнават в даден миг потребността и интереса да споделят своят опит и познания с по-широка част от света и сътрудниците си от младежката стратегия. “Точно този модел и полезности, които са заложени във всички стратегии на “Лагер Беглика ” искахме да предадем нататък и да разтеглим нашата мрежа от съидейници, които употребяват природата като инструмент и среда за учене ” - споделя Сашка Витанова, планински лидер и инструктор на лагери, която е от екипа на обучителния курс. Курсът е събрал хора с най-различни специалности и ползи - обществени служащи, учители, ръководители на юношески центрове, студенти, планинари. Всички те в границите на 10 дни през юли се потапят в магията на Родопите и изживяват тъкмо като децата всички стадии на една преживелищна стратегия, със съответното тематично задълбочаване. Накрая взимайки в поради техните локални потребности и ползи като организации и експерти, имат за задача да основат и показват 8 стратегии за преживелищни лагери. Тези стратегии вероятно ще бъдат изпълнени в родните им страни, подпомагайки локалните общности и ежедневната им работа.

Мястото на курса - Горски център Чатъма, не е инцидентно. Чатъма годишно приема над 200 деца и младежи, където те претърпяват невероятното естествено благосъстояние на Родопите с цел да учат - за себе си, за връзката си с другите и за света. В рамките на 10 дни в центъра се чуваше тирада от най разнообразни краища на Европа, примесена с детски смях и шум.

Горски център Чатъма е може би едно от емблематичните места в България, където се практикува по този начин нареченото “преживелищно образование ” или по какъв начин посредством прекарвания се въвлича цялостния човешки организъм - мозъка, страстите, душeвността и тялото, и съумява да трайно да придобие житейски умения.



Основният инструмент, който употребяват инструкторите на преживелищните лагери е,разбира се, природата. Децата и младежите плават с кану по кристалните води на бент. Голям Беглик, карат планински колела по горските пътища и вървят през деня (а от време на време и нощем) в емблематичните иглолистни гори. Всяка вечер се прави анализ на претърпяното към лагерния огън, където децата и младежите споделят своите мисли и усеща, своята позиция за света към тях.

Животът в горския център също способства доста в процеса на учене - откъснати от цивилизацията, участниците в преживелищните лагери се включват в приготвянето на храната си, внимават какво вършат с отпадъците си, употребяват компостни тоалетни. Всяко едно деяние в центъра е помислено, тъй че да бъде допустимо близко в естетика със заобикалящата го среда.

Този вторник, 9.11, от 18:30 ч. Ви каним на онлайн среща, на която ще представим резултатите от обучителния курс, ще ви споделим за нашето ентусиазъм, за програмата Еразъм + и за лагерите.

 

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР