Защо държавата се отказа да вдига минималната работна заплата -

...
Защо държавата се отказа да вдига минималната работна заплата -
Коментари Харесай

БСП и социалният министър в спор за минималната работна заплата за догодина

Защо страната се отхвърли да подвига минималната работна заплата - на процедура това се получава с снадки бюджет за следващата година. Това попита депутатът от Българска социалистическа партия Георги Гьоков по време на парламентарния надзор във въпрос към вицепремиера и длъжностен обществен министър Лазар Лазаров, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров
Гьоков цитира Директива на Европейски Съюз, която обгръща националните заплати и груповото договаряне. " В тази връзка, на 10 август медиите оповестиха, че МТСП ще предложи МРЗ да бъде 770 лева В края на октомври проектите на МТСП към този момент са други: да няма нарастване на МРЗ, и тя да бъде замразена - това е отразено с удължаването на Бюджет 2022 за следващата година. Питам, какво докара до този поврат ", попита Гьоков.

Отразяват ли тези 710 лева, колкото е МРЗ сега, инфлацията; заслужено ли е страната да оставя служащите да мизерстват с такава заплата? Българска социалистическа партия изрично е срещу такова минимално равнище на работна заплата за 2023 година, и предлагаме нов закон, който да ви задължи да увеличите МРЗ по отношение на директивата на Европейски Съюз, попита още социалистът.
Георги Гьоков, Българска социалистическа партия за България
МТСП и персонално аз в никакъв случай не съм давал размер на МРЗ, в това число и на цитираната дата. Тогава главният въпрос беше по какъв начин ще наподобява МРЗ, в случай че е 50% от междинната работна заплата, отговори служебният обществен министър Лазар Лазаров. В Директивата на Европейски Съюз няма обвързване МРЗ да бъде в размер на 50% от междинната работна заплата, добави министърът.

Един от главните принадлежности за нарастването на МРЗ е груповото договаряне. МТСП ще направи работна група по въпроса, само че е значимо да се означи, че това са задължения на постоянното държавно управление, сподели още Лазаров./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР